Hoppa till huvudinnehåll

Glädje i Gumbostrand efter beslut om bryggpengar

Strandområdet i Gumbostrand i Sibbo.
Vid strandområdet i Gumbostrand i Sibbo ska enligt planerna en ny brygga byggas under våren. Den ska betjäna skärgårdsbor och sommargäster. Strandområdet i Gumbostrand i Sibbo. Bild: Yle/Stefan Paavola strandområde

Skärgårdsbor och sommargäster har länge väntat på att få en ny brygga till Gumbostrand i Sibbo. Nu har kommunen beviljat medel för ändamålet.

- I många år har det funnits tankar och drömmar om en ny brygga, men att den faktiskt nu blir verklighet är en jättefin sak, säger Viveca Kihlman, ordförande för Gumbostrand byförening.

Hon berättar att hon blev jätteglad sent på tisdag kväll då hon fick höra nyheten om att bidraget har beviljats. Tack vare den nya bryggan kommer Gumbostrand att bli mycket mer flexibelt trafikmässigt.

Förbindelsebåtsbryggan i Gumbostrand i Sibbo.
För tillfället har man endast en allmän brygga på området, där också förbindelsebåten lägger till. Förbindelsebåtsbryggan i Gumbostrand i Sibbo. Bild: Yle/Stefan Paavola förbindelsebrygga

Trångt vid den enda allmänna bryggan

Problemet i Gumbostrand är att man i nuläget bara har en brygga för allmänheten, samtidigt som man har många sommargäster som kommer med mindre båtar till platsen.

Vid den allmänna bryggan ligger dessutom ofta förbindelsebåten från Pörtö Line förtöjd.

- Det betyder att det egentligen inte finns några ställen för småbåtar att ta i land. I och med att båttrafiken växer hela tiden är det ett problem som har funnits länge.

Skärgårdens servicetrafik har också blivit lidande då det inte har funnits rum för lastning.

Strandområdet i Gumbostrand i Sibbo.
Utsikt mot strandområdet från förbindelsebåtsbryggan. Strandområdet i Gumbostrand i Sibbo. Bild: Yle/Stefan Paavola förbindelsebåtsbrygga

Bryggan kan stå färdig i sommar

Den nya bryggan ska placeras mellan de hyrda båtplatserna och huvudbryggan vid kiosken i Gumbostrand. På området finns också brandkårens brygga.

Byföreningen kommer att ansvara för den nya bryggan, som byggs i samarbete med lokala entreprenörer. Kommunstyrelsen i Sibbo beviljade på tisdagen ett understöd på max 23 000 euro för projektet till Gumbostrand byförening och Sibbo Skärgårds FBK.

Bryggan ska enligt planerna bli 2,5 meter bred och 15 meter lång. På land byggs ett landfäste och ett staket. Tanken är att arbetet ska komma igång redan under våren om planerna inte stöter på motstånd.

- Vi hoppas att bryggan står klar redan den här sommaren. Vi hoppas att arbetet kan köra igång så fort som möjligt när isarna har gett med sig, säger Kihlman.

Kioskområdet i Gumbostrand i Sibbo.
Kiosken i Gumbostrand. Kioskområdet i Gumbostrand i Sibbo. Bild: Yle/Stefan Paavola kiosk