Hoppa till huvudinnehåll

Företag som vill vara neutrala får förbjuda huvudduk – Hagi kan inte tänka sig att jobba utan sin duk

Porträtt på Hagi Ali Hamdi
Gymnasieeleven Hagi Ali Hamdi vill bli läkare eller psykolog och hon kan inte tänka sig att jobba utan sin huvudduk. Porträtt på Hagi Ali Hamdi Bild: Yle hagi ali hamdi,Huvudduk,Slöja

Företag har rätt att förbjuda religiösa och politiska symboler med hänvisning till företagets neutralitet, har Europeiska unionens domstol slagit fast. Den muslimska klädseln har diskuterats mycket i till exempel Frankrike och Nederländerna. I Finland har huvudduken ändå sällan gett upphov till större konflikter på arbetsplatserna.

I Vuosaaren lukio i östra Helsingfors är huvuddukar lika vanliga som kepsar.

- Det är ingen som tittar snett eller underligt på en. Många av mina kompisar bär också huvudduk, det är helt normalt. Jag har inte upplevt några problem med det, säger gymnasieeleven Hagi Ali Hamdi.

Vännerna Nasteho Ali och Khadro Farah bär bägge huvudduk.
Gymnasieeleverna Nasteho Ali och Khadro Farah kan inte heller tänka sig att jobba utan sin huvudduk. Bägge drömmer om att bli läkare. Vännerna Nasteho Ali och Khadro Farah bär bägge huvudduk. Bild: Yle Huvudduk,khadro farah,nasteho ali,Slöja

Hamdi började av kulturella skäl använda huvudduk som barn. Då hon fyllt tolv år lämnade hon bort huvudduken en tid, men sedan ville hon börja använda den igen.

- För mig är huvudduken väldigt viktig, den ger ett slags trygghet. Jag skulle på inga villkor ta ett jobb där jag inte fick använda huvudduk, säger Hamdi.

Ovanligt med konflikter om huvudbonader

Det är sällsynt att det uppstår konflikter kring religiösa symboler i skolorna eller på arbetsplatserna i Finland.

För några år sedan ville ändå ett bussbolag förbjuda en av sina chaufförer att använda turban på jobbet. Men chauffören stod på sig och fick rätt att använda turban. Enligt regionförvaltningsverket handlade bussbolagets klädkoder om indirekt diskriminering.

Ett annat exempel gäller en klädaffär som förbjöd en av sina tillfälliga arbetstagare att använda huvudduk. Företaget fick senare betala böter för händelsen.

Enligt Regionförvaltningsverket i Södra Finland är de här händelserna de enda som har varit så stora att de har kommit ut i offentligheten.

Neutral företagsbild kan vara argument för förbud

Religiösa huvudbonader har hittills kunnat förbjudas bara om de äventyrar arbetssäkerheten, till exempel så att det finns risk för att duken kan fastna i en maskin eller liknande. I och med EU-domstolens beslut tidigare i veckan förändras praxis.

- Det nya är att man speciellt fäste uppmärksamhet vid dem som jobbar med kundbetjäning. Att ge en neutral bild av företaget är ett nytt argument, säger Aki Eriksson, jurist vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland.

Porträtt på Aki Eriksson, jurist på Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Aki Eriksson sköter fallen som gäller arbetsplatsdiskriminering vid Regionförvaltningsverket. Porträtt på Aki Eriksson, jurist på Regionförvaltningsverket i Södra Finland Bild: Yle aki eriksson,jurist,Regionförvaltningsverket i Södra Finland

EU-domstolens beslut byggde på ett fall i Belgien, där en kvinna som vägrade ta av sig sin huvudduk fick sparken. Domstolen ansåg ändå att företaget borde ha erbjudit kvinnan ett annat jobb där hon inte hade kontakt med kunder.

- Det måste finnas en gemensam linje inom företaget för hur det är tänkt att den neutrala företagsbilden ska se ut. Att avsluta sådana här anställningar kan vara att gå för långt. Företaget måste istället fundera på ett alternativt jobb för den anställda, eller lösa situationen på ett annat sätt, säger Eriksson.

