Hoppa till huvudinnehåll

Avtalet med västra åstrandens hotellföretagare fem före färdigt

Illustation av hotell och Citymarket vid västra åstranden i Borgå
Illustation av hotell och Citymarket vid västra åstranden i Borgå Bild: Borgå stad Konstfabriken,västra åstranden,illustration,planläggning,detaljplan

Snart får Borgåborna veta namnet på hotelloperatören som kommer till västra åstranden. Byggföretaget Hartela avslöjar att föravtalet som bäst ligger för genomläsning hos berörda parter.

- Föravtalet med hotelloperatören är ännu inte undertecknat, men vi granskar avtalstexten som bäst på vartdera hållet, berättar Marko Heino, vd vid Hartela Etelä-Suomi Oy.

Eftersom avtalet ännu inte är undertecknat kan Heino inte berätta namnet på den hotelloperatör som är på väg till Borgå. Men han säger att han inom kort hoppas kunna ge besked.

- Vi är mycket nöjda med konceptet och det tror jag att också Borgåborna kommer att bli, kommenterar han.

Heino säger att hotelloperatören själv inom kort ska presentera den planerade verksamheten och sin syn på hela projektet.

"Vi vill ta besvären i betraktande"

Enligt Heino har det inte varit svårt att nå den här punkten i förhandlingarna.

- Tåget är på väg i rätt riktning och vi tror starkt på hela områdets utveckling. Det att det finns ett mångsidigt utbud kommer att locka kunder både till västra åstranden och till hela Borgå.

De besvär som har inlämnats över stadsfullmäktiges beslut verkar Hartela ta med ro.

- Vi vill förstås höra vilka aspekter man hänvisar till i besvären och ta dem i betraktande i den mån det är möjligt i den fortsatta planeringen. Det är helt normalt och bra att medborgarna kommer med olika synpunkter.

Hartela räknar med att byggprojektet fördröjs på grund av besvären, men hoppas att man hittar en lösning som alla kan leva med. I den fortsatta planeringen av nybygget har man försökt beakta miljön.

- Byggnaden ska passa in i kulturlandskapet både med tanke på höjd och utseende. Nytt kombineras med gammalt kulturlandskap så bra som möjligt.

När det gäller tidtabellen hoppas Heino att nybygget med hotell och market kan öppna två år efter att detaljplanen vunnit laga kraft.

"Det ska påminna om en saluhall"

Kesko för sin del avslöjar för Yle Östnyland vad den nya stormarknaden ska innehålla.

- Vi satsar stort på skönhetsavdelningen, som kunderna kommer att stiga in i direkt när de besöker butiken, säger regiondirektör Antti Palomäki för Kesko i södra Finland.

Den nya affären blir annorlunda än många andra av K-gruppens nuvarande Citymarketaffärer i och med att man i Borgå satsar på ett litet annorlunda koncept.

- Livsmedelsavdelningen kommer att påminna mer om en saluhall. Vi har samma saluhallsidé i Gräsviken i Helsingfors, och den fungerar bra i den omgivningen.

Kesko tror att satsningen på skönhetsvård ska bära frukt i Borgå.

- Skönhetsvården växer i Finland i allmänhet just nu, också i Borgåtrakten.

"Vi litar på Hartela"

Den totala butiksytan ligger på 7000 kvadratmeter. Planeringen i detalj börjar först efter att detaljplanen har vunnit laga kraft, konstaterar Palomäki.

När det gäller hotellkonceptet i anslutning till marketen så sätter Kesko sin tillit till Hartela.

- Jag litar på att de hanterar saken bra, kommenterar Palomäki.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland