Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolans quiz: Hollands Trump, stängda skolor och Åbo goes Hollywood

Ett kollage gjort av flera bilder med Auraå som bakgrund.
Ett kollage gjort av flera bilder med Auraå som bakgrund. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström Quiz,frågesport,Collage,yle nyhetsskolan

Fem nyheter och fem frågor, hur bra koll har du på veckan som gått? Quizet är riktat till ungdomar som går i högstadiet och på andra stadiet men det är fritt fram för både äldre och yngre att försöka. Dela gärna ditt resultat och utmana dina vänner!

En av fem svenskspråkiga skolor har stängt sedan år 2005. År 2005 fanns det 304 grundskolor, i dag finns bara 247 kvar. I vilken av dessa kommuner har man stängt flest skolor?

På onsdag ordnas parlamentsval i Nederländerna. Många är rädda för att det främlingsfientliga och EU-kritiska Frihetspartiet ska vinna. Partiet vill nämligen ordna en folkomröstning om Nederländernas EU-medlemskap. Frihetspartiets ledare kallas ibland för Hollands Trump, vad heter han?

En kvinna fick sparken för att ha burit slöja på jobbet i Belgien 2006. I firmans ordningsregler stod det att man inte får bära synliga religiösa symboler då man är på jobb. Europadomstolen gav sitt utlåtande på tisdag, vad sade de?

En liten ort i Finland har blivit världskänd för sin lyckade integration av flyktingar. Asylboendet har besökts av en världskänd brittisk fotograf och dessutom figurerat i ett reportage i tidningen The Guardian. Vilken ort handlar det om?

Åbo ska få en egen skylt med ljusbokstäver i Hollywood-stil. Vad ska det stå på skylten?

Mera om nyheterna i quizet

 • En av fem svenskspråkiga skolor har stängt sedan år 2005. År 2005 fanns det 304 grundskolor, i dag finns bara 247 kvar. Borgå, Kristinestad, Kimitoön och Närpes hör till de kommuner där man stängt flest skolor. Däremot har kommunerna i Svenskfinland mer undervisningspersonal i dag än tidigare också de kommuner där man stängt flest skolor.
 • onsdag ordnas parlamentsval i Nederländerna. Valet intresserar många också utanför Nederländerna eftersom man är rädd för att det främlingsfientliga och EU-kritiska Frihetspartiet ska vinna. Partiet vill nämligen ordna en folkomröstning om Nederländernas EU-medlemskap. Partiets ledare och grundare Geert Wilders har kallats för Hollands egen Trump.
 • En kvinna fick sparken för att bära slöja på jobbet i Belgien 2006. Kvinnan arbetade vid receptionen på ett väktarbolag. I bolagets ordningsregler stod det att man inte får bära synliga religiösa symboler då man är på jobb. En slöja bärs traditionellt av muslimska kvinnor. Europadomstolen gav sitt utlåtande på tisdag och konstaterade att firman inte gjorde fel. Ett privatföretag får förbjuda slöjor menar Europadomstolen.
 • Den lilla kommunen Nagu i Åbolands skärgård har blivit världskänd för sin lyckade integration av flyktingar. Asylboendet i kommunen har haft besök av en världskänd brittisk fotograf och dessutom figurerat i ett reportage i tidningen The Guardian. Boendet stängde för ett år sedan, asylsökande är nöjdare än någonsin med Nagu och speciellt naguborna.
 • Åbo ska få en egen skylt med ljusbokstäver i Hollywood-stil. Åbo stad fick inspiration av Helsingfors och MyHelsinki-bokstäverna som fick stor synlighet i media. MyHelsinki-bokstäverna syntes i programmet X Factor då Saara Aalto uppträdde på Senatstorget. Åbo har beställt två ljusskyltar där det ska stå Kiss My Turku.
Kommentarer

Läs också

Nyhetsskolan

 • Fyra lektionstips

  Här hittar du tips på fyra olika lektioner á 45 minuter.

  Här finns förslag på fyra olika lektioner som man kan hålla för en klass som vill lära sig mer om hur man gör nyheter.

 • Varning: Lita inte på de här så kallade nyhetssajterna

  Falska nyheter sprids lätt, vi listar falska "mediehus".

  Osanna nyheter har på senare år blivit en stor business och ett sätt att forma politisk opinion. Ändå är det få som med avsikt går på in på sajter för så kallad alternativ media eller lögnmedia. Men det går bra för sajterna tack vare att Facebook möjliggör spridningen av innehållet – det är få som läser mer än rubriken innan de delar artikeln. Här listar vi några sajter som inte är tillförlitliga nyhetskällor.

 • Undersökning visar att falska nyheter påverkar oss regelbundet

  Desinformation att vänta också i presidentvalet.

  En majoritet av finländarna tror att falska nyheter som sprids på nätet påverkar vår uppfattning om aktuella frågor. 67 procent av de som svarade i Medieförbundets undersökning tror att falska nyheter påverkar finländarna mycket eller ganska mycket.

 • Det här är Yle Nyhetsskolan

  Svenska Yle mediefostrar ungdomar - kom med!

  Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida. Läs mer om projektet här och hur ni kan vara med!

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Nyhetsskolan: Dag 1

  Så här kan intro-träffen gå till.

  Glädje och journalistik blandas under den första Yle nyhetsskoldagen av flera under höstens lopp. Eleverna i klass 9E i Grundskolan Norsen får lära sig om allt från vad en nyhet är till vad det betyder att Yle är ett public servicebolag.

 • Yle Nyhetsskolan – hur går det till?

  Här är ett exempel på hur projektet går till i praktiken.

  Upplägget för Yle Nyhetsskolan är flexibelt och anpassas efter varje enskild skolas önskemål. Här presenteras ett exempel på hur projektet kan genomföras, så att man får en uppfattning om de praktiska arrangemangen.

 • Rapport från ungdomsparlamentet i mars 2018

  Vivi Lehtonen skriver om sitt besök till riksdagen.

  Vivi Lehtonen som går i årskurs 8 i Winellska skolan i Kyrkslätt besökte riksdagen i mars. Under ungdomsparlamentet fick Vivi och hennes klasskompis Catarina bland annat ställa frågor till politiker.

 • Den här musiken gillar de unga i Vasa övningsskolas gymnasium

  Nyhetsskolan undersökte gymnasieelevers musikintresse.

  Musikintresset i Vasa övningsskolas gymnasium undersöktes med hjälp av en opinionsundersökning som alla studerande fick svara på och en individuell intervju med Johan Gustafsson som går på musiklinjen i Vasa övningsskola.

 • Vad är en nyhet?

  Svenska Yles Daniel Olin introducerar er till nyhetsvärlden.

  Svenska Yles Freddi Wahlström berättar vad en nyhet är och ger tips om hur man kommer igång.

 • Skillnaden mellan nyhetstext och kolumn

  Nyheten ska vara objektiv, kolumnen är till för åsikter.

  Nyhetstexten är neutral medan kolumnen är allt annat än det. I en kolumn kan (och till och med bör) skribenten öppet ta ställning, det vill säga argumentera för en åsikt, säger redaktionschef Jonas Jungar.

 • Webbnyhetens hemlighet

  Kort, koncist och grafiskt tilltalande.

  Att skriva nyheter för webben innebär att kämpa om publikens uppmärksamhet. Svenska Yles journalist Johan Gullmets har knepen.

 • Lätt att fejka en nyhet

  Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

  På webben är det lätt att publicera innehåll som ser ut som journalistik, men som inte är det. Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

 • Hur man ska sprida sin nyhet på sociala medier

  Svenska Yles Gitte Laurell ger sina bästa tips.

  Om du skriver en nyhet vill du säkert att så många som möjligt läser den. Då kan du ta hjälp av de sociala medierna och de tips som Svenska Yles some-expert Gitte Laurell här delar med sig.

 • Vilket format ska nyheten ha?

  Följ de här råden och nyheten kommer att se proffsig ut!

  Eftersom Yle Nyhetsskolans material publiceras på Svenska Yle finns det vissa önskemål på till exempel bildernas storlek och texternas längd. Genom att följa de här garanterar vi att era nyheter passar in på våra webbsidor och dessutom ser professionella ut.

 • Nyheter på 30 sekunder

  Tips på hur du filmar ett videoklipp med din telefon.

  Vi på Svenska Yle förmedlar ofta våra nyheter med hjälp av korta videoklipp. Du som reporter på Yle Nyhetsskolan kan också testa på det här! Det enda du behöver är din smarttelefon.

 • De fem journalistiska frågorna

  Vad? När? Var? Vem? och Varför?

  Svenska Yles nyhestuppläsare Ida Henriksson berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? och Varför?

 • Nyhetsbildens ABC

  Med några enkla knep blir din nyhetsbild riktigt bra!

  Skärpa, ljus och kameravinklar - läs mer om hur du tar en bra nyhetsbild.

 • En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Intervjun tar fram historierna

  Utrikesredaktör Jessica Stolzmann ger goda råd.

  I det här klippet delar utrikesredaktör Jessica Stolzmann med sig av sina bästa tips på hur man gör en bra intervju.

 • "Kontrollera dina källor noggrant"

  Det här är A och O i nyhetsarbetet.

  - Vi hör om nyheter från många olika håll. Sen gäller det att sålla fram det viktigaste och dubbelkolla att det man har hört är sant, säger nyhetschefen Sebastian Dahlström.

 • Journalistens spelregler

  Här diskuteras objektivitet och trovärdighet.

  Att göra nyheter är roligt och intressant, men det finns vissa spelregler och etiska principer som man måste beakta.

 • Sommarjobbare - känn dina rättigheter och skyldigheter

  Bra saker för en sommarjobbare att veta!

  Hur gammal måste man vara för att få sommarjobba? Gäller samma regler för sommarjobbare som för andra anställda? Och vad kan man riktigt sommarjobba med? Det är viktigt att unga arbetstagare vet vad sommarjobb går ut på.

 • Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

  Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

  Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.

Nyligen publicerat - Nyhetsskolan