I domen från EU-domstolen görs en skillnad mellan indirekt diskriminering och direkt diskriminering. Direkt diskriminering är till exempel att ha klädkoder inom företaget som förbjuder muslimska huvuddukar. Indirekt diskriminering är att ha klädkoder där till exempel huvuddukar inte nämns, men där det ändå krävs att alla anställda ska ha likadana kläder.

I Finland är det bland de stora arbetsgivarna inom vårdbranschen vanligt att erbjuda huvuddukar som en del av arbetsklädseln. Också inom dagligvaruhandeln finns det huvuddukar som har designats för att passa den övriga arbetsklädseln.

Inom det muslimska samfundet har det funnits önskemål om att kvinnliga poliser ska kunna använda huvudduk, men tillsvidare är det inte möjligt. Polisen i Sverige godkände huvuddukar för några år sedan.

Artikeln korrigerad 16.3.2017 kl 20:28: Artikeln talade felaktigt om Europadomstolen i Luxemburg, det handlar givetvis om Europeiska unionens domstol (EU-domstolen) i Luxemburg. Europadomstolen ligger i Strasbourg.

 • Kristian Vesalainen i HPK:s tröja.

  U18-landslaget ska försvara VM-guldet – första truppen uttagen

  VM-turneringen börjar om två veckor.

  För ett år sedan vann Finlands under 18-åringar VM-guld i USA. Om två veckor börjar turneringen i Slovakien där de finska ishockeyungdomarna ska försvara guldet. Den första truppen är uttagen och innehåller en del bekanta namn.

 • Förhandsröstning på torget i Vasa

  Rösta intill Frihetsstatyn

  Förhandsröstningen i kommunalvalet inleddes.

  På onsdagen inleddes förhandsröstningen i kommunalvalet. Det var kö till det nyinrättade röstningsstället på Vasa torg inför öppningen klockan 10.

 • Bilden visar en 1 000 år gammal tidning skriven på arabiska

  Arabiskan tredje största främmande språket i Finland, efter ryska och estniska

  Antalet personer som talar främmande språk har ökat överlag.

  I slutet av år 2016 bodde det 353 993 personer med ett främmande språk som modersmål i Finland. Allt fler av dem talar arabiska, den arabiska gruppen gick om de somaliska och engelska grupperna och blev tredje störst. Orsaken tros vara den stora flyktingströmmen år 2015.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Bilden visar en 1 000 år gammal tidning skriven på arabiska

  Arabiskan tredje största främmande språket i Finland, efter ryska och estniska

  Antalet personer som talar främmande språk har ökat överlag.

  I slutet av år 2016 bodde det 353 993 personer med ett främmande språk som modersmål i Finland. Allt fler av dem talar arabiska, den arabiska gruppen gick om de somaliska och engelska grupperna och blev tredje störst. Orsaken tros vara den stora flyktingströmmen år 2015.

 • Vattendroppar

  Spillvatten från avfallsverk i Mäntyluoto får ledas ut i havet

  Regionförvaltningsverket sätter ändå strikta krav.

  Miljöföretaget Ekokem-Palvelu får behandla avfall på Mäntyluoto i Björneborg, och man har fått ett tidsbegränsat tillstånd att avleda spillvatten ut i havet. Regionförvaltningsverket har ändå satt strikta villkor för hur man tar hand om farligt avfall.

 • Skylt för Flickscoutkåren Åbo Vildar

  100 år av vilda scouter

  Flickscoutkåren Åbo Vildar firar 100 år i år.

  Det är många hundraårsjubileer som äger rum i år. Det är inte minst vårt lands födelsedag, utan även många föreningar fick återuppliva sin verksamhet i och med självständigheten 1917. Flickscoutkåren Åbo Vildar är ett av årets födelsedagsbarn som fyller hundra. Det stora talet kommer att firas på olika sätt med bland annat middag och läger.