Hoppa till huvudinnehåll

Vargdebatten går het efter dödad hund i Snappertuna

Vargspår i snö
Spåren kring Milo tydde på att det var två vargar som hade dödat honom. Vargspår i snö Bild: Jörgen Lindholm varg,Snappertuna,Västnyland,vargspår

Nyheten om två vargar som dödade en lapphund i Snappertuna på fredagsnatten (10.3) fick mycket spridning och väckte debatt i sociala medier. Hundens ägare Tobias Ekman valde att berätta om händelsen för att lyfta fram det växande vargproblemet i Västnyland.

Det var en alldeles vanlig fredagskväll och Tobias Ekman från Snappertuna hade varit ute på promenad med familjens lapphund Milo.

Efter att Milo vistats inne en stund ville han ut och Ekman släppte ut hunden som han ofta gjort.

Senare på kvällen när han kallade på Milo kom han inte tillbaka. Ekman antog att hunden sprungit till svärföräldrarna som bor i närheten, som de kommit överens om att hunden fick göra.

Nästa morgon kom det fram att Milo inte var hos svärföräldrarna. Då gick Ekman ut för att leta efter Milo och hittade honom död på en åker nära huset.

Runt stället fanns spår av två vargar som attackerat Milo genom att bita honom i magen. Det fanns också spår av vargarna bara 50 meter från gårdsplanen.

Medvetet val låta Milo gå fri

- Det är en medveten risk vi tagit när vi har låtit Milo vara lös ute. Eftersom vargar observerats flera gånger i området visste vi att det kunde gå så här, säger Ekman.

Familjen såg ändå inte det som ett bra alternativ att ha Milo inne och bara gå ut i koppel med honom.

Lapphundar måste få vara ute och röra på sig och skulle Milo ha varit i en löplina kunde han ändå ha blivit attackerad. Milo hittades bara 150 meter från huset.

Rött hus i vinterlandskap
Så här nära huset hittades Milo. Rött hus i vinterlandskap Bild: Jörgen Lindholm varg,Snappertuna,hund,Västnyland,vargattack

Ekman berättar också att grannen, som har tre hundar och en hundgård där de kan röra sig fritt i, har börjat fundera ifall det två meter höga stängslet räcker till som skydd mot vargarna.

Oro över barnens säkerhet

Det finns även andra orsaker att vara oroad över vargarna.

- I många familjer där vi bor är barnen rädda och vägrar gå ut och leka på gården. Föräldrarna har också kört barnen till skolbussen fast de tidigare promenerat, berättar Ekman.

Efter händelsen ansökte man om lov av Finlands viltcentral att få skjuta två vargar, men det tilläts inte eftersom en varghona sköts i Bjärnå i februari.

Vargspår i snö
Spåren visar att Milo kämpade för sitt liv. Vargspår i snö Bild: Jörgen Lindholm varg,Snappertuna,Västnyland,vargspår

Ekman tar inte ställning till hur problemet borde skötas, men tycker att något borde göras. Om man bara låter situationen vara kommer det att se betydligt värre ut om några år.

Debatten går het på sociala medier

Det som Ekman har valt att göra är att berätta om händelsen för en större publik i hopp om att väcka diskussion om saken.

På sociala medier har många redan tidigare krävt att det ska göras något åt vargarna som börjat röra sig allt närmare människor och bebyggelse. Ekman vill lyfta fram att vargarnas ökade närvaro faktiskt är ett problem.

Det finns också de som tycker att vargarna ska lämnas i fred, och att det var Ekmans eget fel att hunden blev attackerad eftersom han lät hunden springa lös ute.

Ekman tar inte illa upp av de negativa kommentarerna.

- Det var ett medvetet val att berätta om händelsen så jag var förberedd även på negativ respons. Jag förstår att folk tycker att vi varit dåliga hundägare, men de som känner oss vet att så inte är fallet och att Milo var en lycklig hund.

Han hoppas att de som kommenterar på sociala medier tänker efter innan de skriver något och att diskussionen hålls på en saklig nivå.

Flera av kommentarerna på sociala medier efterlyser också en diskussion som inte bara kretsar kring två motpoler, att antingen vilja utrota vargarna eller att försvara dem, utan att man kunde hitta en medelväg.

Skribent: Anna Hellberg, journaliststuderande från Social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland