Hoppa till huvudinnehåll

Åbo Akademi hjälper förtryckta forskare: Ett sätt att visa att vi menar allvar

Niklas Sandler.
Vicerektor Niklas Sandler och professor Elina Pirjatanniemi har engagerat sig i Scholars at Risk-nätverket. Niklas Sandler. Bild: Yle / Peter Karlberg Åbo Akademi,niklas sandler

I april gick Åbo Akademi med i det internationella nätverket Scholars at Risk. Ett nätverk som hjälper forskare i länder utan akademisk frihet och som globalt sett har över 400 medlemmar. På tisdagen uppmärksammar ÅA nätverket genom ett kickoffseminarium.

Professor Elina Pirjatanniemi från Åbo Akademi beskriver ÅA:s roll i nätverket Scholars at Risk.

- Vi är väldigt många i hela världen, så varje universitet kan göra lite och tillsammans kan vi göra väldigt mycket. Det är också väldigt viktigt rent symboliskt och kommunikativt att komma ut och säga att det här tycker vi är jätteviktigt. Vi är kollegor med alla våra kollegor i världen och vi vill värna om deras rättigheter. Det här är ett sätt att visa att vi menar allvar. Det får inte finnas någon utifrån som säger vad vi ska tänka eller hur vi ska tänka. Det kan också handla om mer indirekt påverkan, så nog ska vi forskare hela tiden vara på vår vakt så att vi får tänka och jobba fritt.

Enligt vicerektor Niklas Sandler är förtryckta forskare ett väldigt allvarligt problem.

- Det kan handla om att man inte får uttala sig, att man inte får idka sin forskning och det finns flera fall där forskare sitter i fängelse. Så visst handlar det om väldigt allvarliga problem.

Nätverkets ändamål är att hjälpa förtryckta forskare i odemokratiska länder genom att till exempel erbjuda forskare ett stipendium. Man vill också upplysa allmänheten om problematiken kring odemokratisk forskning.

Det stora målet för Åbo Akademi är att kunna erbjuda ett långvarigt forskarstipendieprogram för förtryckta akademiker.

Kickoffseminariet hålls tisdag den 14 mars klockan 9-14.