Hoppa till huvudinnehåll

Jakten på den försvunna rallydominansen

Marcus Grönholm
Dubbla rallyvärldsmästaren Marcus Grönholm vill hjälpa nya talanger mot toppen. Marcus Grönholm Marcus Grönholm,rally,Rally-VM,racerförare

Vart har de försvunnit? De flygande finländska rallyförarna som vann 13 VM-titlar och 138 deltävlingar 1981-2002. Snart 15 år har gått sedan Marcus Grönholm vann det tillsvidare sista blåvita VM-guldet. Yxan är ändå inte kastad i sjön – rallyfolket jobbar stenhårt för att vaska fram följande stjärna.

Bilsportförbundet AKK har allt sedan 1980-talet letat, skolat och stött finländska rallylöften på den kurviga och hala vägen mot den internationella elitnivån. AKK Driver Academy är namnet på förbundets träningsprogram som har fyra steg: nybörjare, rookies, B-team och A-team.

Tanken är att de största talangerna skall på cirka fyra år kunna ta sig från nybörjarstadiet till A-teamet. Följande steg skall sedan idealt vara ett kontrakt med ett stall som kör i en internationell serie – i det skedet är det ännu en lång väg till att köra på högsta nivå, det vill säga i ett WRC-stall.

Under åren i AKK Driver Academy skall föraren – förutom att köra bil, snabbt och mycket – framförallt lära sig att leva och tänka som en ambitiös motorsportidrottare.
”Idrottare” betyder att det även finns tydliga krav på fysisk träning och prestationsnivå.

För varje steg uppåt längs med träningsprogrammets trappsteg måste föraren också ta ett steg framåt då det gäller till exempel maximal syreupptagningsförmågan. En medlem av A-teamet skall uppnå VO2max på mer än 55ml/kg/min.

Rallysporten i Finland har en chefstränare

Tuomo Nikkola är mannen som har huvudansvaret för att vaska fram morgondagens finländska rallystjärnor. Han är chefstränare för rally inom det nationella bilsportförbundet AKK .

Nikkola ansvarar för Driver Academys verksamhet. Han leder ett tränarteam bestående av två assisterande tränare, en fystränare och fem körtränare. Ett verksamhetsår innehåller bland annat 8-10 körläger, notträningar, tusentals kilometer av specialsträckor och personlig handledning för varje Driver Academys förare.

Juniorernas finska mästare 2015, 20-åriga Juuso Nordgren och den två år äldre Jari Huttunen är för närvarande de två förarna som kvalificerat sig för A-teamet.
Huttunen vann förra året Opels egen rallycup i Tyskland och kommer i år att köra EM-serien för tvåhjulsdrivna bilar som Opel-stallets kontraktsförare.

Huttunen har med andra ord nu nått till den nivån som AKK Driver Academy har som målsättning – speciellt som kiuruvesibon idag också hör till Marcus Grönholms Team GRX.

”Vårt jobb är att hitta sponsorer och resurser”

Dubbla världsmästaren ”Bosse” Grönholm vann på sin tid mera VM-deltävlingar än någon annan av de legendariska flygande finländarna – hela 30 stycken. Bara Sébastien Loeb och Sebastien Ogier finns framför ingåbon i alla tiders statistik.

Idag är Marcus huvudauktionär i Grönholm GRX Management Team, ett aktiebolag som finns till för att förse racingtalanger med ekonomiska resurser och kontakter.

Bilsport handlar så mycket om pengar och business att ingen talang i världen räcker till för att få de bästa stallplatserna. Utöver att köra rasande snabbt krävs det både pengar de rätta lobbyisterna.

Jari Huttunen gjorde inverkan på Grönholm under en rallytävling sommaren 2016. Efter att ha följt med Huttunens framfart i några månader beslöt sig ”Bosse” för att erbjuda den unga talangen GRX Managements stöd.

Målet för Huttunen är att inom några år köra WRC och försöka sälla sig till gruppen blyfotade landsbygdskillar som myntade begreppet: ”If you want to win, hire a Finn”.

Sportmagasinet tar närkontakt med rally, tisdagen 14.3. kl. 21 Yle Fem och Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport