Hoppa till huvudinnehåll

Ännu ingen oro i Vasa över att sjukskötare drar till Norge

Vårdare går mot utgången på Vasa centralsjukhus
Vårdare går mot utgången på Vasa centralsjukhus. Vårdare går mot utgången på Vasa centralsjukhus Bild: Yle/Sofi Nordmyr vårdpersonal,sjukskötare,vårdare,Vasa centralsjukhus,Vasa sjukvårdsdistrikt,vård (omsorg),närbild

Huvudförtroendeman Kim Berg på Vasa centralsjukhus känner ingen akut oro just nu över att norska Dedicare rekryterat 20 sjukskötare i Vasa och fortsätter rekrytera fler.

I januari besökte det norska bemanningsföretaget Dedicare Vasa i sin rekryteringsturné. Över 150 sjukskötare slöt då upp för att diskutera.

Ännu i det här skedet är man inte oroliga på Vasa centralsjukhus.

- Men om många sjukskötare söker sig utomlands blir det svårt att hitta vikarier och rekrytera ny personal, säger huvudförtroendeman Kim Berg.

Intresset för att arbeta i Norge är stort bland sjukskötarna, säger Berit Tromsdal som är chef på Dedicare och flera är intresserade att arbeta i Norge till hösten eller nästa år. Totalt kan man komma att anställa upp till 60 sjukvårdare från Vasa, säger Tromsdal.

150 sjukvårdare deltog i mötet med Dedicare i Vasa i januari. Kim Berg säger att arbetsbördan på centralsjukhuset var stor just då.

- Vi hade jättemånga sjuka och många patienter. Det var tungt för personalen och svårt att få vikarier, men nu är läget bättre, säger Berg.

Kim Berg, huvudförtroendeman för Tehy på centralsjukhuset i Vasa.
Kim Berg. Kim Berg, huvudförtroendeman för Tehy på centralsjukhuset i Vasa. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist kim berg

Spara en miljon

Efter att Vasa sjuksvårdsdistrikt dömdes för diskriminering för att man inte förlängt visstidskontrakten för tre gravida sjukskötare ändrade Vasa centralsjukhus sin policy. Man inrättade en enhet för vårdservice och omkring 150 vikarier anställdes på enheten.

- De har nu istället fasta tjänster som vikarier. Det innebär att vi inte tar in lika många vikarier utifrån, säger Berg.

Sparkravet på en miljon euro vad det gäller vikarier gör också sitt.

- Men har vi många sjuka i personalen så måste vi få in arbetskraft utifrån. Och vi måste också nyrekrytera till tjänster. Om det här fortsätter kan vi inte vara säkra på att få de vikarier vi behöver i framtiden, säger Berg.

I sommar besöker Dedicare eventuellt Vasa en gång till för att värva fler sjukskötare.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten