Hoppa till huvudinnehåll

Vattenmängderna i de österbottniska åarna ökar

En fors i Närpes å
Vårflöde i Närpes å för fyra år sen. En fors i Närpes å Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik vattendrag,Närpes å,forsar,Närpes

De senaste dagarnas sol och regn får snön att smälta och vattenföringen i åarna längs den österbottniska kusten ökar. I söder väntas små flödesnivåer i slutet av veckan.

Enligt prognoserna stiger vattenföringen snabbt i åarna söder om Vasa, i exempelvis Malax och Närpes åar. Men samtidigt minskar nattfrosten vattenföringen.

Snömängden är också mindre än det brukar i Österbotten denna vår trots senaste tidens snöfall. Utifrån vattenprognoserna ser vårens översvämningarna därför ut att bli lättare än normal, men vårflödet påverkas också av kommande nederbörd och temperaturer.

På våren när marken är frusen absorberar marken inte vatten så bra och om det regnar rinner vattnet snabbt ut i diken och åar. På basen av de ismätningar som NTM-centralen gjort är isarna på många ställen tjockare än genomsnittet. Det tunna snötäcket har fått isarna i åarna att växa. Då vattenföringen under våren ökar kan isarna i åarna börja röra på sig och orsaka isproppar.

Man kan följa vattenprognoserna på miljöförvaltningens webbplats. NTM-centralen följer kontinuerligt upp hur vatten- och isläget utvecklas.

Läs också