Hoppa till huvudinnehåll

Segerstråles ställningstagande konst fortfarande aktuell

Självporträtt av Lennart Segerstråle.
Självporträtt (1943) av Lennart Segerstråle (1892-1975). Självporträtt av Lennart Segerstråle. Bild: Yle/ Berislav Jurišić lennart segerstråle självporträtt.

Det är i sal 33 på tredje våningen på konstmuseet Ateneum som Lennart Segerstråles mindre kända verk visas i en månads tid. Konstverken är från den donation som Segerstråles arvingar gjorde till Ateneum i november förra året. Donationen består av 18 målningar och 18 grafiska blad och representerar modernistiskt idémåleri.

De sex målningar som nu finns utställda på Ateneums väggar är ett mycket bra urval tycker Lennart Segerstråles två barnbarn, Tryggve Gestrin och Matias Uusikylä. De gläds åt att allmänheten nu har möjlighet att bredda sin bild av deras morfar, konstnären Lennart Segerstråle.

– Han har på sätt och vis blivit lite bortglömd i Finlands konsthistoria, trots att han var en av Finlands främsta monumentalmålare. Det här är ett sätt att lyfta fram honom, säger Tryggve Gestrin.

Tryggve Gestrin och Matias Uusikylä på morfar Lennart Segerstråles utställning på Ateneum.
Barnbarnen Tryggve Gestrin och Matias Uusikylä. Tryggve Gestrin och Matias Uusikylä på morfar Lennart Segerstråles utställning på Ateneum. Bild: Yle/ Berislav Jurišić matias uusikylä,tryggve gestrin

Nya drag hos Segerstråle lyfts fram

Det att Ateneum tog emot arvingarnas donation betyder att Nationalgalleriets bestående samling av Lennart Segerstråles verk breddades.

– Jag är jättenöjd för det här. Samlingen är nu mycket representativ. Den visar hela hans mångsidighet som konstnär, säger Matias Uusikylä.

Den blinda materialismen, konstverk av Lennart Segerstråle.
Den blinda materialismen (1973). Den blinda materialismen, konstverk av Lennart Segerstråle. Bild: Yle/ Berislav Jurišić den blinda materialismen (1973),Lennart Segerstråle
Våldets begraving (1973), konstverk av Lennart Segerstråle.
Våldets begravning (1973). Våldets begraving (1973), konstverk av Lennart Segerstråle. Bild: Yle/ Berislav Jurišić Lennart Segerstråle,våldets begravning (1973)

Tidlöst samhällsengagemang

Modernistiskt idémåleri har varit mycket ovanligt inom konsten i Finland och när Segerstråle efter krigstiden starkt tog ställning i olika moraliska frågor var det något nytt. I sin konst tog han bland annat tag i miljöproblem, raskonflikter och fredsideologi. Och de sex verk som nu är utställda visar precis den här sidan av honom.

– Det är hans kommentar till samhälleliga skeenden och företeelser i samtiden. Det är materialism, det är miljöförstörelse, det är våld, allt sådant som han ville att man skulle uppmärksamma för att kunna motverka, beskriver Tryggve Gestrin.

De flesta av verken är målade på 1970-talet men det är frågor som fortfarande är aktuella och det gör konstverken tidlösa.

– Han sa då på 70-talet att han inte är intresserad av retrospektiva synpunkter utan tvärtom, han vill vara prospektiv, försöka se framtiden. Och nu när vi står här 40 år senare och tittar på konstverken, och noterar hans motiv, så har de inte tappat någon aktualitet, säger Matias Uusikylä.

Taggtråd och försoning (1971), konstverk av Lennart Segerstråle.
Taggtråd och försoning (1971). Taggtråd och försoning (1971), konstverk av Lennart Segerstråle. Bild: Yle/ Berislav Jurišić Lennart Segerstråle,taggtråd och försoning (1971)
Miljöförstörning (1973) av Lennart Segerstråle.
Miljöförstöring (1973). Miljöförstörning (1973) av Lennart Segerstråle. Bild: Yle/ Berislav Jurišić Lennart Segerstråle,miljöförstörning (1973)

Läs också

 • Protest utanför det brittiska parlamentet mot brexit.

  Brexit - en dramatisk dragkamp över kanalen

  Nu måste man samtala om samtalen.

  Storbritanniens utträde ur EU innebär en gigantisk omställning på många plan. Om två år ska brexit vara fullbordat. Mycket är oklart - och mycket energi kommer att gå till att förhandla om vad man ska förhandla om.

 • Timo Soini, Sannfinländarna

  Timo Soini: Invandrare ska inte åka i omkörningsfilen

  Vill att de papperslösa ska åka hem.

  Sannfinländarnas ordförande Timo Soini anser att kommunerna ska driva ut papperslösa flyktingar genom att inte erbjuda grundläggande hälsovård. I en intervju i Svenska Yles serie Fokus på partiet säger han sig också värna om svenskan, men att det är oklokt att tvinga alla barn i Tohmajärvi att läsa språket.

 • Ars 17 på Kiasma, pressvisning

  Digikonst och internet på ARS17

  ARS17, utställningen för nutidskonst är här igen .

  ARS, utställningen eller kavalkaden för nutidskonst, är tillbaka på Kiasma efter sex års väntan. Temat på ARS17 år digital konst och med den samtida konstens medel inbjuds åskådaren på en resa genom den digitala nutiden och framtiden.

Nyligen publicerat - Inrikes