Hoppa till huvudinnehåll

Över 800 hälsovårdare har dödats i Syrien - Krigsbrott medan världen ser på

Sjukhus bombades i Maarat al-Numan
Sjukhuset i staden Maraat al-Numan totalförstördes i en attack som utfördes av regeringen eller Ryssland. Häften av Syriens sjukhus har skadats eller förstörts Sjukhus bombades i Maarat al-Numan Bild: Sam Taylor/MSF sjukhus,bombningar,Syrien,Idlib

Över 800 läkare och sjukvårdare har dödats under det snart sex år långa kriget i Syrien.

Hälsovårdarna har dödats i attacker mot sjukhus eller har mördats eller torterats ihjäl, skriver den brittiska medicinska tidskriften the Lancet.

Många av attackerna kan betraktas som krigsförbrytelser enligt utredningen som har sammanställts av experter vid universitet i Libanon, USA och Storbritannien.

Hälsovårdarna har främst dödats av regeringsstyrkor och över hälften av landets 15 000 läkare har flytt utomlands av säkerhetsskäl.

Hälsovården har därmed brutit samman i Syrien och över en tredjedel av syrierna har ingen tillgång ens till bashälsovård.

Verkliga antalet betydligt högre

Utredarna understryker att det verkliga antalet hälsovårdspersonal som har dödats är betydligt högre än vad man kan bokföra och verifiera under ofta kaotiska förhållanden.

- Det internationella samfundet har struntat i dessa brott mot internationella och humanitära lagar, klagar utredarna i sin rapport.

Röda halvmånens ambulanser evakuerade civila från östra Aleppo 15.12.2016
Ambulanser har ofta utsatts för medvetna attacker Röda halvmånens ambulanser evakuerade civila från östra Aleppo 15.12.2016 Bild: EPA/GHITH SY Aleppo,Syrien,Röda halvmånen

De flesta hälsovårdare som dödades, sköts ihjäl eller dog till följd av tortyr och avrättningar.

Nästan 250 av de dödade var läkare medan resten var sjukvårdare, ambulansförare och veterinärer.

Alla bevis tyder på att många attacker mot kliniker och sjukhus var medvetna och att angreppen har varit så omfattande att de är unika för kriget i Syrien.

Regeringen och Ryssland skyldiga

Över 94 procent av attackerna mot sjukhus och kliniker utfördes av den syriska regeringen eller Ryssland.

- Det värsta året började år 2015 då Ryssland inledde intimt samarbete med regeringsstyrkor. År 2016 var det värsta året med tanke på sjukhusattacker, skriver utredarna som lyckade bekräfta 194 sådana attacker i fjol.

Omkring hälften av landets sjukhus har skadats och till exempel det största sjukhuset i staden Hama har bombats 33 gånger.

Det underjordiska sjukhuset M10 i Aleppo bombades minst 19 gånger under tre år tills det förstördes helt.

Barnpatient på sjukhus i Damaskus.
Den här skadade flickan i Damaskus kan skatta sig lycklig. En tredjedel av syrierna har ingen tillgång till hålsovård Barnpatient på sjukhus i Damaskus. Bild: EPA / Sana syrien

Välden ser på

Lancet vädjar i en ledare till omvärlden och väldshälsoorganisationen WHO att det gör ,mer för att underlätta läget för civila och hälsovårdsarbetare i Syrien.

- En hel region och dess folk ha decimerats medan världen bara ser på. Det kommer att ta årtionden innan hålsovården kan byggas upp igen, skriver the Lancet.

Totat har minst 320 000 människor dödats i kriget och minst sex miljoner har förlorat sina hem.

Läs också