Hoppa till huvudinnehåll

Tre dömdes för arbetarskyddsbrott vid Axxell i Pargas

Axxells ingång i Pargas
Axxells ingång i Pargas Bild: Yle/Marie Söderman axxell i pargas

Tre anställda vid Axxell i Pargas har dömts för arbetarskyddsbrott. De dömdes till 15 dagsböter, vilket betyder böter på 420 euro.

Fallet gäller en elev som våren 2015 skadades i en arbetsolycka, där eleven skulle lyfta en tunna från ett lastbilsflak utomhus. Han använde en handdriven truck, men då trucken kördes över tröskeln till verkstaden hade den vält mot eleven och skadat hans knä.

Enligt tingsrätten var trucken avsedd endast för inomhusbruk, men vid Axxells enhet i Pargas hade man, under uppsikt av lärare, använt trucken också utomhus eftersom det inte fanns någon annan maskin som skulle lämpat sig för uppgiften.

Regionförvaltningsverket konstaterar ändå att tillverkarens anvisningar inte är rekommendationer, utan sådana som ska följas. Att en truck som är avsedd för inomhusbruk används utomhus är direkt farligt. Det ska beaktas att det är fråga om en läroanstalt och att eleverna varit unga.

De tre anställda som dömdes för arbetarskyddsbrott har haft utbildningsansvar för eleven. De har därför ett straffansvar som baserar på så kallad presumerad fara, det vill säga på att vissa förhållanden i sig är farliga.

Alla tre anställda dömdes därför för arbetarskyddsbrott till böter. De ska också solidariskt ersätta kostnaderna för bevisningen. Domen gavs på tisdag.

Eleven som råkade ut för olyckan lider fortfarande av skadorna han fick i knäet, men han är utexaminerad och kan arbeta inom det yrke han utbildades till. Han hade inga ersättningskrav på Axxell eller de anställda.

Läs också