Hoppa till huvudinnehåll

Stadscyklarna kommer igen – nu kan du cykla till Esbo

Man cyklar på citycykel i Helsingfors.
I år finns det 1500 stadscyklar i Helsingfors och Esbo. Cykelsäsongen inleds i maj. Man cyklar på citycykel i Helsingfors. Bild: Yle/ Frida Lönnroos helsingfors citycykel

Stadscykelstationerna har börjat dyka upp på gatorna i Helsingfors efter vinterpausen och i år är stationerna och cyklarna betydligt fler än i fjol. Nya stationer finns till exempel på Drumsö, i Kottby, i Fiskehamnen och i Böle. Cykelstationer finns också i Mattby och Olars i Esbo.

Stadscyklarna var populära i Helsingfors i fjol och antalet cyklar tredubblas i år. I Helsingfors kommer det att finnas 1400 cyklar på 140 stationer.

I Esbo finns tio cykelstationer med hundra cyklar i Mattby och Olars.

Åtminstone i år är det samma cyklar som används i Helsingfors och Esbo. Efter den kommande säsongen kommer Esbo att fatta ett beslut om staden kommer att köpa egna stadscyklar.

I fall Esbo vill ha stadscyklar måste staden göra en egen konkurrensutsättning, vilket kan leda till att Helsingfors och Esbo i framtiden har olika cykelsystem. Då kan det bli krångligare att cykla över stadsgränsen.

Efter fem timmar blir det böter

Stadscyklarna kan användas i högst fem timmar åt gången. Efter det blir användaren tvungen att betala en förseningsavgift på 80 euro.

Att använda en stadscykel kostar fem euro per dag, tio euro per vecka eller 25 euro per cykelsäsong. Cyklarna tas ur bruk den sista oktober. För priset kan en cyklist cykla avgiftsfritt i en halv timme.

Efter det kostar varje halv timme en euro, vilket betyder att till exempel fem timmar kostar nio euro.

För att använda en stadscykel krävs att man registrerar sig på HRT:s webbplats. Registreringen börjar i mitten av april.

Läs mera:

Stadscyklarna är här – så fungerar de

Stadscyklarna är här. Efter en titt på den här videon vet du exakt hur de ska användas.

Läs också