Hoppa till huvudinnehåll

Rapport: Renault har fuskat med utsläpp i 25 år

Bilmärket Renault.
Bilmärket Renault. Bild: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON Renault,bilar,bilmärken,bilindustri,bilmärke

Den franska biltillverkaren Renault har troligen fuskat i utsläppstester i 25 års tid. Det visar en rapport från de franska myndigheterna som nyhetsbyrån AFP kommit över.

Enligt rapporten finns ”starka indikationer” på att biltillverkaren gjort sig skyldig till utbrett fusk med utsläpps- och förbrukningssiffror. I vissa fall har bilarnas utsläpp varit till och med fyra gånger större än vad lagen tillåter.

Renault har i sina bilar använt ett program som förvränger mätresultaten i utsläppstesterna. Det är ett program som liknar det som Volkswagen åkte fast för år 2015.

Fusket gäller både bensin- och dieselbilar. Rapporten fokuserar främst på nyare bilmodeller men utredarna misstänker att fusket har pågått sedan år 1990.

Ledningen involverad

Enligt rapporten har företagets ledning varit medveten om fusket. Det gäller också koncernchefen Carlos Ghosn.

Renault nekar till fusket och kallar rapporten ensidig. Företaget vill ändå inte kommentera rapporten närmare eftersom den fortfarande är hemlig.

Kommentarer
  • Hockeyjuniorerna jagar sin tredje raka U18-medalj – Yle sänder VM-matcherna

    Kotkaniemi är den stora stjärnan, tränaren hoppas på Kupari.

    Många blåvita hockeytalanger har ingått i någon av U18-uppsättningarna som vann VM-guld 2016 och VM-silver 2017. Då U18-laget jagar sin tredje raka medalj heter den stora stjärnan Jesperi Kotkaniemi. Kärpäts Rasmus Kupari finns inte med i torsdagens eftermiddagspremiär mot Slovakien, men chefstränaren Tommi Niemelä hoppas på att han senare ska kunna ansluta till laget.

  • Hälsostationen i Dalsbruk har sommarstängt

    Verksamheten koncentreras till Kimito hälsostation.

    Hälsostationen i Dalsbruk håller stängt i sommar. Det här gäller all verksamhet på hälsostationen,bland annat läkar- och sjukvårdstjänster, fysioterapi, rådgivning, laboratorietjänster och tandvård.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes