Hoppa till huvudinnehåll

Reformationsårets roadtrip stannar till i Åbo

Reformationslångtradaren parkerad vid Åbo domkyrka.
Reformationslångtradaren parkerad på Domkyrkotorget i Åbo. Reformationslångtradaren parkerad vid Åbo domkyrka. Bild: Yle / Peter Karlberg reformationslångtradare

På onsdagen gör Reformationsårets roadtrip ett stopp i Åbo. Det handlar om en reformationslångtradare som reser runt i Europa och samlar berättelser om reformationens spår i sammanlagt 19 länder.

Reformationslångtradaren startade sin resa i november 2016 och reser till platser som har haft betydelse för reformationens spridning i Europa. Stoppet i Åbo är det enda stoppet i Finland.

I Åbo kan man ta del av berättelser om den finländska kulturens och andlighetens rötter genom en multimediautställning. En del av berättelserna åker sedan med långtradaren för att i maj nå det sista stoppet i Wittenberg där reformationens världsutställning hålls 20.5-10.9.2017.

Öppna Instagram-inlägget

Vid Åbo universitet ordnas ett internationellt seminarium om hur reformationen format kulturen och samhället tidigare och i dag.

I samband med långtradarstoppet besöker evangelisk-lutherska kyrkan i Tysklands ambassadör för reformationsåret, professor Margot Käßmann Finland.

Käßmann är en av de mest kända påverkarna inom evangelisk-lutherska kyrkan i Tyskland som aktivt deltagit i diskussionen kring reformationens arv i vår tid. Hon är huvudtalare i seminariet som ordnas vid Åbo universitet.

Bernice Sundqvist
Bernice Sundqvist, professor i praktisk teologi vid Åbo Akademi. Bernice Sundqvist Bild: Yle / Peter Karlberg bernice sundqvist