Hoppa till huvudinnehåll

Vem är Jussi Halla-aho?

Jussi Halla-aho i Helsingfors den 11 mars 2017
Jussi Halla-aho i Helsingfors den 11 mars 2017 Bild: Lehtikuva / Matti Kainulainen Jussi Halla-aho,Sannfinländarna

Jussi Halla-aho föddes den 27 april 1971 i Tammerfors. Hans mamma var sjuksköterska och pappa busschaufför, bilskollärare och journalist. Han är känd för sina invandringskritiska åsikter och har kallats landets största offentliga rasist.

År 1994 hade Halla-aho utbildat sig till servitör, och året därpå började han studera ryska och slaviska språk vid Helsingfors universitet. Elva år senare publicerades hans doktorsavhandling om fornkyrkoslaviska adjektiv och substantiv.

Halla-aho har sedan 2003 skrivit bloggen Scripta - berättelser om det sjunkande Väst. Inläggen handlar enligt honom främst om invandring, mångkulturalism, tolerans, rasism. Hans sätt att uttrycka sig är skarpt, sarkastiskt och tidvis aggressivt, uppger han själv.

Började som obunden Sannfinländare

Halla-ahos politiska bana började 2007 då han som obunden Sannfinländare fick över 2000 röster i riksdagsvalet, vilket inte räckte till för att bli invald. Ett år senare ställde han upp i kommunalvalet och blev invald i Helsingfors med nästan 3 000 röster.

Jussi Halla-aho 250809
Halla-aho i augusti 2009 Jussi Halla-aho 250809 Bild: Yle jussi halla-aho

Halla-aho blev medlem av Sannfinländarna 2010 och valdes in i riksdagen 2011 med över 15 000 röster. Han är numera Europaparlamentariker, men har meddelat att han ställer upp i kommunalvalet 2017 och i riksdagsvalet 2019.

Halla-aho dömdes av Högsta domstolen 2012 för brott mot trosfrid och hets mot folkgrupp på grund av ett blogginlägg där han påstår att islam är en religion som godkänner pedofili. Inlägget bedömdes också kränka somalier.

Blyg och gåtfull

Efter att ha kritiserat HD:s dom tvingades Halla-aho avgå som ordförande för riksdagens förvaltningsutskott.

- Om Halla-aho ställer upp och vinner ordförandevalet över Sampo Terho kommer Sannfinländarna att få en gåtfull ledare, anser Ylejournalisten Hilkka Säävälä.

Ett tecken på den här gåtfullheten är att han som ordförande för förvaltningsutskottet inte agerade som någon passionerad invandringskritiker utan beskrevs av sina kolleger som en opartisk ordförande som ledde möten med ett kliniskt grepp.

Jussi Halla-aho
Jussi Halla-aho Bild: AOP Jussi Halla-aho

- Samtidigt som hans inlägg på valmötena var skarpt invandringskritiska var gärningarna i utskottet annorlunda. Kritiken skötte han genom att formulera sig skriftligt, säger en medlem i utskottet.

Halla-aho beskrivs som en blyg person som inte sysslar med small talk. Hans anhängare beskriver honom för sin del som “Mästaren”. I Sannfinländarnas riksdagsgrupp anses närmare en tredjedel stöda Halla-aho.

Professorn i statskunskap vid Åbo Akademi Kimmo Grönlund tror att regeringen kommer att falla om Halla-aho blir partiordförande. Samlingspartiet skulle enligt honom ha stora problem att sitta i en regering med en person som är så öppet rasistisk och så anti-EU som Halla-aho.

I fall Halla-aho blir Sannfinländarnas ordförande kan det leda till att Sannfinländarna marginaliseras och att partiet spricker, tror Grönlund.

Vem är Jussi Halla-aho?

  • Föddes 27.04.1971 i Tammerfors. Hans mamma var sjuksköterska och pappa busschaufför, bilskollärare och journalist.
  • Halla-aho blev invald i riksdagen första gången 2011 med över 15000 röster och är numera EU-parlamentariker.
  • Halla-aho dömdes för hets mot folkgrupp av högsta domstolen 2012 på grund av ett ökänt blogginlägg där han påstår att islam är en religion som godkänner pedofili. Inlägget bedömdes också kränka somalier.


Källor: Svenska Yles tidigare artiklar, Riksdagen, Sannfinländarnas tidning Suomen uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes