Hoppa till huvudinnehåll

Skattebyrån i Jakobstad inför tidsbokning

Kö på skattebyrån i Jakobstad.
Så här såg det ut i väntsalen i början av januari. Kö på skattebyrån i Jakobstad.

Från och med denna vecka kan kunderna i Jakobstad boka tid för besök på skattebyrån. Detta för att korta de långa köerna.

Skattebyrån i Jakobstad är bara öppen en dag i veckan och varje tisdag har man haft långa köeroch över 100 kunder. Nu ska det bli ändring.

När Yle Österbotten besökte skattebyrån i Jakobstad i mitten på januari stod 40 personer i kö ända ut i vindfånget. Skattedirektör Ulla Haka-Risku lovade då att ta tag i problemet och nu inför man tidsbokning.

Tidsbokningen infördes i måndags och tider kan bokas på onsdagar och torsdagar mellan klockan 9 och 12.

Boka på nätet

Man kan boka tider för ärenden som rör personbeteckning och skattenummer för utländska arbetare, både för större grupper och enskilda kunder, privatkunders överlåtelsevinst eller förlust, privatkunders hyresbeskattning, Katso- identifiering, Jord- och skogsbruksbeskattning samt handledning av nya företagare.

Kunden kan få sin reserverade tid tidigast två vardagar efter bokning och man kan själv boka sin tid på nätet på adressen https://ajanvaraus.vero.fi/#!/ Man kan exempelvis inte boka tid för att justera sin skatteprocent eftersom skattebetalarna själva kan göra detta via webben.

För närvarande kan man boka tid till skattebyråerna i huvudstadsregionen, Kuopio, Uleåborg, Kouvola, Mariehamn och Jakobstad. Stegvis kommer man att införa tidsbokning också på andra orter.