Hoppa till huvudinnehåll

Våren är här - i alla fall svanarna

Svan landar på Söderfjärden.
Svanar på Söderfjärden. Svan landar på Söderfjärden. Bild: Yle/Jukka Tyni svanar på söderfjärden

Fåglarna har börjat återvända med besked till Österbotten efter övervintring på olika håll i Europa och Afrika. Ett säkert vårtecken är svanarna som man kunde se redan i början av mars på Söderfjärden i Vasa.

Fågelskådare Ari Lähteenpää är ofta ute på Söderfjärden för att bonga vårens fåglar.

- Det har kommit kanske 600 svanar till Österbotten. Här på Söderfjärden har vi ungefär 60 i olika små grupper här och där ute på åkrarna.

Fågelskådare Ari Lähteenpää.
Ari Lähteenpää. Fågelskådare Ari Lähteenpää. Bild: Yle/Malin Hulkki ari lähteenpää

Svanarna övervintrar i huvudsak vid Östersjön så deras flyttsträcka är inte så lång. En del av svanarna övervintrar också på Åland.

Vissa av de svanar som håller till på Söderfjärden fortsätter också norrut och mot Ryssland. Nattetid håller svanarna till vid havet. Än så länge ligger det is åtminstone på de flesta håll, men svanarna klarar sig på bara lite öppet vatten för att få sin mat.

- Det är säkrare. Där finns inga rävar och mårdhundar, säger Lähteenmäki.

En svan lyfter från Söderfjärden.
Svan som lyfter från Söderfjärden. En svan lyfter från Söderfjärden. Bild: Yle/Jukka Tyni svanar,Söderfjärden,Sundom,svan

Många arter är redan här

Förutom svanarna har också sånglärkan, grågåsen, tornfalken, ringduvan, kanadagåsen, ejdern, staren, ormvråken, knipan, skogsduvan, råkan, fiskmåsen och truten anlänt. Den första tofsvipan såg Lähteenpää på tisdagen.

- Det var fem flyttande tofsvipor. De var de första och det är alltid en glädje att se en ny art.

Flyttfåglarnas huvudsakliga återflyttning börjar i början av mars, då närmare 30 arter kommer hem. April är den livligaste flyttiden och då kan man se över 80 olika fågelarter som återvänder. I maj mattas flyttningen av men fortfarande anländer också då omkring 40 olika fåglar till Finland.

- De som kommer tidigare på våren är sådana som flyttar på grund av vädret. De som kommer senare är insektätande småfåglar som kommer från Afrika.

Spår av svan bredvid spår av en mänsklig fot.
Svanens och människans avtryck sida vid sida. Spår av svan bredvid spår av en mänsklig fot. Bild: Yle/Jukka Tyni fågelskådning,spår i snön

Klarar tillfällig kyla

Om det plötsligt blir kallt på nytt har flyttfåglarna en rätt god beredskap att flytta söderut tillbaka vid behov.

- Det gör de då och då. Till exempel tofsvipor kan man se flyga lite hit och dit. Men de klarar nog en tid fast vädret är dåligt.

Våren är ändå en utmanande tid för flyttfåglarna eftersom den långa flytten tär på energireserverna.

Samtidigt ska fåglarna genast tidigt på våren vara beredda att häcka och söka sina revir och vara i bra skick, vilket också är rätt energikrävande.

Kortvarigare vädersvackor klarar de ändå för det mesta bra säger Ari Lähteenpää.

- Till exempel sångsvanen klarar sig ganska länge utan att äta. Den kan vara en vecka utan mat, så den klarar sig nog.

Svanar flyger över Söderfjärden.
Svanar. Svanar flyger över Söderfjärden. Bild: Yle/Jukka Tyni svanar som flyger

Våren är den bästa tiden att titta på fåglar och Ari Lähteenpää är själv dagligen ute för att bonga nya arter som återvänder.

- Det är det viktigaste man kan göra. Det är så fantastiskt att se de nya arterna då de kommer och våren kommer. Det är livet. Man föds varje vår på nytt, det är fantastiskt.