Hoppa till huvudinnehåll

Danmarks utlänningsminister firade asylskärpning med tårta

Danmarks utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg firar asylskärpningar med tårta.
Danmarks utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg, 43 år, firar asylskärpningar med tårta. Danmarks utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg firar asylskärpningar med tårta. Bild: Skärmdump från Facebook. Danmark,Inger Støjberg

I Danmark väcker utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg uppståndelse. Ministern firade igår den femtionde åtstramningen av asylpolitiken med tårta. ”Det ska firas. Se listan över åtstramningarna”, skriver Støjberg på sin Facebooksida och länkar till ministeriets webbsida.

Inlägget har väckt en debattstorm på sociala medier i Danmark. På mindre än ett dygn har ministerns inlägg fått över 7600 kommentarer på Facebook.

Många ser det som osmakligt eller kallar det för det mest vanvettiga inlägg de sett på Facebook.

I en av kommentarerna säger en man att han tänker posta bilden till de offer i Syrien som kämpar för sina liv i läger efter att de har angripits av klorbomber. Andra anklagar ministern för bristande empati.

Författaren David Trads talar om ministerns moraliska kollaps och sätter in tårtbilden bredvid den syriske 5-åringen som blev apatisk efter ett bombangrepp.

Danmarks utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg firar asylskärpningar med tårta.
David Trads bildmontage med två ikoniska fotografier. Danmarks utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg firar asylskärpningar med tårta. Bild: Skärmdump från Facebook. Danmark,Inger Støjberg

Trads kallar sitt bildmontage för två ikoniska foton som illustrerar den värsta humanitära krisen under senare år.

Trads skriver att den ena bilden visar en minister som är begeistrad över att hon kan hålla flyktingarna borta. Den andra visar Omran Daqneesh som räddades undan bråtet efter ett flygangrepp i Aleppo. Har Støjberg ingen skam i kroppen, frågar Trads.

Støjberg får också beröm. ”Nu saknar vi bara ett totalt asylstopp och så ska vi kasta ut dem som inte har något här att göra. Det är inte rätt att så många bara vägrar att lämna landet – då måste vi ta till andra metoder. Starkt arbete, men det är en lång väg kvar”, skriver en dansk på ministerns sida på Facebook.

Inger Støjberg representerar det borgerligt liberala partiet Venstre. Partiet leder en minoritetsregering. Det invandringskritiska Dansk Folkeparti DF sitter inte med i regeringen, men har en vågmästarroll och lyckas därför påverka invandringspolitiken.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Påve Franciskus åker i sin öppna bil under ett besök i Egypten

  Påven avslutade sitt besök i Egypten

  Följdes till flygplatsen av landets president.

  Påven Franciskus har avslutat sitt två dagar långa besök i Egypten. På lördagen höll påven en mässa på en stor idrottsstadion i Kairo där han förde fram ett kärleksbudskap.