Hoppa till huvudinnehåll

Migri: Fem självmord och nästan 70 självmordsförsök bland asylsökande

Hängsnara
Hängsnara Bild: Arja Lento självmordsförsök

Migrationsverkets tidigare självmordssiffror har varit i underkant. Asylsökande har gjort nästan 70 självmordsförsök i år och under fjolåret.

I fjol var självmordförsöken nästan 60 till antalet, och i år har asylsökande försökt begå självmord "färre än tio gånger", enligt Migrationsverket.

Flest försök till självmord gjordes förra hösten. Enligt Migrationsverket gjorde asylsökande 40 självmordsförsök på fyra månader, mellan augusti och november.

Senast förra veckan försökte en asylsökande begå självmord vid flyktingförläggningen i Evitskog i Kyrkslätt.

Vi är av den uppfattningen att det också alldeles de senaste veckorna har förekommit självmord.― Outi Ruishalme vid Föreningen för Mental Hälsa

Felaktig information om självmordsförsökens antal

I ferbuari rapporterade Helsingin Sanomat att ett av självmordsförsöken ifjol ledde till döden. Uppgiften kommer från en rapport från Migri, som i sin tur baserade sig på rapporter från flyktingförläggningarna.

Den verkliga siffran är ändå högre: I själva verket begick fem asylsökande självmord i fjol, och inte en. Den korrigerade siffran kommer från en vårdgrupp som har koll på social- och hälsovårdsfrågor inom Migrationsverket. Det är vårdgruppen som har den bästa uppfattningen av situationen, enligt Migri.

Sifferfelet kan bero på att flyktingförläggningarna inte har kommit ihåg att officiellt rapportera till Migrationsverket om vad som hänt. Förläggningarna har i stället bara meddelat hälsovårdsteamet.

- Bakgrunden verkar vara den att flyktingförläggningarna har tolkat det som att de meddelat Migrationsverket, då de har diskuterat frågan med den hälsovårdsansvariga, säger Migrationsverkets informatör Kaisa Härkisaari.

Av samma orsak kan antalet självmordsförsök vara större än vad som rapporterats. Den förutnämnda siffran om 70 självmordsförsök baserar sig också på flyktingförläggningarnas officiella rapporter till Migri.

Föreningen för Mental Hälsa: Självmord också i år

Vid Föreningen för Mental Hälsa i Finland är man ändå övertygade om att asylsökande har begått självmord i Finland också i år.

- Vi är av den uppfattningen att det också har förekommit självmord alldeles under de senaste veckorna, säger Outi Ruishalme som leder kriscenterverksamheten vid föreningen.

Uppfattningen baserar sig dels på det som asylsökande som varit kunder vid föreningen har berättat och dels på inofficiella uppgifter från tolkar som arbetar vid flyktingförläggningarna. Föreningen för Mental Hälsa för ingen egen statistik.

Uppgifterna om antalet självmord och självmordsförsök under fjolåret bedömer Outi Ruishalme att är i rätt storleksklass.

Eero Mäntymaa/Yle Uutiset

Läs också