Hoppa till huvudinnehåll

Rapport: Renault har fuskat med utsläpp i 25 år

Bilmärket Renault.
Bilmärket Renault. Bild: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON bilar,bilindustri,bilmärke,bilmärken,Renault

Den franska biltillverkaren Renault har troligen fuskat i utsläppstester i 25 års tid. Det visar en rapport från de franska myndigheterna som nyhetsbyrån AFP kommit över.

Enligt rapporten finns ”starka indikationer” på att biltillverkaren gjort sig skyldig till utbrett fusk med utsläpps- och förbrukningssiffror. I vissa fall har bilarnas utsläpp varit till och med fyra gånger större än vad lagen tillåter.

Renault har i sina bilar använt ett program som förvränger mätresultaten i utsläppstesterna. Det är ett program som liknar det som Volkswagen åkte fast för år 2015.

Fusket gäller både bensin- och dieselbilar. Rapporten fokuserar främst på nyare bilmodeller men utredarna misstänker att fusket har pågått sedan år 1990.

Ledningen involverad

Enligt rapporten har företagets ledning varit medveten om fusket. Det gäller också koncernchefen Carlos Ghosn.

Renault nekar till fusket och kallar rapporten ensidig. Företaget vill ändå inte kommentera rapporten närmare eftersom den fortfarande är hemlig.

Läs också

 • Protest utanför det brittiska parlamentet mot brexit.

  Brexit - en dramatisk dragkamp över kanalen

  Nu måste man samtala om samtalen.

  Storbritanniens utträde ur EU innebär en gigantisk omställning på många plan. Om två år ska brexit vara fullbordat. Mycket är oklart - och mycket energi kommer att gå till att förhandla om vad man ska förhandla om.

 • Timo Soini, Sannfinländarna

  Timo Soini: Invandrare ska inte åka i omkörningsfilen

  Vill att de papperslösa ska åka hem.

  Sannfinländarnas ordförande Timo Soini anser att kommunerna ska driva ut papperslösa flyktingar genom att inte erbjuda grundläggande hälsovård. I en intervju i Svenska Yles serie Fokus på partiet säger han sig också värna om svenskan, men att det är oklokt att tvinga alla barn i Tohmajärvi att läsa språket.

 • Ars 17 på Kiasma, pressvisning

  Digikonst och internet på ARS17

  ARS17, utställningen för nutidskonst är här igen .

  ARS, utställningen eller kavalkaden för nutidskonst, är tillbaka på Kiasma efter sex års väntan. Temat på ARS17 år digital konst och med den samtida konstens medel inbjuds åskådaren på en resa genom den digitala nutiden och framtiden.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Park Geun-Hye utanför domstolen i Seoul

  Sydkoreas avsatta president arresterades

  Riskerar över 10 års fängelse.

  En domstol i Sydkorea godkände på torsdagen arresteringen av den avsatta presidenten Park Geun-Hye och hon har häktats. Den tidigare presidenten misstänks för mutbrott.

 • ambassadör Harry Helenius i sin stol

  Därför vill Putin till Finland - vi har ingen rysskräck

  Psykologi spelar in i möten mellan statsledare.

  Finlands president Sauli Niinistö har träffat sin ryske kollega i Archangelsk i Ryssland. Presidenterna Niinistö och Putin verkar att mötas allt oftare - trots att EU egentligen bojkottar Ryssland. Ambassadör Harry Helenius säger att Finland är i en speciell situation i och med att vi är gränsgrannar. - Det vore dumt att inte ha kontakt med sin granne säger han.

 • Vladimir Putin

  Putin redo att träffa Trump i Finland

  Putin kan tänka sig en träff vid ett arktiskt toppmöte.

  Rysslands president Vladimir Putin säger att han är redo att träffa USA:s president Donald Trump i Finland. Putin gav sitt uttalande i ett möte med president Sauli Niinistö under ett arktiskt forum i Ryssland.