Hoppa till huvudinnehåll

Ett liv utan plast - är det möjligt?

En man som håller i tre plastpåsar fyllda med matvaror.
Ifall Julia glömt sin tygkasse där hemma köper hon bara så mycket hon kan bära i famnen. Hon skulle aldrig köpa en plastpåse. En man som håller i tre plastpåsar fyllda med matvaror. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press handla

Julia Degerth försöker leva ett liv utan plast. Ibland är det svårt men hon hittar oftast plastfria alternativ. Hur är det med dig - har du reflekterat över din plastanvändning?

Sedan maj 2016 lever Julia Degerth enligt zero waste-principen vilket betyder att hon försöker undvika att producera skräp.

- Man skulle tro att det är svårt och tidskrävande, men egentligen har det varit jätteroligt hela tiden. Jag lär mig hela tiden nya sätt att minska på skräpet, säger hon.

Julia Degerth.
Julia Degerth tycker det är ganska enkelt att leva utan plast. Det hon saknar mest är glass. Julia Degerth. Bild: Julia Degerth julia degerth

Julia undviker också produkter gjorda av plast eftersom materialet enligt henne i många fall är helt onödigt. Dessutom är plasten dålig för miljön och kanske också för hälsan.

- Det är en biprodukt av oljeindustrin som inte heller är så miljövänlig, och så tycker jag också att plast kan vara dåligt för hälsan. Om viss plast kommer i kontakt med varm mat kan det frigöra giftiga ämnen som hamnar i maten. Så det finns många orsaker till att jag väljer bort plast, säger hon.

Finländarna ganska duktiga, men kunde bli bättre

Nu kan vi som tur är sortera vår plast, men det kräver ju förstås lite extra arbete. Finländarna är ändå relativt sparsamma med plasten. Vi kan dricka kranvattnet vilket gör att vi inte behöver köpa vattenflaskor, och påsarna i affären kostar en liten slant. I en del länder är man mycket mer frikostig med användningen av till exempel plastpåsar.

- Jag var i Filippinerna i vintras och blev chockad över hur det var. Till och med maten serverades i plastpåsar i restaurangerna. Det fanns plast överallt. På det sättet har vi det ganska bra i Finland, men det finns ändå mycket onödig plast. Nyligen såg jag till exempel en skalad ananas inne i en plastlåda.

ananas
Eftersom en ananas redan har en förpackning (sitt skal såklart) tycker Julia det är onödigt att packa in den i plast. ananas Bild: EPA/NIC BOTHMA ananas,ananassaft

Julia har alltid ogillat plast. Hon har försökt tacka nej till plastpåsar i butikerna i flera år, och från och med i maj förra året har det varit nolltolerans för plast. Hon planerar att göra sig av med de flesta plastföremålen, men det kommer inte att ske på en gång.

- Jag har till exempel stekspadar av plast som jag haft väldigt länge, så jag slänger inte bort allt direkt utan jag försöker använda dem till slut och sedan byter jag ut dem till något i ett hälsosammare material.

Hemmagjord mascara ingen vinnare

Julia tycker det är ganska enkelt att undvika plast eftersom det oftast finns bra alternativ. Det finns ändå vissa problemområden, som till exempel smink.

- Det är jättesvårt att hitta mascara utan plast. En gång gjorde jag min egen mascara men det blev jättedåligt så jag kände att det kanske inte var värt det. Toapapper har jag heller inte hittat i något annat än plastförpackning.

Ett minus med zero waste är att jag inte kan köpa glass.

För att kompensera det ofrivilliga plastköpet brukar Julia öppna förpackningen försiktigt så att påsen sedan kan användas som soppåse av Julias pojkvän. Julia själv behöver ingen soppåse eftersom hon inte producerar något skräp.

- Ett minus med zero waste är att jag inte kan köpa glass eftersom den säljs i plastförpackning, men jag kan säkert ersätta det med något annat.

Det finns också en del saker som innehåller plast – fast vi inte ser det. Kroppsskrubbar, hygienprodukter och kläder gjorda av konstgjorda material kan alla innehålla plast eller mikroplast.

- Jag har läst att vissa tandkrämer och tuggummin också kan innehålla mikroplast, säger Julia.

Svårt att välja mellan plast och eko

Ibland kan det bli problematiskt när två ideologier ställs mot varandra. En vegan som försöker undvika plast kan till exempel få problem när hen ska köpa skor: Välja ett par som är gjorda av läder – alltså ett djur, eller av syntetläder, alltså plast? Också Julia har stött på en del dilemman.

- Ibland är det svårt att kombinera zero waste och ekologisk mat. Nästan alla ekogrönsaker är förpackade i plast medan de som inte är eko inte heller har någon förpackning. Så där har det varit svårt att välja, säger hon.

Vi ber Julia om hjälp

När du ska undvika plast kan du stöta på en del problem i vardagen, så vi ber Julia om hjälp.

Vad kan jag göra om jag glömt min tygkasse när jag handlar mat?

Har du med dig en handväska eller ryggväska – så fyll den först. Resten kan du bära i famnen.

- Skulle jag ha glömt matkassen skulle jag bara köpa så mycket jag får med mig – utan att köpa en plastpåse.

Låt citrusfrukterna rulla fritt. Bild: Yle appelsiner

Hur handlar jag frukt? Kan jag häva upp 15 lösa mandariner på rullbandet utan att kassatypen blir arg?

- Jag har gjort det och sedan skrattat lite oskyldigt, och jag har aldrig stött på problem. Det finns också nätpåsar som du kan använda, eller så kan du ju återanvända fruktplastpåsarna ifall du verkligen vill ha en påse.

Men hur fryser jag in matvaror då? Då måste jag väl använda plast?

Julia fuskar faktiskt lite här och har några gamla plastpåsar som hon fortfarande använder. Men det går också att frysa in mat i andra material än plast.

- Man kan frysa in saker i glasburkar också. Alla mina bär fryser jag in i glasburkar. Har du en vätska du ska frysa ner så lönar det sig att frysa ner det utan lock, och när det sedan frusit kan du lägga på locket.

Bomullstops i blå plast.
Försök att undvika bomullstopsen, och behövs de verkligen kan du tillverka egna. Bomullstops i blå plast. Bild: Pixabay Q-Tips,tops

Men tops då? De behövs när du sminkar dig eller tvättar öronen (vi vet att man inte får stoppa in saker i öronen men kom igen – alla gör väl det?) så hur ska vi klara oss utan dem?

Julia har själv aldrig använt tops så för henne är det inget problem, men det går faktiskt att tillverka egna.

- När jag var liten och mamma ville tvätta mina öron tog hon ett smygspänne och satte toapapper runt.

Ett annat sätt att tillverka sina egna tops är att snurra bomull runt en tändsticka (välanvänt trick under skribentens barndom).

Vad är enkelt att byta ut?

Vardagsgrejer som tandborste, diskborste och disktrasa är lätta att byta ut. Julia använder en tandborste gjord av bambu, och hela tandborsten går att kompostera.

- Min diskborste är gjord i trä och har en utbytbar borstdel som kan komposteras. Disktrasan är gjord av tyg och kan därför användas väldigt länge.

Försöker du undvika plast eller är du en tvättäkta plastälskare? Kommentera gärna!