Hoppa till huvudinnehåll

"Var är toaletten?" frågar Helsingforsturisten på Senatstorget

En citytoalett i Esplanadparken i Helsingfors.
Det finns 39 citytoaletter i Helsingfors, den på bilden finns på Esplanaden. Staden planerar inte att öppna fler i år, trots att turistguider protesterar. En citytoalett i Esplanadparken i Helsingfors. Bild: Yle/Kristian Svensson esplanaden

Turistguiden Erja Antell guidar turister runt Helsingfors. När turistbussen stannar handlar den första frågan inte om sevärdheter utan om var den närmaste toaletten finns. Antell skulle hoppas att det var lättare att svara på den frågan.

Trettionio är de till sitt antal – de gröna lådformade citytoaletterna i Helsingfors. Men antalet räcker inte, tycker turistguiden Erja Antell.

- Efter att man berättat allt om Helsingfors historia är den första frågan turisterna ställer: "Var är toaletten?", säger Antell.

- Turistföreningarna i Helsingfors jobbar på det här. Vi vill få fler allmänna toaletter längs med turistrutterna. Till exempel på Senatstorget har staden gjort en hel del, men inte tillräckligt, säger Antell.

Antell skulle vilja se fler toaletter till exempel i närheten av Sibeliusmonumentet och Tempelplatsens kyrka.

- De allmänna toaletter som finns är relativt snygga men de är inte tillräckligt många. På biljetten till Tempelplatsens kyrka står det att avgiften inkluderar toalettbesök. Det kanske inte skulle behöva stå på biljetten. Staden kunde ordna faciliteter till exempel i Tennispalatset eller i Bilhuset, föreslår Antell.

Turistguiden Erja Antell står på Senatstorget i Helsingfors.
Turistguiden Erja Antell tycker att det skulle vara bra med fler allmänna toaletter till exempel vid Senatstorget. Turistguiden Erja Antell står på Senatstorget i Helsingfors. Bild: Yle/Kristian Svensson guider,Senatstorget,erja antell

Turister efterlyser bättre skyltning

En blåsig och mulen vardag i mars då temperaturen ligger omkring nollstrecket kryllar det inte av turister invid Alexander den andra på Senatstorget. Frågan om var den närmaste toaletten ligger leder till fundersamma blickar.

- Kanske på järnvägsstationen eller på hotellet? Det skulle behövas bättre skyltning, säger en japansk turist. Hon är i Helsingfors för första gången och hon ska bekanta sig med finländsk design och natur medan hon är i Finland.

En bit ifrån står en slovakisk man och knäpper en selfie på sig själv och Alexander den andre. Ett toalettbesök är inte aktuellt för honom heller.

- Jag har faktiskt ingen erfarenhet av allmänna toaletter här i staden. Jag skulle kanske gå till turistinfon vid Salutorget, säger han.

Den slovakiske mannen har åkt över från Tallinn och ska tillbringa sex timmar i Helsingfors. Han planerar att besöka både Uspenskijkatedralen och domkyrkan och dessutom ta sig till Sibeliusmonumentet om han hinner.

Citytoaletten vid Musikhuset i Helsingfors.
De gröna lådformade citytoaletterna städas till och med tre gånger om dagen. Citytoaletten vid Musikhuset i Helsingfors. Bild: Yle/Petter West citytoalett

Inga nya toaletter på väg

För tillfället finns det 39 allmänna citytoaletter i Helsingfors. Den nyaste citytoaletten öppnades i början av mars på Fölisön. Största delen av toaletterna ligger i centrum – på byggnadskontorets webbsida hittar du toaletterna på en karta.

Projektchefen Ari-Pekka Muilu vid byggnadskontoret tycker inte att det råder brist på allmänna toaletter i kärncentrum.

I närheten av Salutorget finns ett flertal allmänna toaletter och de räcker till, säger Ari-Pekka Muilu.

Muilu medger ändå att det på sina håll inte skulle skada med fler toaletter. Den största orsaken till att staden inte öppnar nya citytoaletter i en snabbare takt är att de är dyra.

- Att öppna en ny citytoalett kostar 70 000 euro och därefter är underhållskostnaderna 2 500 euro per månad. Sammanlagt kostar citytoaletterna ungefär 1,2 miljoner euro per år, säger projektchefen Ari-Pekka Muilu.

En förklaring till kostnaderna är att toaletterna städas flitigt, två till tre gånger om dagen. Den toalett som används flitigast är den som står bredvid Saluhallen – den har flera tusen besökare om året uppskattar byggnadskontoret.

Ari-Pekka Muilu är projektchef vid byggnadskontoret i Helsingfors.
Projektchefen Ari-Pekka Muilu vid byggnadskontoret i Helsingfors ansvarar för citytoaletterna. Ari-Pekka Muilu är projektchef vid byggnadskontoret i Helsingfors. Bild: Yle/Kristian Svensson ari-pekka muilu

Toaletterna ska förnyas

Trots att staden inte planerar att öppna fler allmänna toaletter i år sker det en hel del på toalettfronten.

- Vi ersätter de gamla toaletterna med nya. I fjol bytte vi ut 14 toaletter och i år och nästa år byter vi ut 17 toaletter, säger Ari-Pekka Muilu vid byggnadskontoret.

Turistguiden Erja Antell ger ändå inte upp hoppet om att också få fler toaletter till Helsingfors i framtiden.

- Vi kunde ha till exempel designtoaletter. Turistbusschaufförerna har till exempel kommit med ett förslag att ha kamouflerade toaletter i form av bussar. De är mobila enheter och man kunde ta fram dem när de behövs under livliga dagar, säger Antell.