Hoppa till huvudinnehåll

På tv idag: En dramaturgi värdig självaste Shakespeare

De regerande Premier League-mästarna befinner sig just nu i en märklig sits. Efter förra säsongens sagolika resa ända fram till titeln går Leicester City en oviss framtid till mötes, och gör det i Shakespeares regi.

Den engelska litteraturgigantens namne, Craig Shakespeare, 53, presenterades på söndagen som den permanenta lösningen för Leicester Citys tränarpost för resten av den märkliga säsongen 2016-2017.

Han lämnade in ett par så pass imponerande arbetsprover under sin tid som tillfällig manager för East Midlands-klubben att klubbledningens val sist och slutligen blev både enkelt och uppenbart.

Claudio Ranieri kommer alltid att ha en plats i den engelska fotbollens historieskrivning som mannen bakom alla tiders fotbollsmirakel, men inte ens Leicesters ägare kunde stå vid sidan om och se på när allting höll på att rasa samman.

In plockar man istället en man med en genuin kännedom av klubben som åtnjuter stor respekt bland spelarna. En man som efter en match som "caretaker" för West Bromwich (hösten 2006) och nu två matcher i samma roll för Leicester inte ännu vet hur det känns att förlora en fotbollsmatch som ansvarig tränare.

Craig Shakespeare tränar Leicester City i Premier League.
Craig Shakespeare tog över efter Ranieri. Craig Shakespeare tränar Leicester City i Premier League. Bild: EPA/TIM KEETON Craig Shakespeare,Leicester City FC

Att ta över ett krislag utan självförtroende och leverera 3-1 segrar mot Liverpool och Hull efter en fullständigt katastrofal start på kalenderåret 2017 är just den vändning man hoppades på inom klubbledningen, när man valde att sparka den sympatiske italienaren Ranieri.

Sex färska poäng har gett klubben andrum i kampen mot nedflyttning och ser man dessutom på det återstående Premier League-programmet inser man att det inte borde kräva en allt för stor ansträngning för att hållas kvar i landets högsta serie.

Spelartruppen är så gott som exakt den samma som ifjol bara förlorade tre matcher av 38 och under de två senaste hemmamatcherna har stjärnduon Riyad Mahrez och Jamie Vardy igen sett ut som fotbollsspelare.

Fram till den första åttondelsfinalen i Sevilla hade Vardy inte gjort mål på nio raka matcher (ifjol slog han Premier League-rekord med att göra mål i elva raka matcher) och för Mahrez var fullträffen mot Hull hans första spelmål på hela säsongen (han gjorde 17 totalt ifjol).

Trots att säsongen i Premier League kantats av motgångar och stolpe ut har ”Rävarna” ändå på ett makalöst sätt gjort mycket väl ifrån sig i Champions League. Claudio Ranieris mannar stormade igenom gruppspelet och förlorade bara den sista betydelselösa bortamatchen mot FC Porto på sin väg in bland de 16 bästa lagen i Europa.

Trots ett spelmässigt underläge och rejält med flyt (Kasper Schmeichel räddade en straff, Adil Rami nickade i ribban i slutminuterna) fick Leicester enligt alla mått mätt med sig ett fantastiskt resultat från Spanien och Sevilla.

Kasper Schmeichel räddade en straff i Sevilla.
Kasper Schmeichel höll matchparet vid liv. Kasper Schmeichel räddade en straff i Sevilla. Bild: EPA/JULIO MUNOZ Kasper Schmeichel,Leicester City FC

Den danske matchhjälten Schmeichel sade det bra i en intervju efter 1-2 förlusten på Estadio Ramon Sanchez Pizjuan, när han konstaterade att det inte känns så farligt att ha förlorat matchen. Resultatet innebär i praktiken att Leicester med att göra ett mål framåt och hålla nollan bakåt kan fixa en kvartsfinalbiljett.

Med Mahrez och Vardy väckta ur sin Törnrosa-sömn känns det sannolikt att Leicester nätar, även om uppgiften ingalunda är enkel. Sevilla har inte släppt in ett enda mål på bortaplan i Champions League (och då har man ändå gästat Turin, Zagreb och Lyon).

Det stora problemet för Leicester ligger sannolikt i att hålla sitt mål rent från påhälsning, för även om Schmeichel står på huvudet är det ett faktum att det gått tolv matcher sedan Leicester City senast höll tätt i 90 minuter i en fotbollsmatch.

Vägen till hemmamatchen mot Sevilla har för Leicesters del gått via en spelledig helg som föregick av ett fem dagar långt läger i Dubai. Där har man förutom att fokusera på spelmässiga detaljer också försökt svetsa samman den grupp som verkligen fått åka en emotionell berg- och dalbana under de senaste två åren.

Sist i Premier League julen 2014.

Etta i Premier League julen 2015.

Och igen ett bottenlag i Premier League julen 2016.

Och för tillfället en 1-0 seger ifrån att vara ett kvartsfinallag i Champions League 2017.

Säg vad man vill om en av Englands mest anrika fotbollsföreningar, men tråkiga är dom åtminstone inte!

Leicester City och Sevilla möts i tisdagens TV-sända Champions League-åttondel i Yle TV2 och på Yle Arenan med avspark klockan 21.45. Matchen refereras på svenska av Antti Koivukangas.

Läs också