Hoppa till huvudinnehåll

Oförklarliga symptom hos klient blev källa till prisbelönt idé

Michella Ena hemma vid köksbordet.
Michella Ena hemma vid köksbordet. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen michelle ena

En klient med oförklarliga kollapser fick sjuksköterskestuderande Michelle Ena att tänka på vilka tekniska hjälpmedel det borde finnas inom äldrevården. På hösten skrev hon ner sin idé i tio meningar och sände iväg den till en idétävling. Nu har hon vunnit Queen Silvia Nursing Award. I april väntar prisutdelning på slottet i Stockholm.

Det var under förra sommaren som Michelle Ena kom i kontakt med en äldre dam som bodde på ett hem för dementa. Damen var pigg och aktiv, även om hon stundvis var råddig. Vid ett par tillfällen inträffade dock att damen oförklarligt kollapsade utan att någon förstod varför det hände.

- Vi satt vid hennes säng, som vi så ofta gjort. Plötsligt började hon skaka och så kollapsade hon i min famn. Jag är ju själv rätt liten, så jag fick verkligen ta i för hon tappade all styrka och försvann, säger Michelle Ena.

Händelsen upprepade sig under ett par veckors tid och Ena upplevde en frustration över situationen. Hon ville ta reda på vad som hände med klienten under själva kollapsen, eftersom blodtryck, puls och saturation förblev normala efteråt.

- Jag började fundera på något som hela tiden skulle mäta de vitala funktionerna. Därifrån skulle informationen sändas till en dator, där man kunde gå in och kolla vad det är som händer under de sekunder som hon är borta. Jag kom på idén till ett aktivitetsarmband. Det finns ju sportarmband, men i dem finns det ju så mycket funktioner som en åldring inte behöver. Men sådana funktioner som en åldring nog skulle behöva saknas, säger Ena som studerar till sjuksköterska vid Novia i Vasa.

Enas tanke var att informationen från armbandet skulle visas på en skärm i personalutrymmet. Dessutom skulle den ha en rörelsesensor och mätare för sömnens kvalitet.

Berättade inte för någon

Queen Silvia Nursing Award är en tävling som grundades till Drottning Silvias 70-års dag. Syftet är att ungdomar kan skicka in idéer på hur äldreomsorgen kan förbättras. Tävlingen går av stapeln i Finland, Sverige och Polen. I Finland sändes 200 bidrag in och ett av dem var Michelle Enas. Själv berättade hon inte för någon att hon deltog i tävlingen.

- Jag hade inte kollat om någon var av samma åsikt, men jag tyckte att det här var något som jag behövde. Och då finns det säkert någon annan som behöver det, säger Ena.

Två månader efter att hon sskickat in sitt bidrag blev hon inbjuden till Helsingfors för att presentera idéen inför en jury på tio personer. Några dagar innan julafton kom sedan ett telefonsamtal som fick Ena att jubla tyst för sig själv.

- En dag då jag satt på ett café ringde telefonen, och jag fick veta att jag hade vunnit. Jag hade inte förväntat mig det så jag blev litet chockad. Men jag fick ju inte berätta det för någon innan det offentliggjordes några dagar senare!

I april väntar prisutdelning på slottet i Stockholm. Drottning Silvia delar ut priset, ett stipendium på 6000 euro. Ena får också ta med sig sin pojkvän till utdelningen, vilket hon uppskattar. Till prisutdelningen kommer även vinnarna från Sverige och Polen.

Vad händer med armbandet?

Ena har redan träffat potentiella samarbetspartners och företag för att diskutera hur armbandet kunde utvecklas vidare.

- Det känns jättebra då jag märker att folk tycker att det här är en bra idé och något som behövs. Det känns som en bekräftelse på att jag gjort något bra för att hjälpa andra, säger Ena.

Ena tror själv att det tidigast under hösten klarnar hur aktivitetsarmbandet kunde se ut i praktiken.

Fakta: Queen Silvia Nursing Award är ett stipendium för sjukskötare som vill bidra till framtida utmaningar inom vård och omsorg med särskilt fokus på äldre. Priset är ett individuellt stipendium på 6 000 € som ger möjlighet att träffa viktiga och innovativa organisationer i branschen.

Michella Ena på prisutdelning vid Svenska Ambassaden i Helsingfors.
Michelle Ena besökte den Svenska ambassaden i Helsingfors för en första prisceremoni tillsammans med representanter från Novia. I april väntar den stora prisutdelningen på slottet i Stockholm. Michella Ena på prisutdelning vid Svenska Ambassaden i Helsingfors. Bild: Privat michelle ena