Hoppa till huvudinnehåll

Rapport: Renault har fuskat med utsläpp i 25 år

Bilmärket Renault.
Bilmärket Renault. Bild: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON bilar,bilindustri,bilmärke,bilmärken,Renault

Den franska biltillverkaren Renault har troligen fuskat i utsläppstester i 25 års tid. Det visar en rapport från de franska myndigheterna som nyhetsbyrån AFP kommit över.

Enligt rapporten finns ”starka indikationer” på att biltillverkaren gjort sig skyldig till utbrett fusk med utsläpps- och förbrukningssiffror. I vissa fall har bilarnas utsläpp varit till och med fyra gånger större än vad lagen tillåter.

Renault har i sina bilar använt ett program som förvränger mätresultaten i utsläppstesterna. Det är ett program som liknar det som Volkswagen åkte fast för år 2015.

Fusket gäller både bensin- och dieselbilar. Rapporten fokuserar främst på nyare bilmodeller men utredarna misstänker att fusket har pågått sedan år 1990.

Ledningen involverad

Enligt rapporten har företagets ledning varit medveten om fusket. Det gäller också koncernchefen Carlos Ghosn.

Renault nekar till fusket och kallar rapporten ensidig. Företaget vill ändå inte kommentera rapporten närmare eftersom den fortfarande är hemlig.

 • Nairo Quintana.

  Tajt avslutning i Girot – segern avgörs i sista tempot

  Nairo Quintana leder inför den avslutande etappen.

  Upplösningen av den 100:e upplagan av Giro d'Italia blir nervpirrande. Flera av favoriterna är inom en minut från ledaren Nairo Quintana inför det avslutande tempot i morgon.

 • Tero Pitkämäki.

  Tufft för Pitkämäki i kylan – fick problem med rumpan

  Tero Pitkämäki fick inte till något kanonresultat i Vanda.

  Tero Pitkämäki fick inte till något kanonresultat i den inhemska årspremiären. Han åkte på stryk mot Keshorn Walcott. ”Efter det första kastet började jag frysa”, säger Pitkämäki enligt FNB.

 • Kimi Räikkönen.

  Räikkönen får beröm efter kvalinsatsen: ”Mästaren kommer fram”

  Jätteläge att sätta punkt för Ferraris tunga facit i Monaco.

  Första pole position sedan 2008. Nu har Kimi Räikkönen också ett jätteläge att sätta punkt för Ferraris blytunga facit i Monaco. ”Jag är väldigt glad för Kimis skull. Han förtjänar det”, säger stallchefen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes