Hoppa till huvudinnehåll

Wahlroos: Nordea överväger seriöst att lämna Sverige

Björn Wahlroos
Björn Wahlroos Bild: AOP Björn Wahlroos

Finanskoncernen Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos har vid Nordeas bolagsstämma i Stockholm i dag bekräftat att banken är redo att lämna Sverige om staten höjer bankavgifterna.

Enligt Wahlroos blir det helt enkelt omöjligt leva med de planerade avgifterna. De handlar om en höjning av de medel bankerna betalar in i en krisfond.

Redan tidigare i veckan sade Nordeas vd Casper von Koskull i en intervju för Dagens Industri att Nordea har planer på att lämna Sverige om regeringen gör verklighet av sina planer.

För närvarande inbringar bankavgifterna ca sju miljarder svenska kronor årligen, men nu vill regeringen ha upp till sex miljarder kronor mer av bankerna. Nordeas andel i dag är ca 500 miljoner kronor - 50 miljoner euro - per år.

I en intervju för Dagens Industri före bolagsstämman sade Wahlroos att en flytt är sannolik om regeringens linje inte ändrar.

Han pekar ut Skandinavien som möjlig ny placeringsort för huvudkontoret, men säger att en fusion med den holländska banken ABN Amro sannolikt inte blir av.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes