Hoppa till huvudinnehåll

Finnwatch: Köp inte det billigaste

Köpcentrum
Köpcentrum Bild: Tuula Nyberg lempäälä

Medborgarorganisationen Finnwatch uppmanar konsumenterna att undvika att köpa de allra billigaste produkterna, och i stället stöda en ansvarsfull produktionskedja. Finnwatch lanserar i dag kampanjen En osta halvinta - Jag köper inte det billigaste.

Sonja Vartiala, som är verksamhetsledare på Finnwatch, säger att organisationen är speciellt oroad för priskonkurrensen mellan affärerna, som slår hårt mot producenterna och extra hårt mot producenter i utvecklingsländerna.

- Nu vill vi att konsumenterna förbinder sig att beakta mänskliga rättigheter när de gör sina val. Handeln måste tvingas att också konkurrera med kriterier som ansvarsfull produktion, och inte enbart pris, säger Vartiala.

Konsumenterna måste få information

Konsumenterna bör få mer information om varornas ursprung, säger Finnwatch. Organisationen är särskilt bekymrad över att de nuvarande certifieringssystemen inte garanterar att alla i underleverantörskedjan har fackliga rättigheter eller en lön som det går att leva på.

Finnwatch vänder sig med kampanjen också till de kommunala beslutsfattarna.

- Ca 30 miljarder euro av skattemedlen satsas på inköp, men enligt undersökningar som gjorts fäster man ingen uppmärksamhet vid varornas ursprung eller ansvarsfrågor, säger Vartiala.

Läs också