Hoppa till huvudinnehåll

Tova en tavla

En tovad tavla med tovningsgraffiti.
Deltagare på slöjdkryssningen 2017 har varit med och skapat den här tavlan. En tovad tavla med tovningsgraffiti. Bild: Privat/Paulina Svenfelt Strömsö (tv-program),Tovning,tovningsarbeten,hantverk,pyssel,Gör-det-själv

Vi ville nåltova en tavla som många kunde jobba kring på samma gång. Själva bottenplattan är både nåltovad och våttovad men motivet har nåltovats på tavlan av många frivilliga.

För instruktionerna står slöjdlärarstuderande Lovisa Brandt, Paulina Svenfelt och Sofie Nordström.

Du behöver:

  • ull
  • tallsåpa
  • varmt vatten
  • skumgummi
  • tovningsnålar
  • Detlaj från en tovad tavla med tovningsgraffiti.
    Detlaj från en tovad tavla med tovningsgraffiti. Bild: Privat/Paulina Svenfelt Strömsö (tv-program),tovningsarbeten,Tovning,hantverk,pyssel,Gör-det-själv

    Så här gör du:
    Börja med att skära ut en lämplig bit skumgummi. Tavlan kommer att bli så stor som du gör biten.

    Nåltova fast ullen i skumgummit. Lägg ullen i tunna lager ovanpå varandra så att ullens fibrer går vågrätt och lodrätt turvis. Se till att ullen går tillräckligt långt över kanterna för den kommer att dra ihop sig vid tovningen.

    Då man nåltovar behöver man en speciell tovningsnål. Det är bara att picka nålen upp och ner genom ullen för att ullen ska fästa i skumgummit.

    När du nåltovat fast ullen så att den sitter bra kan du börja våttova. Blöt skummgummit med varmt vatten och arbeta in tallsåpan. Börja med lätt hand och an efter ullen fäster kan man gnugga hårdare.

    När ullen sitter och ytan känns fast sköljer du ur madrassen för att sedan låta den torka. Det kan ta ganska lång tid, ett torkskåp påskyndar torkningen.

    Ifall du tycker att ullen är för tunn eller lös går det att våttova den lite till. Gör då likadant som tidigare - nåltova först fast ull och våttova sedan.

    När du är klar med bottenplattan är det bara att nåltova fast de motiv du vill ha på din tavla.

    Detlaj från en tovad tavla med tovningsgraffiti.
    Detlaj från en tovad tavla med tovningsgraffiti. Bild: Privat/Paulina Svenfelt Strömsö (tv-program),Tovning,tovningsarbeten,hantverk,pyssel,Gör-det-själv

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Pumpagryta med grön curry och kokos

    Snabblagad vardagsmat, klar på en halvtimme.

    En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

  • Reflexbälten och andra reflextips

    Dekorera med korsstygn i tusch.

    Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid