Hoppa till huvudinnehåll

Ekokem river kolkraftverket i Ingå

De fyra enheterna vid kolkraftverket i Ingå
I juni 2016 berättade Fortum att kolkraftverket i Ingå stängs för gott. I år börjar rivningen. De fyra enheterna vid kolkraftverket i Ingå Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Fortum,kolkraftverket i ingå,kolkraftverk

Det är återvinningsbolaget Ekokem som kommer att riva Fortums kolkraftverk i Ingå. Rivningen inleds den 1 april i år.

Ekokem vann en internationell offertförfrågan om att riva det stängda kolkraftverket i Ingå.

Juha Tella är projektchef för rivningen och förklarar att Fortum Power and Heat valde Ekokem eftersom bolaget vet hur man återanvänder rivningsmaterial. Ekokem kan också hantera farligt avfall och nedsmutsade jordmassor.

Energikoncernen Fortum och Ekokem har också kommit överens om att Ekokem säljer maskiner och redskap som kan användas på nytt eller som reservdelar.

Rivningen av kolkraftverket inleds den 1 april med att ta bort de farliga ämnen som finns i byggnaderna. I sommar rivs byggnaderna omkring kraftverket och i höst börjar rivningen av själva kolkraftverket.

De två piporna faller till sist. Juha Tella säger att de rivs i slutet av 2019.

I juni 2016 meddelade Fortum att kolkraftverket i Ingå läggs ner helt och hållet. Kolkraftverket kördes redan i februari 2014 ner på grund av olönsamhet.

 • Våld i parrelationen: 130 000 misshandlade och 20 döda i Finland

  Hemmet är den farligaste platsen för kvinnan.

  En färsk rapport från Institutet för hälsa och välfärd visar alarmerande uppgifter om våld i parrelationen i Finland. 130 000 misshandlades av sin partner i fjol och 20 dödades. Av dem var 17 kvinnor och tre män. Trots att våld i parrelationen är vanligt och utbrett, tiger de flesta. Var tredje kvinna berättar inte om våldet för någon och bara var tionde gör en polisanmälan.

 • Fackelbärarna redo inför årets luciakröning

  FBK:are ser fram emot fackeltåget.

  På luciadagen vänds allas blickar mot luciatrion och lucia som ska få sin krona. Något man kanske inte riktar lika mycket uppmärksamhet mot – men som bidrar stort till stämningen på luciadagen – är fackelbärarna.

 • Rekordmånga finländare får skatteåterbäring på tisdag

  Staten betalar rekordmycket skatteåterbäring, 2,9 miljarder.

  I dag är den dagen som omkring 3,6 miljoner finländare får ett litet bonus på kontot i form av skatteåterbäring. Staten betalar rekordmycket skatteåterbäringar i år, omkring 2,9 miljarder euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland