Hoppa till huvudinnehåll

Stor besvikelse i Rödsö skola i Karleby

Rödsö skola i Karleby.
Rödsö skola. Rödsö skola i Karleby. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist byskola,karleby,rödsö,rödsö skola,skola,österbotten

I Rödsö skola i Karleby är man besviken över nedläggningsbeslutet. Samtidigt sätter man ännu sitt hopp på det nya fullmäktige som väljs om en knapp månad. Rektor Mikael Hjulfors tycker att stadens svenskspråkiga blivit styvmoderligt behandlade i skolfrågan.

- De finska skolorna har prioriterats. Vi var i samma situation alla, vi hade många skolor på samma lista och alla finska kolor fick en längre nådatid medan de slog slag i saken med de svenskspråkiga skolorna. Jag är besviken på beslutsfattarna i Karleby som profilerar sig med att vi är en tvåspråkig stad och man håller skolnätet viktigt. Det här är ett bevis på att de svenskspråkiga egentligen inte har så mycket talan, säger Hjulfors.

Stängningen av byskolorna har diskuterats i närmare 15 års tid. Bakom beslutet ligger bland annat en bred skolutredning och flera nämnders utlåtanden.

Debatten i fullmäktige på måndag kväll var lång och omröstningen jämn. Rösterna föll 26 - 25 för en stängning av byskolorna i staden. I praktiken innebär det här att bland annat Rödsö elever ska överföras till Chydenius skola.

Rödsö skola grundades 1903 och för byn är skolan själva hjärtat där det försigår många olika aktiviteter.

- Byns enda knytpunkt är vår skola. Vi har närheten till naturen. Vi har ån runt hörnet. Här firas bröllop på sommaren i skolans trädgård. Vi har evenemang, födelsedagar och klubbar. Det har visat sig i historien att då en byskola försvinner så dör också byn och det är olyckligt med tanke på framtiden.

Rektor Mikael Hjulfors vid Rödsö skola i Karleby
Rektor Mikael Hjulfors. Rektor Mikael Hjulfors vid Rödsö skola i Karleby Bild: Yle/ Kjell Vikman Karleby,Rektor,Rödsö,skolnedläggning,skolor (läroinrättningar),Österbotten

Elevantalet ökar

Hjulfors påpekar också att han tycker att beslutet att stänga skolan är ologiskt med tanke på att elevantalet faktiskt växer i skolan de närmaste åren. Nästa år kommer det åtta nya elever och året efter det 13. Att man sparar in på kostnader har Hjulfors också svårt att tro.

- Vi är de facto den enda svenskspråkiga skolan i Karleby som inte har en enda skjutselev. Vad jag förstår ökar det här också på kostnaderna ganska ordentligt när alla barn ska skjutsas.

Dessutom påpekar Hjulfors att allt fler helt finskspråkiga familjer börjar sätta sina barn i svenskspråkiga skolor.

- Faktum är att vi har flera tvåspråkiga familjer i byn. Vi har också flera elever i skolan som kommer från enspråkigt finskspråkiga hem där föräldrarna medvetet har valt en svensk skola för att bevara det andra språket för sina barn. Den här biten är mycket viktig.

Hoppas på nya fullmäktige

Hjulfors tror också på en framtida större inflyttning av just barnfamiljer till byn eftersom han upplever att det just nu pågår ett generationsskifte i Rödsö. Äldre flyttar till staden och hus blir till salu dit barnfamiljer kan flytta in.

- Det här har vi bevis på. Vi har gjort en stor drive i flera år och vi har underskrifter på att barn kommer att placeras i vår skola de närmaste åren. Det gäller helt nya familjer som valt att flytta hit. Den biten har inte alls beaktats i det här.

Även om fullmäktige nu med sitt beslut på måndagskväll går in för att dra in byskolorna så kommer ett beslut för var och en av skolorna ännu att fasttas separat. Vid Rödsö skola har man inte heller ännu gett upp hoppet helt om att beslutet ännu kan ändra.

- Allt ska behandlas skilt för sig och vi har dessutom kommunalval nästa månad. Vad som helst kan hända. Det kan rivas upp på nytt, det kan komma helt nya människor med nya tankar. För mig visar beslutet 26-25 att det varit ett ytterst svårt beslut. Vi har ett stort stöd ute i periferin.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Arbetskrafts- och näringsbyrå

  Färre österbottningar utan jobb

  Rekordlåg arbetslöshet i Larsmo, under tre procent.

  Vid Österbottens arbets-­ och näringsbyrå fanns det i slutet av april sammanlagt 9 680 arbetslösa arbetssökande. Det är 897 färre än för ett år sedan. Larsmo har nu lyckats ta sig ner till under tre procents arbetslöshet. 

 • Kvevlax skola i Korsholm

  Onödigt komplicerat kring Kvevlax lärcenter

  Processen lider av otydliga beslut och för många inblandade.

  Färre kockar och tydligare beslut. Det önskar bildningsnämndens Tom Kecklund (SFP) som snart ska fatta beslut om det ska stängas skolor i Korsholm. Projektet med Kvevlax lärcenter har blivit onödigt komplicerat.

 • Karleby stad.

  Karleby fick ihop en jämställd stadsstyrelse

  Kompromisslösning efter långa förhandlingar.

  I Karleby möttes de politiska partierna igen på tisdagen för att sålla fram ytterligare en kvinna till stadsstyrelsen. Det lyckades till sist tack vare en kompromiss.

 • Vicerektor Cecilia Hägglund-Nygård vid gymnasiet i Jakobstad

  Ny Karlebyrektor vill värna om allmänbildningen

  Cecilia Hägglund-Nygård: Gymnasiet ger bäst framtidsgrund.

  Cecilia Hägglund-Nygård har valts till ny rektor för Karleby svenska gymnasium. Hon vill värna om ungdomarnas allmänbildning och rusta dem för framtidens arbetsliv.

 • Skogsmaskintillverkaren Logset har fått en betydande beställning från Chile

  Skogsmaskiner från Kvevlax till USA

  Logset slöt avtal med två amerinanska återförsäljare.

  Skogsmaskintillverkaren Logset i Korsholm börjar exportera maskiner till USA. Företaget har slutit avtal med två återförsäljare verksamma i områdena kring de stora sjöarna och i nordöstra delen av landet.

 • Nina Stubb framför en lönn (utomhus).

  "Det är fullständigt hopplöst att vara papperslös"

  Att skapa förståelse för deras situation är svårt.

  Det finns inte många papperslösa i Vasa, flera som har hamnat i den situationen kan ha sökt sig till huvudstadsregionen. Men det betyder inte att det är lättare att vara papperslös i Helsingfors, säger Röda Korsets Nina Stubb. "Det är aldrig enkelt att vara papperslös."

 • Fotbollsplanen vid Sursik i Pedersöre

  Bollhall på is i Pedersöre

  Ordförandes röst avgjorde i kommunstyrelsen.

  Bollhallsprojektet i Pedersöre stötte på patrull i kommunstyrelsen. Med rösterna 5-5 och ordförande Henrik Sandbergs (SFP) avgörande röst återremitterades ärendet till tjänstemännen för ny beredning.

 • Våt brunbjörn

  En björn har rört sig i Solf

  Spår av björn mellan riksåttan och Rimal.

  En björn sågs på måndag kväll röra sig i Solf i Korsholm mellan riksåttan och Rimal. Det finns tydliga spår efter björnen och Anton Svens från Solf jaktförening bekräftar att det rör sig om björnspår.

 • Mercury 3,5 hästkrafter

  Efterlysningen 23.5

  Flera utombordare efterlyses idag!

  Utombordare i olika konfigurationer - men också en hel del stick-relaterat i Efterlysningen idag!