Hoppa till huvudinnehåll

Vargobservationerna skjuter i höjden i Österbotten

Varg på vintern.
Varg. Varg på vintern. Bild: YLE rovdjur

På fyra år har antalet vargobservationer på Kust-Österbottens område ökat från 39 till 286. Under de senaste åren har vargen sökt sig allt längre västerut och söderut i landet.

Det här betyder givetvis inte att antalet vargar är 286. Det rör sig ofta om en och samma varg som observeras på olika håll längs med kusten i flera veckors tid.

Trots det kan man enligt jaktchef Stefan Pellas säga att antalet vargar som rör sig på vårt område har ökat ordentligt.

- Vargstammen ökar i östra Finland och vi ser resultatet av det här på kusten. När reviren i öster fylls måste vargarna söka sig vidare, säger Pellas.

Stefan Pellas, jaktchef på Finlands viltcentral, Kust-Österbottens område.
Stefan Pellas. Stefan Pellas, jaktchef på Finlands viltcentral, Kust-Österbottens område. Bild: Yle/Joni Kyheröinen stefan pellas

Under 2012 fick man in 39 observationer. Under 2013 ökade antalet till 63, sen 112 under 2014 och 127 under 2015. I fjol var man så redan uppe i 286.

I siffrorna ingår både spår och synobservationer.

Så här långt i år har det kommit in 113 observationer. Pellas tror att man kommer att nå upp till fjolårets siffror. Mycket hänger på hur länge snön ligger kvar.

Ännu inga flockar längs med kusten

Men några flockar har vi ännu inte i Kust-Österbotten. Däremot har vi några par, men de härstammar från Österbottens viltområde.

- De rör sig på båda sidorna om förvaltningsgränsen, säger Pellas.

I framtiden kan vi dock stå inför verkligheten att det finns vargflockar också längs med den österbottniska kusten.

Kan annat ligga bakom ökningen?

Det håller inte att påstå att folk skulle ha blivit mer observanta på vargspår och att det ligger bakom ökningen av antalet observationer. Det handlar inte heller om mer snörika vintrar som gör det enklare att observera vargspår.

- Ett snöfattigt år kan förstås förorsaka minskning i observationer. Men nu har vi ju dock de senaste tre åren haft ganska lite snö jämfört med tidigare år och ändå ökar observationerna, både syn och spårobservationer, säger Pellas.

Vargspår i snö
Vargspår. Vargspår i snö Bild: Jörgen Lindholm varg,Snappertuna,Västnyland,vargspår

Pellas tror inte heller att det att man för ett antal år sen gick över till ett elektroniskt anmälningssystem ligger bakom ökningen av observationer.

Principen är nämligen den samma som när man använde sig av pappersblanketter: När man observerar spår eller får syn på ett djur meddelar man sin lokala kontaktperson, som sen för in uppgifterna i systemet.

Samtidigt som vargobservationerna skjutit i höjden har observationerna av lodjur minskat lika drastiskt. Från 1421 observationer år 2012 till 381 observationer år 2016.

Vad gäller lodjuren säger Pellas att det finns en möjlighet att bristande intresse ligger bakom en del av minskningen.

- Folk här i trakterna är så vana med lodjursspår att man kanske inte alltid orkar anmäla sina observationer, säger Pellas.

Vargen utrotningshotad

Vargen är klassad som en utrotningshotad art i Finland. Mellan 1998 och 2006 växte vargstammen och i slutet av år 2006 var man uppe i mellan 250 och 270 vargar. Sedan gick det neråt och i februari 2013 var man nere på mellan 120 och 135.

Efter det har stammen ökat igen och i februari i fjol fanns det mellan 200 och 235 vargar i Finland. En annan tydlig utveckling är att vargarna har spridit sig från landets östra delar till de västra.

- Det fanns inga egentliga flockar i västra Finland för cirka 15 år sen, säger Pellas.

Det finns två huvudsakliga områden där vargarna kommer in på Kust-Österbottens område. Det ena finns i söder i höjd med Östermark och Närpes, det andra uppe kring Pedersöre och Karleby.

Ser då Pellas att antalet vargar som rör sig i Kust-Österbotten kommer att öka med åren?

- Det beror på. Får vi en etablerad vargflock i närområdet så kommer givetvis observationerna att öka.

Stor uppmärksamhet

Det blir ofta stor uppmärksamhet när vargar observeras längs med kusten. Detta trots att det finns rikligt med vargar i finskspråkiga Österbotten.

Det har sin förklaring.

- Det finns större skogar och mer ödemark inåt landet. Men här längs kusten är det ändå rätt tät bebyggelse. Så fort en varg kommer hit går den över någons gård, säger Pellas.

Inte längre skygg

Och däri ligger kanske det egentliga problemet: Vargen vänjer sig med människans närvaro.

- Det är det man oroar sig för, att vargen ska tappa sin skygghet. Samma gäller ju för björnar som börjar dyka i skräpkorgar.

Så vad göra om och när vargen kommer för nära?

Någon jakt på varg har man inte haft längs med kusten sen 70-talet, uppskattar Stefan Pellas. Sen det har ett undantagslov beviljats i Karleby för ett antal år sen.

- Man försöker driva bort vargen med skrämselskott. Målet är att vargen ska förknippa människor med obehag.

Ser då Pellas en framtid där vi jagar varg i Kust-Österbotten?

- Om vargen etablerar sig på flera ställen ser jag det inte som en omöjlighet.

Förra veckan rapporterades det flitigt om varg i Kvevlax. Allt tyder i det här skedet på att det rör sig om en ensam varg.

Vargen dras till isen

Den här tiden på våren söker sig vargarna ut på havsisen.

- Sälkutarna som föds den här tiden är en naturlig föda för vargen.

Det är vanligt att vargarna tar en tur ut på isen för att sedan vända "hemåt" till de österbottniska skogarna.

- Nu återstår det att se om de framöver stannar kvar i skärgården. Vi följer med läget hela tiden.

Respektera vargen

Så hur rädd ska man vara för vargen?

- Man ha ska ha respekt.

Men som människa är risken liten att bli attackerad av en varg. Men det är givetvis ingen omöjlighet: Till exempel en varg som skyddar sina ungar kan attackera en människa.

Senast en varg attackerat en människa med dödlig utgång var i Åbotrakten åren 1881-1882. Då ska en varg ha dödat så många som 21 personer.

Betydligt mer utsatta är till exempel får och hundar. Förra året rev vargar får i Malax och Närpes.

Björn rev Mårten Forss får på en ö utanför Kimitoön
Rivet får. Björn rev Mårten Forss får på en ö utanför Kimitoön Bild: Kaj Eriksson mårten forss

Så risken att som människa bli attackerad av en varg är inte så stor?

- Det är den inte. Men alla vet att vargen kan vara farlig. Vi har ju till och med djurparksvargar som attackerat barn, säger Pellas.

Inte på min bakgård

Vargen väcker känslor, likt skarvar och vindkraft. Och läget är polariserat: Vissa vill skjuta fler vargar, andra säger att stammen är för liten.

Pellas känner givetvis av polariseringen.

- Alla är nog överens om att det ska finnas varg och stora rovdjur. Men "inte på min bakgård". Det är väldigt utmanande att hitta ett samförstånd.

 • Friidrottsintresserade samlade på Karlsplan

  Vi åkte dit för att höra publikens röster.

  I dag inleddes lag-EM i friidrott på Karlsplan i Vasa där nästan 800 idrottare från 12 länder deltar. Vi åkte till Karlsplan för att höra varför publiken tog sig dit under midsommardagen.

 • Kallt väder räddar liv – men alltför många kör båt i fyllan

  Än så länge har olyckorna under midsommaren varit få.

  Än så länge har olyckorna under midsommaren varit relativt få. Enligt Richard Vaenerberg vid Helsingfors båtpolis är det främst tack vare veckoslutets låga temperaturer. Från en säkerhetssynpunkt är nämligen kallt väder bra väder.

 • Ex-gerillasoldat flydde Colombias djungel till Helsingfors - “Fredsprocessen är ett spel för gallerierna”

  På måndagen ska alla Farcs vapen vara bakom lås och bom.

  På måndagen ska Farc-gerillans alla vapen vara inlämnade och inlåsta i en container som övervakas av FN. Men den över 50 år långa konflikten går inte att avsluta så där bara, säger colombianen Misael Grimaldo som flytt gerillakriget ända till Finland. Nya kriminella grupper fyller det tomrum som Farc har lämnat efter sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Friidrottsintresserade samlade på Karlsplan

  Vi åkte dit för att höra publikens röster.

  I dag inleddes lag-EM i friidrott på Karlsplan i Vasa där nästan 800 idrottare från 12 länder deltar. Vi åkte till Karlsplan för att höra varför publiken tog sig dit under midsommardagen.

 • Lugn midsommar i hela Österbotten

  Enstaka bränder, rattfylla och misshandel, men överlag lugnt

  Det kyliga vädret höll människorna lugna under midsommarafton i Österbotten. Myndigheterna rapporterar om lugna båtförare, någon enstaka brand och rutinuppdrag.

 • I cykelrikshan med vind i håret

  Folkhälsan gör cykling enkelt för äldre och rörelsehindrade.

  Folkhälsan har skaffat två cykelrikshor som gör det möjligt för äldre och rörelsehindrade att få uppleva cykling igen - detta med hjälp av en cykelpilot. En av dessa rikshor finns nu i Vasa och Korsholm. Idén kom från Danmark och mottagandet har varit väldigt positivt.

 • Ny bilderbok ska föra Topelius in i nutiden

  "Björken och stjärnan" passar i samtiden med nya bilder.

  Nästa år har det gått 200 år sedan Zakarias Topeius föddes, men enligt förlaget Scriptums vd Bo Kronqvist är han lika aktuell i dag. Förlaget ger ut fyra av Topelius sagor i bilderboksformat, och "Björken och stjärnan" är redan publicerad.

 • Ett dygn av krishälp i Raseborg

  Också i Kronoby ordnas sorgeandakt på torsdagskvällen.

  Vi frågade en som varit med i krishjälpen om hur det senaste dygnet efter tragedin i Ekenäs förlöpt. På torsdagskvällen ordnas också en sorgeandakt i Kronoby kyrka med anledning av händelserna i Raseborg.

 • Vegas sommarbord står dukat i åtta veckor

  Sommarpratare, hedersvåld och trender i Vegas sommarschema.

  Måndag efter midsommar är det officiellt sommar på Yle Vega. Då kör Vegas sommarpratare igång, det blir sommar i Svenskfinland och en hel del nytt på kanalen, som i sommar sänder mera live än någonsin.

 • Tragedin i Ekenäs: Offret hade rötter i Österbotten

  Polisen bekräftar att offret kommer från Österbotten.

  Vid mordet i tisdags i Ekenäs användes ett eggvapen. Den misstänkta mannen hade också vapen som kräver licens. Men de vapnen användes alltså inte vid mordet av den unga kvinnan. Nu bekräftar även polisen att offret hade rötter i Österbotten.