Hoppa till huvudinnehåll

Google hjälper nödcentralen att spåra dig - räddar snart liv i Finland

Nödsamtal (iscensatt)
Nödsamtal med Android-telefon (iscensatt situation; inget riktigt samtal). Nödsamtal (iscensatt) nödcentral

Nödcentralen kan så småningom veta mycket exakt var personer som ringer 112 befinner sig, om de ringer med en Android-mobiltelefon. Hittills har noggrannheten kunnat variera mellan 100 meter och flera kilometer, beroende på hur nära det är till närmaste mobilmast.

För ett par månader sedan ringde en 8-årig pojke i Litauen nödnumret efter att hans pappa hade drabbats av ett epileptiskt anfall hemma. Pojken kunde inte adressen men nödcentralen fick positionen automatiskt med en noggrannhet på endast sex meter, och kunde snabbt skicka hjälp.

Det här kommer att bli möjligt också i Finland senast i december, när en ny funktion vid namn AML (Advanced Mobile Location) tas i bruk.

Så här fungerar det

När ett nödsamtal rings så aktiverar mobiltelefonen automatiskt sin platsfunktion i 20 sekunder och tar reda på var den befinner sig, med en noggrannhet på mellan några få meter och 50 meter (i 85 procent av fallen).

Platsinformationen fås via satelliter, eller närbelägna wlan-nätverk. Telefonen skickar sedan positionen till nödcentralen; antingen via SMS eller internet.

Spårning via mobilmast vs spårning via en ny AML-teknik.
Spårning via mobilmast vs spårning via en ny AML-teknik. Bild: EENA/Yle spårning,mobiltelefonnät,aml

Förutsättningen för att tekniken ska fungera är tills vidare att samtalet sker med en Android-telefon som har en version av operativsystemet från december 2010 eller senare (2.3/Gingerbread eller senare).

Funktionen är inbyggd i själva operativsystemet och kräver ingen särskild app för att fungera.

– Om man har en Android-telefon så sker det automatiskt i bakgrunden under själva samtalet, berättar Marko Nieminen, chef för nödcentralstjänsterna vid Nödcentralsverket.

Marko Nieminen
Marko Nieminen på Nödcentralsverket Marko Nieminen marko nieminen

Man behöver alltså inte öppna den särskilda 112-appen eller klicka på en länk i ett textmeddelande för att dela med sig av sin position. Det är alternativ som används redan i dag, och som fungerar på så gott som alla smartmobiler.

AML fungerar alltså inte med telefoner av andra märken, såsom till exempel Apple eller Microsoft.

"Bra med automatik"

– Men den som är i en nödsituation beter sig ofta inte så rationellt och klarar till exempel inte alltid av att slå på telefonens platstjänster för att den ska kunna skicka sin position, kommenterar Nieminen.

Därför är den nya positioneringstekniken AML mycket efterlängtad bland räddningsmyndigheterna och de beräknar att AML innebär att hjälpen kommer att komma fram snabbare i åtminstone tiotusentals fall varje år i Finland.

– Att veta exakt vart vi ska rycka ut är otroligt viktigt. Ofta saknas en exakt adress, säger Nieminen.

AML-funktionen kommer att spara 7 500 liv och 95 miljarder euro inom EU under de kommande tio åren.― Den europeiska nödnummerföreningen

Till exempel för en livlös person är varje minut viktig och chansen att överleva kan minska avsevärt om hjälpen dröjer. Och eventuella materiella skador kan också minskas när utryckningarna blir mer precisa.

Den europeiska nödnummerföreningen uppskattar att den här funktionen kommer att spara 7 500 liv och 95 miljarder euro inom EU under de kommande tio åren.

Stöder inte roaming

Positioneringsfunktionen kommer till att börja med endast fungera med inhemska telefonnummer. Om man ringer nödnumret med ett finländskt mobiltelefonabonnemang utomlands så aktiveras AML inte heller.

Den europeiska nödnummerföreningen försäkrar att AML inte medför några datasäkerhetsrisker eftersom funktionen endast aktiveras när man ringer nödnumret. Operativsystemet sparar inte heller platsinformationen, utan skickar helt enkelt vidare den till nödcentralen.

AML används redan i bland annat Estland, Litauen, Österrike och Storbritannien.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes