Hoppa till huvudinnehåll

Yle Teema och Yle Fem på samma kanalplats från 24.4

Logotypen på den nya kanalplatsen. Yle Fem behåller sitt namn på den gemensamma kanalplatsen som heter Yle Teema & Fem.
Logotypen på den nya kanalplatsen. Yle Fem behåller sitt namn på den gemensamma kanalplatsen som heter Yle Teema & Fem. Bild: Yle Yle Fem,Logotyp

Yles förvaltningsråd fattade hösten 2016 beslut om en förnyelse av Yles tv-helhet. Målet med förnyelsen är att se till att tv:n är livskraftig också i framtiden.

Finländarnas medievanor förändras och Yles uppgift är att se till att tv:n utvecklas och förnyas för att möta de nya mediebehoven. Ett av besluten är att Yle Fem och Yle Teema delar kanalplats 5. Kanalplatsen heter Yle Teema & Fem. Bägge behåller sin egen identitet - Yle Teema som kulturkanal, och Yle Fem som kanalen för de svenskspråkiga i Finland och nordisk kanal. Kanalerna delar på bästa tittartid vilket innebär förändringar i båda kanalernas programtablåer.

Yle Fem alla dagar med start 17.25

Yle Fem sänder alla förmiddagar och kvällar med start kl. 17.25 fram till kl. 20. Söndag och måndag sänder Yle Fem hela kvällen. Inga program försvinner från Yle Fems tablå på grund av förändringen, men många får ny sändningstid.

Tv-nytt (kl. 17.55 och 19.30) och BUU-klubben (kl. 18.00) finns kvar där de är nu. Däremot blir kl. 19.00 på vardagar en ny tid för aktualitets- och kulturprogram; måndagar Närbild, tisdagar Spotlight, onsdagar Sportmagasinet, torsdagar Obs debatt och fredagar inhemska kortdokumentärer.

Nordiska dramaserier, nordisk krim, filmer och dokumentärer har sina platser söndagar och måndagar då Yle Fem sänder hela kvällen. Efter Nio sänds som nu måndagar kl. 21. De populäraste programmen från SVT kommer också att sändas på Yle Fem.

De populära nordiska kriminalserierna i Yle Fem sänds måndagar kl. 22 och de nordiska dramaserierna flyttar till söndagar kl. 21. Dokumentärfilmerna sänds måndagar kl. 20 och söndagar kl. 22. Första söndagen i månaden sänds en nordisk film kl. 22.

Programmen från tisdag till lördag kl. 20 - 21 är tänkta för både Yle Fems och Yle Teemas publik och textas till bägge språk. Målet är att allt fler program textas till svenska.

Till hösten presenterar Teema och Fem tillsammans ett nytt, tvåspråkigt kulturkoncept på kanalplatsen.

Innehållet på Arenan stärks

Både Yle Fem och Yle Teema stärks på Yle Arenan där de går lätt att hitta som kanaler med start i april. Bägge kanaler kommer småningom att erbjuda mera Arenaunikt innehål.

Yle Teema bjuder på bekant innehåll på nya tider

Teema är också i fortsättningen en kulturkanal med fokus på dokumentärer, filmer och musik. Teemas program sänds i tv varje eftermiddag och fem kvällar i veckan. Teemas kvällsprogram sänds i tv tisdag till lördag med start kl. 20. Kvällarna på Teema fokuserar på premiärer och repriser flyttas till eftermiddagarna.

Programmet RSO Musiikkitalossa förnyas och det nya programmet sänds i fortsättningen varje söndagseftermiddag på Teema. Alla RSO-konserter sänds direkt på Yle Areena.

Kino Klassikko flyttar från söndag till torsdag och den nya programplatsen gör det möjligt att visa också filmer med åldersgränsen 16. Musikdokumentärerna flyttar från söndag till lördag kväll och inleder de förlängda Teema-lördagarna. Yle Live-konserter sänds fredagar istället för söndagar. Vetenskapsdokumentärer sänds tisdagar och lördagar.

Teemas nya Areenakanal startar i april och tablån finns där i sin helhet. I framtiden publiceras Teemas innehåll på Areena redan samma morgon som tv-sändningen. Tablån kurateras och innehållet handplockas på samma sätt som i tv. Samtidigt kan man på Areena också plocka annat intressant, Teema-aktigt innehåll.

Plock ur tablån

Yle Fem rivstartar krimvåren med den isländska serien Case (må 24.4 kl. 22.00) där vi rör oss i Reykjaviks undre värld. När en ung ballerina hittas hängd på nationalteaterns scen, tyder allt först på självmord. Snart blir fallet mer komplicerat och utreds från tre olika håll. Serien har fått mycket positiva recensioner i USA och Storbritannien.

Fem fenomen i arbetslivet (fre 28.4 kl. 18.30) är en serie om hur arbetslivet kommer att se ut i framtiden med fenomen som självsysselsättning, snuttjobb, hightech- och mobilkontor och tillgänglighet 24/7.

I den danska serien Far, mor och barn (sö 30.4 kl. 20) lär vi känna en dansk familj som inte har någon TV, ingen radio, inget kylskåp, sällan använder skor och tillverkar tyget till sina kläder av ullen från sina får. En grottfamilj, kallar de sig själva.

Den svenska dramaserien Det mest förbjudna (sö 30.4 kl. 21.00) handlar om författaren, modetecknaren och illustratören Kerstin Thorvall. Det är en berättelse om en kvinna som tar plats, och inte ber om ursäkt för det eller som hon själv beskriver sig “Stygg dotter, otrogen hustru, dålig mor, motvillig farmor”. Serien fick strålande recensioner i Sverige.

Den nya dokumentärserien i Kulttuuricocktail (ti 25.4 kl. 20.30) presenterar inhemska kulturaktörer som har valt sin egen bana. Med svensk text.

Medici, släkten som styrde Florens (onsdagar och torsdagar, start 26.4 kl 20.00), är en serie om renässansens mäktigaste bankirsläkt som påverkade samhället och politiken i Florens, Rom och landskapet Toscana överlag. I den italienska serien ser vi bl.a. Dustin Hoffman. Med svensk text.

I maj startar den ursprungliga Batmanseriens (fre kl. 20, start 26.5) andra säsong från 1967. Med svensk text.

I reseprogrammet Altaj på 30 dagar (onsdagar kl. 21, start 26.4) är Ville Haapasalo på äventyr i Sydostasien, vid gränsen till fyra länder i Altajbergen.

Den första Teemalördagen (29.4) ägnas Rolling Stones. Teema visar en ny dokumentärfilm om gruppens turné i Latinamerika i februari–mars 2016 och en konsertfilm från Havanna, där Rolling Stones för ett år sedan gav en konsert för 1,2 miljoner åskådare.

Bolaget