Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrar kräver baracker för Illby daghem

Barn leker i dagis
Barnen i Illby daghem bör få baracker, anser föräldrar i Illby (illustrerande arkivbild). Barn leker i dagis Bild: Mikael Crawford/Yle Dagisbarn,daghem,barn (familjemedlemmar),lek (barnlek),mammapappabarn

Barnen från Illby daghem i Borgå måste placeras i baracker så fort som möjligt.

Det här anser hem och skola-föreningen i Illby, som på Facebook meddelar att man har lämnat in ett yrkande till staden. Barackerna kunde till exempel placeras på planen intill daghemmet.

I första hand önskar man de tillfälliga lokalerna på grund av hälsoskäl. Föreningen anser att barnen och personalen inte ska behöva lida mer än nödvändigt av den dåliga inneluften i huset.

De föreslagna luftrenarna är inte en tillräcklig åtgärd, anser föräldrarna.

De ställer sig också skeptiska till att beslutet att stänga daghemmet i sommar fattades av stadens tjänstemän.

Staden utreder alternativ

Leila Nyberg, direktör för småbarnspedagogik vid Borgå stad, säger till tidningen Uusimaa att hon inte tar ställning till om tillfälliga lokaler kan hittas för Illbybarnen i det fall att föräldrarna inte vill köra barnen ända till centrum.

För tillfället utreder staden olika alternativ för var Illbybarnen kan placeras framöver, och situationen torde klarna inom de närmaste veckorna.

Nyberg nämner att det kan finnas platser för Illbybarnen till exempel i Gammelbacka och i Vårberga.

Borgå stad meddelade förra veckan att daghemmet i Illby stängs i sommar. Orsaken är att daghemmet är i så dåligt skick att det inte längre lönar sig att reparera det.