Hoppa till huvudinnehåll

Arbete och skolgång är bästa integrationsmetoderna i Åbo

En man sitter med en mobiltelefon i handen utanför en flyktingförläggning i Sigmaringen i Tyskland.
En man sitter med en mobiltelefon i handen utanför en flyktingförläggning i Sigmaringen i Tyskland. Bild: EPA/FELIX KAESTLE flyktingförläggning i tyskland

Bristande språkkunskaper är inte längre avgörande för om en invandrare får jobb. Ett större problem är bristen på nätverk, konstateras i en rapport som överblickar flyktingarnas vardag i Åbo.

Den stora flyktingströmmen som nådde Finland 2015 märks inte just alls i Åbo. Endast några hundra flyktingar har bosatt sig i staden. Fördomar och okunskap om invandrare förekommer dock och kräver insatser. Så konstateras i en färsk rapport som offentliggjorts i Åbo.

I samma rapport noteras att bristande språkkunskaper inte längre är avgörande för om en invandrare får jobb. Ett större problem är däremot bristen på nätverk som är viktiga för att få in foten på rätt ställe. Arbete och utbildning är de bästa metoderna i integrationsprocessen.

En femtedel av de asylsökande som fått avslag på sina ansökningar stannar kvar i landet, men enligt rapporten utgör gruppen inte ett större bekymmer i Åbo. Rapporten har sammanställts av revisionsnämnden i Åbo. På måndag synas rapporten i stadsfullmäktige.

Kommentarer

Läs också

Åboland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Åboland