Hoppa till huvudinnehåll

HIFK suktar efter upprättelse i slutspelet: ”Ingen vill möta oss”

Helsingfors IFK:s grundserie var ett magplask. Den nionde platsen är avsevärt sämre än vad de flesta trodde i höstas. I slutspelet har IFK emellertid en chans att revanschera sig.

De allra flesta experter trodde inför säsongen att IFK skulle vika sig en plats bland de sex främsta och därmed direktkvalificera sig för kvartfinalskedet.

Men mycket gick åt pipan under grundserien och de rödtröjade får i morgon ta sig an Kärpät i den första slutspelsomgången.

- Gärna skulle vi ha varit i topp sex. Eller vunnit grundserien, vilket var vår tanke. Men allt går inte som man har tänkt, så vi tar den här vägen den här gången och visar att vi är ett tufft lag. Jag tror ingen vill möta oss, säger IFK:s målvakt Kevin Lankinen.

HIFK:s sjukstuga är tom

Då Yle Sporten följde IFK:s träningspass idag så kunde man skönja en förvånansvärt avslappnad stämning. Med tanke på de bekymmer man hade under grundserien.

En orsak till den gryende optimismen är att listan på skadade spelare har krympt rejält. Sjukstugan är första gången på väldigt länge tom.

- Vi har en bra bredd nu. Vi har många spelare som inte fått spela på länge. Som är hungriga och som vill visa upp sig. Därför tror jag att vi har en stor chans att vinna över Kärpät, säger IFK:s assisterande kapten Daniel Grillfors.

I IFK-lägret lyfter man ändå främst fram det faktum att man spelat bättre på sistone. Saldot under grundseriens nio sista omgångar var sex segrar.

Kevin Lankinen firar med Joonas Rask.
Kevin Lankinen firar med Joonas Rask. Bild: Matti Raivio/All Over Press FM-ligan i ishockey,Kevin Lankinen,ishockey,Helsingfors IFK (ishockey),Joonas Rask

- Vi har spelat säsongens bästa på hockey under den senaste tiden. Vi har ett bra lag och en potential som inte kom fram på det sätt som vi hade hoppats under grundserien, säger Kevin Lankinen och fortsätter:

- Vårt försvarsspel har blivit bättre och det är det viktigaste då det handlar om playoffs. Om vi inte släpper in mål så får vi nog de chanser som behövs för att själv göra de mål som krävs.

Också Kärpät underpresterade

Helsingfors IFK:s motståndare i den första slutspelsomgången är Kärpät. Uleåborgsklubben underpresterade, precis som IFK, i grundserien och slutade åtta.

Inbördes matcherna i grundserien ger vid handen att IFK har en bra chans att avancera till kvartsfinal trots att Kärpät har hemmaplansfavör. IFK har vunnit fem och förlorat en enda av sina sex matcher mot uleåborgarna.

Kärpäts Saku Mäenalanen skuffas av HIFK:s Juuso Salmi. IFK-målvakten Kevin Lankinen.tar det lugnt vid sidan om.
Kärpäts Saku Mäenalanen skuffas av HIFK:s Juuso Salmi. IFK-målvakten Kevin Lankinen.tar det lugnt vid sidan om. Bild: All Over Press Juuso Salmi,Saku Mäenalanen,FM-ligan i ishockey,Kevin Lankinen,ishockey,Helsingfors IFK (ishockey)

- Vi har haft ganska många tuffa matcher mot dem. Vi har fått försvara oss ganska mycket. När man möter Kärpät gäller det att vara noggrann, säger Daniel Grillfors.

- Kärpät har bra individuella spelare. Första kedjan är farligast och den måste man nog hålla koll på, analyserar Lankinen.

Första matchen mellan IFK och Kärpät spelas i morgon i Uleåborg. Endast två segrar krävs för avancemang till kvartsfinal.

Matchparets vinnare möter Tappara eller TPS i kvartsfinalskedet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport