Hoppa till huvudinnehåll

DNA-test bekräftar: Det var Kim Jong-Nam som mördades i Malaysia

Kim Jong-nam iklädd randig skjorta och vit keps lyfter sin hand i en hälsning till kameran.
Kim Jong-Nam Kim Jong-nam iklädd randig skjorta och vit keps lyfter sin hand i en hälsning till kameran. Bild: SOUTH KOREA OUT Kim Jong-nam

DNA-test visar att det verkligen var den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Uns halvbror som föll offer för det mystiska mordet i Malaysia för en månad sedan.

Den 45-årige Kim Jong-Nam dog den 13 mars på Kuala Lumpurs flygplats, då två kvinnor beströk hans ansikte med nervgiftet VX. Kim reste under falskt pass.

Sydkorea har anklagat regimen i Pyongyang för mordet. Nordkorea har tillbakavisat anklagelserna, och har inte bekräftat offrets identitet.

En av de två misstänkta kvinnor som fångades av övervakningskameror på Kuala Lumpurs flygplats
En av de två misstänkta kvinnorna fångades på övervakningskameror på Kuala Lumpurs flygplats. En av de två misstänkta kvinnor som fångades av övervakningskameror på Kuala Lumpurs flygplats Bild: EPA/JEON HEON-KYUN Nordkorea,Kim Jong-nam,Malaysia

DNA från Kims barn

Identiteten har ändå säkerställts geniom DNA-test. Malaysias biträdande premiärminister Ahmad Zahid Hamidi sade på onsdagen att man har bekräftat identiteten genom DNA från ett av Kim Jong-Nams barn.

Zahid gav inga närmare uppgifter.

Mordutredningen har lett till en bitter tvist mellan Nordkorea och Malaysia. Länderna har utvisat varandras diplomater.

Enligt Nordkorea är Malaysias mordutredning bara ett försök till smutskastning. Nordkoreas version är att Kim sannolikt dog av en hjärtattack.