Hoppa till huvudinnehåll

Företag som vill vara neutrala får förbjuda huvudduk – Hagi kan inte tänka sig att jobba utan sin duk

Porträtt på Hagi Ali Hamdi
Gymnasieeleven Hagi Ali Hamdi vill bli läkare eller psykolog och hon kan inte tänka sig att jobba utan sin huvudduk. Porträtt på Hagi Ali Hamdi Bild: Yle Huvudduk,Slöja,hagi ali hamdi

Företag har rätt att förbjuda religiösa och politiska symboler med hänvisning till företagets neutralitet, har Europeiska unionens domstol slagit fast. Den muslimska klädseln har diskuterats mycket i till exempel Frankrike och Nederländerna. I Finland har huvudduken ändå sällan gett upphov till större konflikter på arbetsplatserna.

I Vuosaaren lukio i östra Helsingfors är huvuddukar lika vanliga som kepsar.

- Det är ingen som tittar snett eller underligt på en. Många av mina kompisar bär också huvudduk, det är helt normalt. Jag har inte upplevt några problem med det, säger gymnasieeleven Hagi Ali Hamdi.

Vännerna Nasteho Ali och Khadro Farah bär bägge huvudduk.
Gymnasieeleverna Nasteho Ali och Khadro Farah kan inte heller tänka sig att jobba utan sin huvudduk. Bägge drömmer om att bli läkare. Vännerna Nasteho Ali och Khadro Farah bär bägge huvudduk. Bild: Yle Huvudduk,Slöja,khadro farah

Hamdi började av kulturella skäl använda huvudduk som barn. Då hon fyllt tolv år lämnade hon bort huvudduken en tid, men sedan ville hon börja använda den igen.

- För mig är huvudduken väldigt viktig, den ger ett slags trygghet. Jag skulle på inga villkor ta ett jobb där jag inte fick använda huvudduk, säger Hamdi.

Ovanligt med konflikter om huvudbonader

Det är sällsynt att det uppstår konflikter kring religiösa symboler i skolorna eller på arbetsplatserna i Finland.

För några år sedan ville ändå ett bussbolag förbjuda en av sina chaufförer att använda turban på jobbet. Men chauffören stod på sig och fick rätt att använda turban. Enligt regionförvaltningsverket handlade bussbolagets klädkoder om indirekt diskriminering.

Ett annat exempel gäller en klädaffär som förbjöd en av sina tillfälliga arbetstagare att använda huvudduk. Företaget fick senare betala böter för händelsen.

Enligt Regionförvaltningsverket i Södra Finland är de här händelserna de enda som har varit så stora att de har kommit ut i offentligheten.

Neutral företagsbild kan vara argument för förbud

Religiösa huvudbonader har hittills kunnat förbjudas bara om de äventyrar arbetssäkerheten, till exempel så att det finns risk för att duken kan fastna i en maskin eller liknande. I och med EU-domstolens beslut tidigare i veckan förändras praxis.

- Det nya är att man speciellt fäste uppmärksamhet vid dem som jobbar med kundbetjäning. Att ge en neutral bild av företaget är ett nytt argument, säger Aki Eriksson, jurist vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland.

Porträtt på Aki Eriksson, jurist på Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Aki Eriksson sköter fallen som gäller arbetsplatsdiskriminering vid Regionförvaltningsverket. Porträtt på Aki Eriksson, jurist på Regionförvaltningsverket i Södra Finland Bild: Yle Regionförvaltningsverket i Södra Finland,jurister,aki eriksson

EU-domstolens beslut byggde på ett fall i Belgien, där en kvinna som vägrade ta av sig sin huvudduk fick sparken. Domstolen ansåg ändå att företaget borde ha erbjudit kvinnan ett annat jobb där hon inte hade kontakt med kunder.

- Det måste finnas en gemensam linje inom företaget för hur det är tänkt att den neutrala företagsbilden ska se ut. Att avsluta sådana här anställningar kan vara att gå för långt. Företaget måste istället fundera på ett alternativt jobb för den anställda, eller lösa situationen på ett annat sätt, säger Eriksson.

I domen från EU-domstolen görs en skillnad mellan indirekt diskriminering och direkt diskriminering. Direkt diskriminering är till exempel att ha klädkoder inom företaget som förbjuder muslimska huvuddukar. Indirekt diskriminering är att ha klädkoder där till exempel huvuddukar inte nämns, men där det ändå krävs att alla anställda ska ha likadana kläder.

I Finland är det bland de stora arbetsgivarna inom vårdbranschen vanligt att erbjuda huvuddukar som en del av arbetsklädseln. Också inom dagligvaruhandeln finns det huvuddukar som har designats för att passa den övriga arbetsklädseln.

Inom det muslimska samfundet har det funnits önskemål om att kvinnliga poliser ska kunna använda huvudduk, men tillsvidare är det inte möjligt. Polisen i Sverige godkände huvuddukar för några år sedan.

Artikeln korrigerad 16.3.2017 kl 20:28: Artikeln talade felaktigt om Europadomstolen i Luxemburg, det handlar givetvis om Europeiska unionens domstol (EU-domstolen) i Luxemburg. Europadomstolen ligger i Strasbourg.