Hoppa till huvudinnehåll

Arbete och skolgång är bästa integrationsmetoderna i Åbo

En man sitter med en mobiltelefon i handen utanför en flyktingförläggning i Sigmaringen i Tyskland.
En man sitter med en mobiltelefon i handen utanför en flyktingförläggning i Sigmaringen i Tyskland. Bild: EPA/FELIX KAESTLE flyktingförläggning i tyskland

Bristande språkkunskaper är inte längre avgörande för om en invandrare får jobb. Ett större problem är bristen på nätverk, konstateras i en rapport som överblickar flyktingarnas vardag i Åbo.

Den stora flyktingströmmen som nådde Finland 2015 märks inte just alls i Åbo. Endast några hundra flyktingar har bosatt sig i staden. Fördomar och okunskap om invandrare förekommer dock och kräver insatser. Så konstateras i en färsk rapport som offentliggjorts i Åbo.

I samma rapport noteras att bristande språkkunskaper inte längre är avgörande för om en invandrare får jobb. Ett större problem är däremot bristen på nätverk som är viktiga för att få in foten på rätt ställe. Arbete och utbildning är de bästa metoderna i integrationsprocessen.

En femtedel av de asylsökande som fått avslag på sina ansökningar stannar kvar i landet, men enligt rapporten utgör gruppen inte ett större bekymmer i Åbo. Rapporten har sammanställts av revisionsnämnden i Åbo. På måndag synas rapporten i stadsfullmäktige.

 • Historier om sexmissbruk sprider sig från filmvärlden

  #metoo-rörelsen har nått USA:s senat.

  Kvinnor är utsatta oberoende av yrke. Nu berättar fyra amerikanska senatorer om sina sextrakasseriminnen, för tv-kanalen CNN: Det behövs en kulturell förändring. Det räcker inte med en kvinnorörelse där vi berättar för varandra, säger senatorerna. Samtidigt fortsätter Harvey Weinsteins behandling för sexmissbruk i en ny fas.

 • Vattenläckage i skolbaracker i Sjundeå

  "Läckaget beror inte på konstruktionerna".

  Taken till de tillfälliga lokalerna för Aleksis Kiven koulu i Sjundeå läcker. Enligt leverantören av barackerna beror läckaget på jordmånen som rör på sig vid temperaturväxlingarna.

 • Fin rågskörd i det svala sommarvädret

  Användningen av hybridsorter ökar skörden per hektar.

  Rågskörden ser ut att ha blivit bra trots att flera andra grödor har klarat sig betydligt sämre i år.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland