Hoppa till huvudinnehåll

De flesta damlejon betalar för att spela – ”Vi måste ta OS-guld för att folk ska höja på ögonbrynen”

Damlandslaget i ishockey
Inom damhockeyn blir man inte miljonär. Damlandslaget i ishockey Bild: Marko Hannula, Leijonat.fi vm i ishockey för damer

Det blåvita landslaget är en realistisk medaljkandidat i varje OS – men landslagsspelare betalar trots det för att spela hockey. Landslagstränaren Pasi Mustonen förstår USA:s damlandslags ultimatum och hoppas på bättre förutsättningar för damidrotten.

Beskedet att USA:s damlandslag hotar med att bojkotta hemma-VM om två veckor överraskade också Finlands chefstränare Pasi Mustonen.

Han fokuserar ändå på det egna laget – den amerikanska tvisten kan ändå ge upphov till ett praktiskt problem.

– De kan använda träningslandskampen mot oss om en och en halv vecka som en spelbricka i förhandlingsspelet och välja att inte spela, säger Mustonen till Yle Sporten.

– Jag är ändå helt övertygad om att USA kommer att delta i VM, det är helt säkert. De spelar hemma-VM och annat vore en pr-katastrof.

Rosa Lindstedt gjorde 1-0 till Finland.
Finlands damlandslag i ishockey hör till toppskiktet i världen. Rosa Lindstedt gjorde 1-0 till Finland. Bild: EPA/ClaudioBresciaini/AllOverPRess rosa lindstedt

De flesta betalar för att spela

Uppskattas damhockey tillräckligt mycket i världen?

– Verkligen inte, inte överhuvudtaget, säger Mustonen med ett uppgivet skratt.

I USA tar spelare flera extrajobb för att ha råd att spela i landslaget. Situationen är inte bättre i Finland – de flesta spelarna i laget betalar för att spela, säger Mustonen.

– Så ska man också försörja sig och en familj och kanske studera. Vi har enorma utmaningar. Därför måste vi höja på vår profil genom att nå framgång, så att den stora publiken fattar intresse.

Trots att Finland också på damsidan hör till toppnationerna i ishockey bryr sig inte tillräckligt många, menar Mustonen. Det är ett av grenens stora bekymmer.

– Om damernas stafettlag i längdåkning tar en medalj är det en enorm nyhet på nationell nivå och det är förtjänt. Men när vi tar medalj är det en högst marginell nyhet. Vi som håller på med den här grenen måste ta OS-guld för att folk ska höja på ögonbrynen.

Problemet är att FM-ligaklubbarna inte överhuvudtaget är intresserade av damhockey.― Pasi Mustonen

Hoppas på stöd av ligalag – och en idrottspolitisk diskussion

Hur ska man råda bot på problemet? Mustonen sneglar åt väst och säger att Sverige har gjort mycket rätt. Där har herrklubbar i SHL startat damlag eller ökat på satsningen inom damhockey. Föreningar drömmer om dubbelmästerskap.

– Förändringen är bara långsammare här. Om sex eller sju år är vi där Sverige är nu.

– Problemet är att FM-ligaklubbarna inte överhuvudtaget är intresserade av damhockey. Med tre undantag: HIFK, Lukko och Kärpät. Att de intresserar sig är jag väldigt glad över. De ser att det påverkar hur allmänheten uppfattar föreningen.

Men det räcker inte med intresserade ligaklubbar. Mustonen menar att det måste ske idrottspolitiska förändringar för att damidrotten – och damhockeyn ska kunna utvecklas på allvar.

Flickjuniorer och damlag måste få lika bra förutsättningar och träningstider som pojkar och herrar har.

– Föreningar måste tvingas att agera jämlikt.

USA:s hockeydamer på isen.
Som det nu ser ut bojkottar USA:s landslag hemma-VM. USA:s hockeydamer på isen. Bild: All Over Press USA:s damlandslag i ishockey,ishockey

Tror på förändring

Det skulle i förlängningen öka på nivån inom damidrotten, på det nationella intresset och på marknadsföringspotentialen.

Förändringen är på kommande. Det kommer att hända – det är bara en tidsfråga, menar Mustonen.

– Det finns inte många utövare eller lag som på allvar kämpar om OS-medaljer. Vi är en av de realistiska medaljörerna i OS. Det är överraskande hur lite folk intresserar sig.

Yle Sporten har försökt nå spelare i damlandslaget, men utan framgång.

Läs mera:

Chockbesked med två veckor till VM: USA hotar att stå över hemmamästerskapet

Med några veckor till VM i ishockey släpper spelare från USA:s damlandslag en bomb: Landslaget kommer att stå över mästerskapet om inte lönesituationen och stödmaskineriet snabbt förbättras.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport