Hoppa till huvudinnehåll

Nederländerna inleder supervalåret – varför ska vi bry oss?

Geert Wilders talar och håller upp ett pekfinger i luften.
Geert Wilders talar och håller upp ett pekfinger i luften. Bild: EPA/SASCHA DITSCHER Geert Wilders,geert wilders

Valet i Nederländerna inleder det europeiska supervalåret och ger en första indikation om protestvågen mot EU och invandring fortsätter. Det är också därför det internationella medieintresset för de nederländska väljarna har varit större än någonsin tidigare.

Yle Nyheter har listat några centrala frågorna inför valet som verkar bli en rysare.

1. Varför beskriver EU valet i Nederländerna som ett ödesval?

Om Geert Wilders EU-kritiska och främlingsfientliga parti PVV vinner valet så ger det råg i ryggen också för andra högerpopulistiska partier i Europa.

Framför allt tros den franska presidentkandidaten, högerpopulisten Marine Le Pen gynnas. Med Le Pen vid makten så skulle EU:s framtid vara mera hotad än någonsin tidigare.

Men även om Wilders inte vinner dagens val så har han redan nu påverkat den internationella opinionen.

Det är just Wilders som fått mest utrymme i den internationella medierapporteringen. Detta kan ge återverkningar också på det tyska förbundsdagsvalet i höst.

Wilders har också nämnts i finländsk politik. Sannfinländarnas ordförandekandidat Jussi Halla-aho tror att invandringsdebatten i Nederländerna kommer till Finland med fördröjning. Både Wilders och Halla-aho har dömts för hets mot folkgrupp.

2. Blir Wilders premiärminister om han vinner?

Geert Wilders Frihetsparti PVV kommer knappast att få regera även om partiet blir störst.

Ingen av de största partierna vill samarbeta med Wilders och Frihetspartiet. Dessutom är mindre partier från både höger och vänster redo att gå samman för att hålla Wilders borta från en maktposition.

Men att stänga ut Wilders från regeringen kan mycket väl leda till stora protester i Nederländerna.

De som ger Frihetspartiet sin röst vill se Wilders i en maktposition. Vänder de övriga politikerna honom ryggen till så kommer folks frustration upp till ytan.

3. Fortsätter allt som förut om Wilders förlorar?

Även om Frihetspartiet inte blir störst har Geert Wilders redan nu påverkat debatten och den sittande regeringens politik.

Premiärminister Mark Rutte har till exempel kritiserats för att under valkampanjen ha tagit ett steg högerut.

Att inte samarbeta med Wilders betyder dessutom att den person som får till uppgift att bilda regering kan vara tvungen att bilda en koalition med upp till fem partier för att få en majoritet i parlamentet.

Regeringsförhandlingarna beräknas bli rekordlånga och kan vara i flera månader. Totalt ställer 28 partier upp och hela 15 partier väntas ta sig in i parlamentet.