Hoppa till huvudinnehåll

Raseborg får Psykebyggets fuktresultat i vår

Halvfärdigt fastighetsbygge.
Nu är den isolerade väggen täckt med plast. Halvfärdigt fastighetsbygge. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Raseborg,Ekenäs,psykiatriskt center

Du som går förbi Psykebygget i Ekenäs hör nu ljud av borrar och byggmaskiner inifrån bygget. Stommen är klar och byggarna har tagit itu med elarbeten och montering av mellanväggar.

Bygget framskrider helt enligt planerna och ska vara färdigt i oktober 2017, berättar utrymmesförvaltningschef Anna Friberg vid Raseborgs stad. Ekenäs hälsovårdscentral fanns tidigare på tomten där det så kallade Psykehuset nu byggs.

Ekenäs hälsovårdscentral
Byggnaden där Ekenäs hälsocentral tidigare fanns revs ner. Ekenäs hälsovårdscentral Bild: Yle/Maria Wasström ekenäs hvc

Sydväst om det blivande psykiatriska centret ligger Raseborgs sjukhus och norr om fastigheten finns ett småhusområde.

Psykisk och psykiatrisk vård samlad

Klienter som behöver psykisk och psykiatrisk vård i Raseborg och övriga Västnyland ska få vård i det så kallade Psykecentret då det väl står färdigt.

Det är Raseborgs stad som låter bygga huset på nästan 3 000 kvadratmeter, men det ska till 80 procent användas av sjukhuset för psykiatrivård.

Fuktresultat kommer i vår

Många Ekenäsbor som gick förbi bygget i höstas och vintras reagerade på att isoleringens yta flagnade. De funderade över hur isoleringsmaterialet egentligen mår då det oskyddat stod ute i regn och rusk.

Isoleringen har tagit in vatten ansåg då också Raseborgs stad som gjorde en reklamation om saken. Numera är den flagnande väggen täckt av plast.

Plast på en isolerad vägg.
Ytan började flagna. Nu är väggen täckt med plast. Plast på en isolerad vägg. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Ekenäs,Raseborg,sjukhus,Västnyland,raseborgs sjukhus psyke

För att mäta fukten installerades totalt 17 stycken givare på olika platser i betongen. Mätningarna pågår fortfarande och meningen är att resultaten och ett utlåtande ska finnas tillhanda före murnings- och rappningsarbetena kommer i gång senare i vår.

Mätningarna utförs varken av staden eller byggfirman utan av en tredje part, understryker Anna Friberg.

Ritning över huset som ska byggas där Ekenäs hvc finns nu.
Det här är en ritning på hur huset ska se ut. Ritning över huset som ska byggas där Ekenäs hvc finns nu. Bild: Arkkitehdit Siistonen / Raseborgs stad mentalvårdscampus,Ekenäs

Helhetsbudgeten för hela projektet är åtta miljoner euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland