Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland irriterat över Turkiets nazijämförelser

Angela Merkels stabchef Peter Altmaier säger att Tyskland också har en ära att försvara.
Angela Merkels stabchef Peter Altmaier säger att Tyskland också har en ära att försvara. Angela Merkels stabchef Peter Altmaier säger att Tyskland också har en ära att försvara. Bild: EPA / Wolfgang Borrs Peter Altmaier,Tyskland

Tyskland förbehåller sig rätten till att införa ett inreseförbud för turkiska politiker. Det säger förbundskansler Angela Merkels stabschef Peter Altmaier i en tidningsintervju för Berliner Morgenpost.

Altmaier säger att Tyskland tar avstånd från Turkiets nazistjämförelser och groteska påståenden.

– Turkiet värdesätter högt att landets ära inte kränks. Också Tyskland har sin ära! Förbundsrepubliken Tyskland har sedan den grundades varit en erkänd förebild och rättsstat som vi är stolta över. Vi låter oss inte såras av någon, inte heller av turkiska politiker som för valkamp på hemmaplan, sade Altmaier.

Stabchefen påpekade vidare att Tyskland precis som andra länder enligt folkrätten har möjlighet att förbjuda inresa för utländska ministrar, men det sker endast i undantagsfall.

– Vi kämpar för demokrati, fri press och en fri debatt i hela världen. Därför är det ett tecken på styrka att vi principiellt tillåter utländska politiker att uppträda i Tyskland, säger Peter Altmaier.

Han förklarar vidare att den tyska förbundsregeringen inte är någon censurmyndighet och han vill inte äventyra de tysk-turkiska förbindelserna.

– Ett inreseförbud vore det sista medlet. Det förbehåller vi oss rätten till, säger Peter Altmaier.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes