Hoppa till huvudinnehåll

Fis-ordförande jämför Rysslands avstängning med judeförintelsen – ångrade sig genast

Gian-Franco Kasper.
Gian Franco Kasper under skid-VM i Lahtis. Gian-Franco Kasper. Bild: Markku Ojala / EPA / All Over Press Gian-Franco Kasper

Det internationella skidförbundets ordförande Gian Franco Kasper har hamnat i blåsväder efter en kontroversiell jämförelse. Under ett presstillfälle i Pyeongchang menade Kasper att man inte får stänga av alla ryska idrottare som ”herr Hitler gjorde med judarna”.

– Jag är emot en automatisk avstängning av oskyldiga idrottare, svarade Kasper på en fråga om vad han anser att borde göras efter Wadas stora rapport som pekar ut statstyrd dopning i Ryssland.

– Så gjorde herr Hitler med judarna. Alla skulle dödas oberoende om de var skyldiga till något eller inte, fortsatte Kasper enligt nyhetsbyrån AFP.

Kasper har suttit på ordförandeposten för Fis sedan 1998 och är också styrelsemedlem i den internationella olympiska kommittén IOK. Han har också tidigare suttit i Wadas styrelse.

Också Fis stängde av ryska åkare efter dopningsrapport

IOK stängde av alla ryska friidrottare i fjol inför OS i Rio på grund av den omfattande dopningen i landet. Flera grenars förbund har efteråt stängt av idrottare som pekats ut i Wadas rapporter – också Fis.

Kasper säger att det är hans personliga åsikt att man inte ska döma någon enbart på basis av dennes hemland.

– Jag är fullständigt emot en avstängning på grund av att du har fel pass. Vi är här för att skydda de rena idrottarna, inte straffa dem, säger Kasper.

Ångrade sig genast

Efter uttalandet fick Kasper genast ta tillbaka sin kontroversiella jämförelse och bad om ursäkt för sitt ordval i ett brev till reportrar på plats under presstillfället. Enligt sajten Inside the games skriver Kasper att han är uppriktigt ledsen.

– Jag ber om ursäkt, utan förbehåll, för allt opassande jag sagt, skriver Kasper enligt sajten.

Läs också