Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Är träningsläger ett svepskäl för att åka på solsemester?

Jimmy Finnholm löper.
Träningsläger måste inte innebära sol, menar Jimmy Finnholm. Jimmy Finnholm löper. Bild: Arttu Vattulainen Jimmy Finnholm,förbundspennan

Det flesta känner till att idrottare åker på träningsläger. I själva begreppet träningsläger ingår mycket träning och hård träning. Frågan är om man måste resa utomlands för att kunna träna? Eller är träningsläger snarare ett svepskäl för att åka på solsemester?

I skrivande stund sitter jag i en lägenhet i Monte Gordo på Portugals sydkust halvvägs in i ett trettio dagar långt läger. Platsen kan jag utan större överdrift kalla mitt andra hem, med tanke på att jag spenderat nästan ett helt år här på läger. Många undrar hur jag aldrig tröttnar på orten, men för mig känns frågan galet ställd. Varför skulle jag inte trivas när ändamålet med resan är att träna kvalitativt i bättre träningsförhållanden än hemma? Det är ju precis vad jag får göra varje gång jag kommer hit. Att åka till samma plats medför också en viss trygghet. Det krävs ingen extra energi till att ta reda på var man hittar boende, träningsplatser, redskap, butiker, massörer eller läkare.

Träningsläger – ett måste?

Är då träningsläger något som alla idrottare måste åka på för att bli bra? Det är det absolut inte. Liksom med allt annat finns det många vägar att gå. Frågan om ett träningsläger ger mer än det tar är helt individuell. Mår man bäst av att vara nära familj och vänner och har ett fungerande stödnätverk på hemmafronten ser jag inga direkta nackdelar med att skippa utlandsläger.

För mig, som långdistanslöpare, är den främsta fördelen förstås under vinterhalvåret de isfria vägarna i södra Europa. Bara att få byta ut snö, is och slask mot bara grusvägar och torr asfalt ger ett helt nytt driv i löpningen.

Träningsläger behöver ju inte heller innebära sol och varmt väder. Beroende på vad man är ute efter kan också vädret se väldigt olika ut. En skidlöpare till exempel väljer troligen en lägerplats med ett antal minusgrader och snö på marken framom sol och bar mark. Höghöjdsläger är en annan typ av läger man kan dra nytta av, kanske främst som uthållighetsidrottare.

På många av höghöjdslägren är vädret också något mildare eller rentav kallt. Man behöver inte heller åka utomlands på träningsläger, ett bra exempel har vi i SFI friidrotten som för juniorer erbjuder lägerverksamhet på distriktsnivå och gemensamma läger för äldre juniorer och seniorer i Kuortane tre gånger om året (plus ett läger i Portugal på våren). På dessa Sjutusanläger, där nivån på både idrottarna och tränarna är hög, är det inte vädret som är anledningen till lägren utan där står främst kunskapsutbytet och gemenskapen i fokus.

Inställningen

Att uppskatta tillvaron och de fördelar man har just här och nu är något jag gärna poängterar. Det gäller såväl på träningsläger som hemma. Att åka på läger för att ”alla andra gör det” eller för att ”man blir en bättre idrottare av träningsläger” känns ju väldigt tokigt, då tycker jag man kan stanna hemma.

För mig är det viktigt att verkligen sätta situationen i perspektiv och komma ihåg att uppskatta de fina förhållanden man har. Även när det är regn och 15 grader varmt i Portugal är det bättre löpväder än när det är 2 grader kallt och hala gångbanor i Finland. En idrottare som är nöjd med tillvaron kommer också få mera ut av sin träning.

Häromdan hade jag en fin upplevelse, egentligen inget speciellt i sig. Jag hade gjort en hård löpträning på förmiddagen, varit på massage och efter det tagit ett lättare pass i simbassängen. På väg hemåt från simhallen såg jag solen gå ner framför mig och insåg att jag just nu cyklar i shorts, i början av mars, helt avslappnad i kroppen och utan ”måsten” att klara av den dagen.

Då kunde jag inte annat än njuta och riktigt ta in allting runt omkring mig. Det var carpe diem, att uppskatta de små sakerna i livet och alla möjliga klyschor på en och samma gång.

Ta vara på möjligheterna som ges och våga göra dina egna beslut.

Jimmy Finnholm
Hinderlöpare och ordförande i SFI friidrottens ungdomsråd