Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem + Yle Teema - Ni frågade, cheferna svarade

Två män och en kvinna framför fondvägg
Tomas Lindh, Marit af Björkesten och Johan Aaltonen Två män och en kvinna framför fondvägg Bild: Eva Frantz Marit af Björkesten,johan aaltonen

Den 24 april delar tv-kanalerna Yle Fem och Yle Teema kanalplats medan SVT World upphör att visas. Samtidigt kommer Yle Arenan att utvecklas.

Men är detta verkligen nödvändigt och hur ska allting hänga ihop i framtiden? Många tog kontakt då Svenska Yles direktör Marit af Björkesten, mediechef Johan Aaltonen och Arenachef Tomas Lindh slog sig ner i Vegastudion för att besvara publikens frågor.

Hur går det med den finlandssvenska nyhetsbevakningen i tv nu i framtiden?

Här sker egentligen ingen större förändring, vi kommer att sända Tv-nytt som tidigare med en huvudsändning vid halv åtta. (Marit af Björkesten)

Varför kan Yle Fem inte få fortsätta som förut?

Det har vi funderat på väldigt länge, vi har följt med tittarvanor och medieutvecklingen och funderat på hur vi kan se till att den finlandssvenska teven är stark och att Yle har ett starkt utbud på svenska som publiken också hittar. Lösningen med Yle Fem och SVT World på samma kanalplats var bra på många sätt och det var en klok lösning då den gjordes. Men efter det här har medieanvändningen förändrats mycket och gjort att SVT-lösningen inte längre fungerar. De SVT-program som sänds mitt på dagen har knappt några tittare alls. Därför kom vi fram till en sådan här lösning istället. Hur verkligheten ser ut om fem eller tio år är omöjligt att avgöra, men det vi vet är att om vi inte gör en förändring just nu utan fortsätter som hittills kommer tittandet att minska drastiskt. Då förlorar vi den starka finlandssvenska plattform som vi nu har. (Marit af Björkesten)

Det här betyder väl i princip sämre service för oss svenskspråkiga, inte sant?

Vi ser just nu i hela Norden en stor diskrepans mellan dem som är under 40 och över 40, de konsumerar innehåll på helt olika sätt. Vi ser klara signaler på att den yngre publiken använder tv-apparaten för att se på on demand-tjänster som Netflix, HBO eller Arenan. Förändringen är nödvändig och innebär att en stor del av publiken kommer att få vår service i ett format som passar den. (Tomas Lind)

Ska vi sluta betala licensen? Det är diskriminering av oss enspråkigt svenska!

Yle Fem försvinner ingenstans, det utbud vi har på kanalen kvarstår stort sett och vi minskar inte på resurserna där. Svenska Yle har en massa kanaler och innehåll, två radiokanaler och en heltäckande webb. Det har visat sig att 98 % av finländarna använder något av Yles utbud varje år, och alla de här tjänsterna ingår ju i Yleskatten. (Marit af Björkesten)

Tanken är att Yles tjänster för de svenskspråkiga på sikt blir bättre, eftersom vi kommer att texta flera program till svenska. På det sättet kan också de enspråkigt svenskspråkiga tittarna ta till sig innehåll på andra språk. (Johan Aaltonen)

Kommer ni att knåpa ihop ett filter på Arenan så alla svenska program dyker upp på ett och samma ställe?

Ganska långt har vi redan den filtreringen i och med arenan.yle.fi. Där försöker vi göra publicistiska bedömningar som paketerar det svenskspråkiga innehållet på ett fungerande sätt. Vi arbetar som bäst på att förbättra sökfunktionen på Arenan. Förhoppningsvis ska man kunna hitta det svenska innehållet på ett enkelt sätt och ditt användarbeteende på Arenan ska göra att de program du är intresserad av presenteras för dig direkt. Jag hoppas att allt flera Arena-användare skulle skaffa sig en Yleprofil, då kan vi betjäna dig bättre. (Tomas Lindh)

Det att programmen flyttas till Arenan hjälper inte äldre människor som inte använder internet. Hur går det alltså för de äldre?

Programmen flyttar inte till Arenan, de kommer att finnas kvar på Yle Fem så tittarna ska nog fortsättningsvis hitta dem där. Det är en missuppfattning att äldre inte skulle titta på Arenan, när vi ser på Arenans tittarsiffror är det ganska jämnt i alla åldersklasser. Många äldre är väldigt flitiga Arenaanvändare. (Marit af Björkesten)

Hur blir det med Efter nio?

Efter nio kommer att fortsätta en kväll i veckan. På måndagar visas programmet i tv, och vår förhoppning är att kunna ha Efter nio-innehåll med Mårten och Sonja också på våra andra plattformer. (Johan Aaltonen)

Kommer sporten att ta också denna kanal i besittning, liksom tidigare onödigt ofta var fallet på Yle Fem?

Tanken är att den nya kanalplatsen inte ska vara en sportkanal, utan att sporten ska visas på Yle TV1, TV2 och Arenan. (Marit af Björkesten)

Varför inte en jämnare fördelning av kvällsblocken? 5-2 låter inte så jämlikt, Femman kunde ju ha fått t.ex. torsdag eller fredag kväll också (så skulle det vara 4-3 istället)?

Jag skulle inte säga att det är så ojämnt, Yle Fem har helkväll söndag och måndag. Jag tycker fördelningen är bra för båda kanalernas publik. En del program som sänds på bästa sändningstid är utvalda för att de passar både Fem- och Teema-publiken, de kommer att textas till svenska. (Johan Aaltonen)

Vad händer med de musikdokumentärer och konserter som Teema brukar visa på söndagskvällarna?

Under den sena kvällen har Teema ett digert och bra program som kommer att intressera också vår publik. Musikdokumentärer, vetenskapsprogram, konserter och film, bland annat. Det här kommer vi att berätta mera om inom kort. (Marit af Björkesten)

Kommer vi att se SVT1 på förmiddagarna som hittills?

Nej, i framtiden kommer vi att se våra egna program och mycket nordiskt, men inte direkt SVT1. (Johan Aaltonen)

Hur går det för SVT På Spåret och Allsång på Skansen? Kommer de att sändas i tv?

Det finns en hel hög med SVT-program som är mycket populära hos vår publik, dem kommer vi att visa också i framtiden. (Johan Aaltonen)

Sänds de rikssvenska programmen fortfarande direkt samtidigt som på SVT eller får vi nöja oss med att se på repriser när våra bekanta redan har kommenterat dem på sociala medier?

De program som är direktsända ska vi förstås direktsända vi också, men med andra program beror det på produktionstakten. Hur fort får vi hit programmen, när har vi hunnit översätta dem och så vidare. Men jag hoppas att så mycket som möjligt ska kunna sändas samtidigt som i SVT. Vi kommer också nu att ha möjligheten att texta SVT-program till finska, och vi tycker det är fint att de på det sättet kommer att nå en ännu större publik är förut. (Johan Aaltonen)

Kommer man att se text-TV och vädret från Sverige? Jag tittar på den många gånger om dagen!!

Nej tyvärr. I och med att vi inte har kvar SVT World har vi inte heller kvar SVT:s text-TV. (Johan Aaltonen)

Läs också