Hoppa till huvudinnehåll

Lyckad norsk rekrytering av sjukskötare i Vasa

Vård, sjukhus, patient
Vård, sjukhus, patient Bild: Yle/Tiina Karjalainen sjuksäng

Intresset för att arbeta i Norge är stort bland sjukskötarna i Vasa. Norska Dedicare har redan rekryterat 20 personer och de kan bli 60 säger Berit Tromsdal, chef på Dedicare.

Behovet av sjukskötare är stort i Norge. I januari besökte norska bemanningsföretaget Dedicare Vasa i sin rekryteringsturné. Över 150 sjukskötare slöt upp för att möta bemanningsföretaget.

Intresset för att jobba i Norge i kortare och längre perioder är stort säger Tromsdahl.

- Av de som mötte upp har vi hittills rekryterat 20 personer. Men rekryteringen fortgår och en del vill börja jobba till hösten eller nästa år. Vi uppskattar att ungefär 60 av de sjukskötare som mötte oss i Vasa kommer för att jobba i Norge, säger Tromsdal.

Berit Tromsdal, ledande sjuksköterska på Dedicare Nurse.
Berit Tromsdal. Berit Tromsdal, ledande sjuksköterska på Dedicare Nurse. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Dedicare,berit tromsdal

Nytt besök i sommar

Dedicare är så nöjda med rekryteringen i Vasa att de gärna kommer på ett nytt besök.

- Det är sannolikt att vi gör en ny rekryteringsresa till Vasa i sommar, säger Tromsdal.

Tromsdal säger att de sjukskötare som kommer till Norge erbjuds ett spännande uppdrag i ett nytt land.

- De får en bra lön och betalade resor och boende. Dessutom får de själva välja vilka perioder de vill arbeta. De får också chansen att själva utvecklas i sitt yrke när de får möjlighet att arbeta i nya organisationer, säger Tromsdal.

Hög arbetsmoral

Sjukskötarna erbjuds jobb inom både den privata och offentliga sektorn runt om i Norge och man försöker tillgodose sjukskötarnas önskemål om hur och var de vill arbeta.

Tromsdal säger att finländska sjukskötare har ett gott anseende i Norge och en hög arbetsmoral. Sjukskötarna behöver ingen kompletterande utbildning för att arbeta i Norge, men det krävs en norsk legitimation. Att få den tar fem till sex veckor.

Läs också