Hoppa till huvudinnehåll

Chefredaktör: HSS Media mår bra

Niklas Nyberg, chefredaktör på Vasabladet.
Niklas Nyberg, chefredaktör på Vasabladet. Niklas Nyberg, chefredaktör på Vasabladet. Bild: YLE/Marcus Lillkvist. chefredaktörer,Vasabladet,Nyberg,chefredaktör

Vasabladets chefredaktör Niklas Nyberg önskar att HSS Medias kommande vd har förståelse för det journalistiska. HSS Media mår bra och nu behöver man inte längre fundera på uppsägningar.

Nyberg säger att det är en stor omställning när nuvarande vd:n Svante Wahlbeck flyttar till Helsingfors och KSF Media.

- Vi har jobbat intensivt i två och ett halvt år. Men vi fortsätter jobba oavsett vem som är vd, säger Nyberg.

Svante Wahlbeck vände skutan och HSS Media gjorde vinst i fjol. De senaste åren har många fått gå från HSS Media.

Är man nu nere i "rätt storlek"?

- För tillfället går det väldigt bra. Vi har inte haft några tankar på uppsägningar på länge. Jag förstår egentligen inte vad frågan har att göra med det som sker nu. HSS Media mår bra och man behöver över huvudtaget inte prata om uppsägningar i den här situationen, säger Nyberg.

Peterssohn tillfällig vd

Ny tillfällig vd är svensken Thomas Peterssohn. Han ska leda HSS Media under tiden som jakten på en ny vd pågår. Peterssohn har en bakgrund som journalist och företagsledare.

- Vi vet att han har kompetens vad gäller den digitala utvecklingen för tidningshus. Så jag tror att vi kommer att fortsätta med det som vi redan håller på med, säger Nyberg.

Vad önskar då Nyberg av personen som sen väljs till ny vd?

- En förståelse för det vi håller på med och en förståelse för vart vi vill komma med journalistiken och innehållet. En ledarstil där man får med hela organisationen i den förändringsprocess som pågår i vår bransch.

Utmaningen för tidningarna nu och i framtiden är intäkterna och lönsamheten.

- Vi har ett starkt trumfkort i vår goda journalistik och i det att det finns människor som vill betala för den, tror Nyberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Upphandlingen av dagkirurgi har stoppats i Jakobstad

  Lagstiftning ställer hinder i vägen.

  Upphandlingen av dagkirurgi till Malmska sjukhuset i Jakobstad har stoppats av social-och hälsovårdsnämnden på mötet på tisdagkväll. Enligt ett utlåtande från social-och hälsovårdsministeriet kan sjukhuset från och med nästa år varken ha operationer som egen verksamhet eller som köptjänst.

 • Snart börjar vaccineringen mot vattkoppor

  Vaccin i Karleby och Kronoby i september.

  Vaccineringen mot vattkoppor börjar i september. På samkommunen Soites område börjar man snart samla in tillstånd av föräldrar med barn i skolåldern.

 • Antalet barn som vägrar gå till skolan håller på att öka

  Stark ångest, depression, spelmissbruk kan ligga bakom.

  Ett barn kan ha så stark ångest att gå till skolan att hen inte ens kan sätta sin fot på skolgården. Ett annat barn kanske sitter uppe och spelar hela natten och går därför inte till skolan på morgonen. Skolfrånvaro i ett barns liv betyder en väldigt stor ökad risk för utslagning eller marginalisering och nu ser det ut som om gruppen barn som inte går till skolan håller på att öka.

 • Hon ville ställa upp för flyktingarna

  Sara Bondegård är med i vänfamiljsverksamheten.

  Det kändes som att en del av världen kom in i mitt vardagsrum och mitt hjärta, säger Sara Bondegård från Kristinestad som deltagit i Röda Korsets vänfamiljsverksamhet i snart ett år.

 • Fler vänfamiljer behövs i Österbotten

  Asylsökande och flyktingar behöver stöd.

  Behovet av vänfamiljer är alltid stort eftersom hela Österbotten är ganska mångkulturellt. Tillströmningen av nya människor är konstant.

 • Tutorläraren ska digitalisera skolan

  Skolar övriga lärare i digitala hjälpmedel.

  Alla skolor i Finland ska numera ha en så kallad tutorlärare. En av tutorlärarens huvuduppgifter är att se till att skolan utnyttjar digitala hjälpmedel på ett vettigt sätt. I Yttermalax skola heter tutorläraren Camilla Willberg.

 • Korsholm sålde Södra Vallgrunds skola

  Skolan såldes för 113 000 euro.

  Södra Vallgrunds skola i Korsholm säljs för 113 000 euro. Det bestämde kommunstyrelsen på sitt möte på måndagskväll.

 • Tidtabellen för skorstensrivningen håller

  Dessutom innehåller den mindre tungmetaller än man trodde.

  Den en gång 75 meter höga industriskorstenen i tegel kommer att vara ett minne blott inom kort. Nu finns 30 meter kvar av den och rivningen har haft många motgångar på grund av sommarens ostadiga väder.