Hoppa till huvudinnehåll

Antti Rinne: Sannfinländarnas fel om soffliggarna blir fler

Antti Rinne, SDP
Antti Rinne, SDP Antti Rinne,Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP),Kommunalvalet 2017

SDP:s nyligen omvalda partiledare Antti Rinne vädrar morgonluft inför kommunalvalet. Opinionsmätningar förutspår framgång i valet, och det skulle ge SDP mera tyngd i rikspolitiken.
Det säger Rinne i Svenska Yles serie Fokus på partiet.

Vårdreformen är på allas läppar

Som flera andra partier går också SDP till val med teman som ligger nära kommuninvånaren. Det handlar bland annat om mögelskolor, förmånligt boende och omsorg om både barn och äldre.

Men ett ämne väcker ändå mer intresse än det andra: social- och hälsovårdsreformen. Och Antti Rinne har inget emot att tala om det han betecknar som ett misslyckande från regeringen.

- Människorna är oroade över vad som händer med deras möjligheter att få social- och hälsovårdstjänster.

Det är inte så att Antti Rinne inte skulle förstå behovet av en reform, tvärtom. Det är processen han kritiserar.

- Man borde inte köra igenom reformen som det görs nu. Det är naturligtvis viktigt att man kan komma till en läkare och att äldreomsorgen fungerar bra - därför behövs vårdreformen. Men inte på det här sättet som regeringen kör fram med den.

SDP skulle helst slå på bromsarna när det gäller valfriheten i vården och genomföra vårdreformen stegvis.

Seger i kommunerna ger mer makt i riksdagen

Antti Rinne spekuleras vara en stark kandidat till nästa statsminister - med brasklappen att det finns ett riksdagsval att vinna före det.

Rinne är väldigt medveten om att opinionsmätningar lovar gott för SDP. Samtidigt vill han inte ta ut någon seger i förskott.

Vi kan påverka bättre i riksdagen om vi vinner det här valet.― Antti Rinne, SDP

Men är kommunalvalet framgångsrikt för partiet så märks det också på riksplan, menar Rinne.

- Vi kan påverka bättre i riksdagen om vi vinner det här valet.

Fastän valkampanjen handlar om viktiga frågor i kommunerna, vill Rinne och SDP också se kommunalvalet som en möjlighet för väljarna att ge vitsord för regeringens politik.

På Rinnes skala är det lätt att tolka att regeringen Sipilä får underkänt.

- Det är en mycket oroande politik regeringen för - och hemsk. Människor med små- och medelstora inkomster har svårt att leva i det här samhället.

Sannfinländarnas svikna vallöften leder till soffliggare

Antti Rinne är oroad över att valdeltagandet kan bli lågt. Men här tas ingen spegel fram, utan orsaken hittas i Sannfinländarnas agerande, säger han.

- Sannfinländarna lovade så mycket inför riksdagsvalet och de har inte ens försökt hålla sina löften. Det kan påverka så att människor som har varit tveksamma till politiken tidigare är ännu mer tveksamma i dag.

Sannfinländarna har inte ens försökt hålla sina vallöften. Det kan göra en del människor ännu mer tveksamma till politiken.― Antti Rinne, SDP

Antti Rinne vill lyfta fram utbildning - både småbarnsfostran och grundläggande utbildning - och livskraftiga kommuner som viktiga teman i kommunalvalet.

Dessutom vill han helst sätta stopp för avfolkningen av glesbygden. Människor skall kunna leva i hela landet, säger Rinne.

Finns det ett motsatsförhållande mellan å ena sidan metropolpolitik - å andra sidan att hålla hela landet bebott och levande?

- Jag tror att man kan förena dem. Vi behöver en fungerande metropolpolitik eftersom Helsingforsområdet konkurrerar med andra nordiska huvudstäder. Stadspolitik behövs för tillväxtområden runtom i landet. Och sedan behövs regionpolitik för att människor till exempel i Norra Karelen har möjlighet att leva där, på ett mänskligt sätt.

Det låter ju lite som centerpolitik?

- Nej, nej! Det här är socialdemokratisk politik.

Val