Hoppa till huvudinnehåll

Jakobstads kulturcampus växer - i höst startar scenkonsten

Gabriele Alisch och Sören Lillkung
Gabriele Alisch och Sören Lillkung. Gabriele Alisch och Sören Lillkung Bild: YLE/Patrik Enlund Österbotten,Jakobstad,sören lillkung

Till hösten inleder yrkeshögskolan Novia scenkonstutbildningen i Jakobstad. Förberedelarna är i gång på Campus Allegro där Novia fått ta över undervisningsutrymmen av Centria. Nästa vecka börjar man bygga en så kallad black box teater där scenplatser och publikplacering kan varieras.

Novias enhetschef Sören Lillkung talar om synergieffekter av att ha alla kulturutbildningar på en plats.

- Det var en av orsakerna till att vi flyttar scenkonsten från Vasa till Jakobstad, men det fanns också ekonomiska skäl.

Sören Lillkung säger att många ungdomar vill ha en bred bas att stå på vid sidan om sin specialitet. Det erbjuds de i Campus Allegro.

En dramainstruktör som studerar scenkonst kan förkovra sig i ett instrument eller i sång, medan musikerna kan få hjälp med att uppträda på scen. Visuella konsten kan göra scenografi, och lägg till video och grafisk design och det finns möjligheter till en bred utbildning.

Kulturcampus unik möjlighet

Allt detta kommer att kompensera vissa nackdelar med flytten från Vasa, säger Gabriele Alisch som är utbildningsansvarig för scenkonsten.

- Jag hoppas ungdomarna förstår vilka möjligheter de har i detta kulturcampus.

Men hur attraktiv den nya scenkonstutbildningen i Jakobstad blir det kan varken Lillkung eller Alisch spå i dag. I Vasa lockade utbildningen i snitt 20 studerande per år.

Nytt är pedagogiken för yrkeslärarbehörighet och det ger möjlighet att jobba inom den fria bildningen. Vill man studera vidare har man stor fördel av 60 studiepoäng, säger Lillkung.

Från tidigare fanns ju dramapedagogik, men nu går man enligt det formella systemet.

Scenkonsten i Jakobstad kommer att fortsätta samarbetet med Wasa teater och man diskuterar samarbete också med Karleby stadsteater.

De två senaste åren har inga studerande antagits till scenkonstutbildningen. Årets antagning pågår från 15 mars till 5 april och i Jakobstad erbjuds tio studieplatser.

Läs också