Hoppa till huvudinnehåll

Arbete och skolgång är bästa integrationsmetoderna i Åbo

En man sitter med en mobiltelefon i handen utanför en flyktingförläggning i Sigmaringen i Tyskland.
En man sitter med en mobiltelefon i handen utanför en flyktingförläggning i Sigmaringen i Tyskland. Bild: EPA/FELIX KAESTLE asylsökande,flykting,flyktingförläggning i tyskland

Bristande språkkunskaper är inte längre avgörande för om en invandrare får jobb. Ett större problem är bristen på nätverk, konstateras i en rapport som överblickar flyktingarnas vardag i Åbo.

Den stora flyktingströmmen som nådde Finland 2015 märks inte just alls i Åbo. Endast några hundra flyktingar har bosatt sig i staden. Fördomar och okunskap om invandrare förekommer dock och kräver insatser. Så konstateras i en färsk rapport som offentliggjorts i Åbo.

I samma rapport noteras att bristande språkkunskaper inte längre är avgörande för om en invandrare får jobb. Ett större problem är däremot bristen på nätverk som är viktiga för att få in foten på rätt ställe. Arbete och utbildning är de bästa metoderna i integrationsprocessen.

En femtedel av de asylsökande som fått avslag på sina ansökningar stannar kvar i landet, men enligt rapporten utgör gruppen inte ett större bekymmer i Åbo. Rapporten har sammanställts av revisionsnämnden i Åbo. På måndag synas rapporten i stadsfullmäktige.

 • Ulf Österman och Tor Wernér

  Nu kan du åka hiss i Brankis i Karis

  Projektet är ett samarbete mellan Karis pensionärer och FBK.

  Äldre som har svårt att röra sig behöver inte längre kämpa sig upp för den långa trappan i Karis Brankis. Från och med nu kan de i stället ta hissen upp till festsalen på övervåningen.

 • Keisuke Honda tränar småbarn i fotboll.

  Förbundspennan: Släck inte barnens rörelseglädje

  För hård press från föräldrarna släcker motionsglöden.

  Som bäst sprids en video på sociala medier om hur vart femte barn i dag upplever för hård press från föräldrar, tränare och andra vuxna. Det här leder till att många barns glöd för idrott och rörelse släcks, skriver Jeanette Harf i förbundspennan.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland