Hoppa till huvudinnehåll

Trumps skattedeklaration från 2005 har läckt ut

USA:s president Donald Trump
Donald Trumps gamla skattedeklaration har publicerats mot hans vilja. USA:s president Donald Trump Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,usa

Donald Trumps skattedeklaration från år 2005 har läckt ut i offentligheten via tv-kanalen MSNBC. Den visar att Trump betalade 25 procent i federal skatt på en inkomst på drygt 150 miljoner dollar.

President Donald Trumps skattedeklarationer har varit ett mysterium sedan han i motsats till tidigare presidenter vägrat redovisa dem öppet. Men på tisdag kväll i USA visade det sig att programmet “The Rachel Maddow Show” på tv-kanalen MSNBC kommit över två sidor ur skattedeklarationen från 2005.

Dokumenten visar att Trump betalade 38 miljoner dollar i skatt på en inkomst på drygt 150 miljoner dollar. Dessutom avskrev Trump 100 miljoner dollar i affärsförluster för att minska den federala skatten.

Vita huset kritiserade publiceringen

Vita huset kommenterade läckan i går innan programmet sändes och kom då samtidigt att bekräfta uppgifternas riktighet.

- Trump betalade 38 miljoner dollar i skatt efter en stor avskrivning för ett bygge, på en inkomst på mer än 150 miljoner dollar, och betalade också tiotals miljoner dollar i andra skatter, som försäljningsskatter, acciser och sysselsättningsskatter, och denna olagligt publicerade skattedeklaration bevisar just det.

Vita huset kritiserade också starkt publiceringen.

- Man vet att man är desperat över tittarsiffrorna om man är villig att bryta mot lagen för att driva en nyhet om två sidor ur en skattedeklaration som är över ett årtionde gammal, sades i uttalandet.

Vidare betonades att Trump innan han blev vald till president var “en av de mest framgångsrika affärsmännen i världen”.

- Han var ansvarig inför sitt företag, sin familj och sina anställda att inte betala mer skatt än lagen krävde.

Vad vill Trump dölja?

Att Donald Trump ändå betalade så mycket som 25 procent i skatt kommer som en överraskning för många.

Trump har konsekvent vägrat att offentliggöra sina deklarationer, trots att flera hundra tusen personer har skrivit på ett krav om att han ska göra det. Det har lett till spekulationer om att Trump har någonting att dölja.

Bland annat har tidningen The New York Times rapporterat att Trump år 1995 lyckades redovisa så stora förluster att han kunde ha undvikit att betala skatt över huvud taget på 18 år.

Andra spekulationer som förekommit i offentligheten har handlat om att Trumps skattedeklarationer kan avslöja att en stor del av företagets inkomster kommer från Ryssland. En del tror också att han fått nödlån från ryska banker eller finansiärer när hans företag gått dåligt. Inget av påståendena har ändå kunnat bevisas.