Hoppa till huvudinnehåll

Obehandlade motioner diskuterades i Pargasfullmäktige

Fullmäktigemöte i Pargas.
Arkivbild. Fullmäktigemöte i Pargas. Bild: Yle/Johanna Ventus stadsfullmäktige i pargas

Varför tar det så länge för Pargas stad att behandla inlämnade motioner? Det frågade sig ledamöter i stadsfullmäktige i Pargas på tisdagens möte.

En lista över vilka motioner som fortfarande var obehandlade i slutet av 2016 presenterades under mötet, det här görs en gång i året i stadsfullmäktige. En motion är alltså ett förslag på åtgärder som en fullmäktigeledamot eller ett parti vill att kommunen tar itu med. Motionerna ska gälla kommunens verksamhet och förvaltning.

Listan på obehandlade motioner visade att en del av motionerna är flera år gamla, den äldsta är från 2013. Bland motionerna som lämnats in finns bland annat förslag på att staden ska ha ett kostpolitiskt program och om att staden ska jobba för räddningshelikoptrarnas framtid nattetid. Även framtiden för Åbolands sjukhus nämndes i en del motioner.

Flera ledamöter från Samlingspartiet, SFP och Vänsterförbundet frågade sig varför det tar så länge för stadens tjänstemän att bereda och utreda motionerna.

Stadsdirektör Patrik Nygrén konstaterade under mötet att alla motioner på listan kommer att behandlas under den här fullmäktigeperioden, alltså under vårens lopp.

Christer Friis (SFP) föreslog ett tillägg, enligt vilket stadsstyrelsen får veta vem som ansvarar för behandlingen av motionen efter att den lämnats in till stadsfullmäktige. Det här ska göras på nästa stadsstyrelsemöte efter fullmäktigemötet.

Dessutom ska politikerna få en redogörelse över hur utredningarna kring motionen framskrider ett halvt år efter att den lämnats in. Tillägget godkändes enhälligt av stadsfullmäktige.

Under tisdagens möte lämnades också två nya motioner in.

De grönas Helena Särkijärvi föreslog att staden erbjuder gratis preventivmedel till stadens invånare som är under 25 år. Vänsterförbundets Nina Söderlund lämnade in en motion om att staden ska ha en strategi för tvåspråkighet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland