Hoppa till huvudinnehåll

Ann-Mari önskar pianomusik i de handskrivna breven

Ann-Mari Skogberg
Ann-Mari Skogberg Bild: Yle/Camilla Kivivuori tongåvan

Uppe på backen i den norra ändan av Linnankoskigatan i Borgå bor Ann-Mari Skogberg i en hemtrevlig lägenhet. Det är här som de handskrivna breven till Tongåvan blir till.

Ann-Mari har alltid tyckt om att skriva och har fortfarande många brevvänner bland annat i Pyttis, där hon har bott i drygt 50 år, men breven går också till andra håll i Finland och också utomlands. För henne känns det självklart att Tongåvan också ska få brev nu och då.

Barnavårdaren blev förskollärare

Hela hennes arbetsverksamma liv har hon jobbat med barn. Både med det friska och med det sjuka barnet, som hon själv uttrycker det. Efter att hon studerat till barnavårdare jobbade hon på dagis och i barnträdgård i Lovisa. Sedan blev det Kotka sjukhus, där hon jobbade i sju års tid och skötte om sjuka barn.

Efter det blev det Pyttis svenska skola där Ann-Mari efter lite omskolning fick börja jobba med förskolan.

I vardagsrummet i Borgålägenheten står ett blankt och fint piano och det har hon fått av sin man Paul-Erik.

- Jag är ju inte nån Izumi Tateno men min man tyckte att jag behövde ett paino för att kunna spela med barnen i förskolan i Pyttis.

Julafton då barn, barnbarn eller barnbarnsbarn hälsar på

Ann-Mari och hennes man Paul-Erik fick tre barn: Marika, Camilla och Joakim. De tre barnen har alla sina familjer och finns utspridda runt Nyland: Joakim i Kyrkslätt, Camilla i Helsingfors och Marika i Kalkstrand, Sibbo. Ann-Mari har redan hunnit få åtta barnbarn och två barnbarnsbarn. De två sistnämnda bor i Borgå och Ann-Mari träffar dem rätt ofta.

Ann-Mari och hennes man bodde över 50 år i Pyttis och därifrån kom breven till Tongåvan i många år. För några år sedan flyttade de till Borgå då Paul-Erik blev sjuk.

- Barnen tyckte att de ville ha oss närmare då, berättar Ann-Mari.

Hon blev tyvärr änka får något år sedan och lever nu för sina barn och barnbarn och barnbarnsbarn och blir alltid lika glad då någon av dem ringer på dörren och hälsar på.

- Det känns som julen varje gång någon av dem kommer.

gamla stan i borgå
Gamla stan i Borgå gamla stan i borgå Bild: Yle/Stefan Härus gamla stan i borgå

Barnbarnsflickorna tycker om att gå till gamla stan i Borgå och någon av småttingarna tycker om att åka för att simma antingen till simhallen eller sandgropen, som finns en bit utanför Borgå centrum. Eller så sitter de hemma hos farmor/mormor och bara pratar.

Ann-Mari älskar pianomusik

Oftast då hon önskar någon musik i Tongåvan handlar det om pianomusik. Ett stycke hon gärna vill höra är Granen av Jean Sibelius. Det finns en anledning till det: dottern Camillas äldsta son Erik spelar många olika instrument och hos mormor och morfar spelade han ofta just det här musikstycket då han var yngre. En jul fick de i julklapp en cd-skiva där Erik hade bandat in just Granen.

- Den plockar jag fram nu och då och lyssnar på. Det är ett så oändligt vackert stycke, säger Ann-Mari.

Andra artister hon tycker mycket om är Edith Piaf - som är kära minnen från ungdomstiden, och Andrea Bocceli som sjunger så fint.

- Sång och musik står mitt hjärta nära och jag lyssnar mycket på musik här hemma. Dessutom sjunger jag med i pensionärskören här i stan.

 • Sanna Tegengren: I Finland vågar lärare vara lärare

  Elevminne får lärare rörd till tårar.

  Till skillnad från många andra som dykt upp i serien Alla tiders lärare har Sanna Tegengren en lite kortare karriär bakom sig. Av sina nio år som lärare har hon tillbringat två i Sverige.

 • Mio Lindman: Finsk missunnsamhet gör oss slutna

  Varför är det så viktigt att ingen kommer lätt undan?

  Varför är undertonen så ilsken när man pratar om exempelvis basinkomst eller arbetslösas förmåner i Finland? Varför ses det som viktigast att "ingen ska komma för lätt undan"? Filosofen Mio Lindman funderar på jargongen i samhällsdebatten.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega

 • Framtiden blir grå och fylld med luft

  "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

  När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

 • Filmrecension: Baby Driver – så bra att den borde vara bättre

  Sommarens snärtigaste actionmusikalaktiga biljaktsfilm.

  Baby Driver är berättelsen om en extremt begåvad ung chaufför som kör flyktbilen för bankrånare. Men är egentligen en snärtig och romantisk actionmusikal. Det är så bra att det är synd att det inte är ännu bättre.

 • Lars Losvik: Att ha roligt är viktigt för att lyckas

  Att skapa positiva minnesspår i hjärnan är viktigt.

  Hur gör man konkret för att flytta sina gränser och nå sina drömmars mål? Och hur gör man för att hjälpa sina barn och inte stjälpa dem i deras ambitioner? Bland annat det här talar ledarskapskonsulten Lars Losvik om i sitt sommarprat.

 • Malin Kivelä: Jag längtar efter en grön diktator

  Vem var Simona Kossak? Kan man leva som hon?

  Kan man leva i en urskog utan el och vatten med små barn? Det frågar sig Malin Kivelä, som i sitt sommarprat tampas med frågor om konsumism, identitet och klimat.

 • Miss Li längtar till Finland

  Miss Li uppträder på Allsång på Skansen den 18.7

  Miss Li uppträder på Allsång på Skansen i det fjärde programmet, den 18 juli.

 • Mia Hafrén hade turen att bli skådespelare

  Mia Hafrén berättar om sin karriär.

  Skådespelare, manusförfattare och “forkare”. Mia Hafrén är känd från bland annat a capella-gruppen Fork och Mamma Mia pjäsen som gick på Svenska Teatern år 2014. Benny Törnroos träffade Mia för att samtala kring hennes karriär som skådespelare och hur hon håller alla bollar i luften med Fork samtidigt som hon står på teaterscenen.

 • Peter Hägerstrand: Bastun var mitt vardagsrum

  Pub Bastun i Mariehamn var vår scen och vårt vardagsrum.

  Gycklarnas afton, Good Evening Manchester och Jupiter Park är några av de band Peter Hägerstrand har varit ledsångare i. Pub Bastun i Mariehamn var hans första musikaliska scen. Numera är han soloartist och skapar musik för både film och teater.

 • Långläsning: I Nordic Noir är familjen i fara

  I nordiska deckare är familjelyckan ständigt hotad.

  Den brittiska kriminalgenren präglas av klasskonflikter, den tyska av pengar och girighet, medan de nordiska deckarna idag verkar handla om en ständigt hotad familjelycka. Nyligen läste jag några kriminalromaner av den gottländska författaren Anna Jansson och slogs av hur det mesta i hennes böcker kretsade kring familjen. Familjen är den enhet som till varje pris måste försvaras.