Hoppa till huvudinnehåll

Arbete och skolgång är bästa integrationsmetoderna i Åbo

En man sitter med en mobiltelefon i handen utanför en flyktingförläggning i Sigmaringen i Tyskland.
En man sitter med en mobiltelefon i handen utanför en flyktingförläggning i Sigmaringen i Tyskland. Bild: EPA/FELIX KAESTLE flyktingförläggning i tyskland

Bristande språkkunskaper är inte längre avgörande för om en invandrare får jobb. Ett större problem är bristen på nätverk, konstateras i en rapport som överblickar flyktingarnas vardag i Åbo.

Den stora flyktingströmmen som nådde Finland 2015 märks inte just alls i Åbo. Endast några hundra flyktingar har bosatt sig i staden. Fördomar och okunskap om invandrare förekommer dock och kräver insatser. Så konstateras i en färsk rapport som offentliggjorts i Åbo.

I samma rapport noteras att bristande språkkunskaper inte längre är avgörande för om en invandrare får jobb. Ett större problem är däremot bristen på nätverk som är viktiga för att få in foten på rätt ställe. Arbete och utbildning är de bästa metoderna i integrationsprocessen.

En femtedel av de asylsökande som fått avslag på sina ansökningar stannar kvar i landet, men enligt rapporten utgör gruppen inte ett större bekymmer i Åbo. Rapporten har sammanställts av revisionsnämnden i Åbo. På måndag synas rapporten i stadsfullmäktige.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland

 • Demonstrationer på Salutorget i Åbo

  Polisen övervakade demonstrationerna.

  En grupp på cirka 50- 70- personer från den invandrarfientliga gruppen Suomi ensin demonstrerade vid 16-tiden på lördagseftermiddagen på Salutorget i Åbo. Även en motdemonstration ordnades på samma gång.

 • Ljushavet växer i Åbo

  Många vill hedra knivdådets offer.

  En strid ström av mänskor har under dagens lopp lämnat blommor och ljus vid den plats i hörnet av Auragatan och Universitetsgatan i Åbo där en person knivhöggs till döds på fredagen.

 • Statsminister Sipilä: Nu behövs sans och förtroende

  Åboattacken ingen större överraskning för regeringen.

  Det vi har befarat och förberett oss för har hänt. Det sade statsminister Juha Sipilä (C) på lördag eftermiddag och tillade att hela Europa deltar i Finlands sorg.

 • Tyst minut ordnas för att hedra offren i Åbo

  Tyst minut på söndag klockan 10.

  Offren i knivattacken i Åbo hedras i hela Finland med en tyst minut på söndagen 20.8 klockan 10. Beslutet om den tysta minuten fattades av regeringen på lördagen.

 • Pizzeria i Pargas attackerades

  Inslagna fönster och hot i pizzeria i Pargas inatt.

  Ägaren Mahmoud Haval Khalil, berättar att en man började söndra fönster och skrika in i pizzerian kring halv tre natten till lördagen. Mannen skrek "Jag dödar dig!", berättar Mahmoud Haval Khalil för Yle Åboland. Polisen i Åbo bekräftar att man gick larm från pizzerian i natt.

 • Skyddspolisen: Hotnivån fortfarande den samma

  Finland har haft förhöjd terrorhotnivå sedan juni.

  Skyddspolisen bibehåller terrorhotnivån på samma nivå trots dådet i Åbo. Hotnivån skärptes senast i juni. Finlands terrorhotnivå är förhöjd, på nivå 2.

 • Rädslan är det som skrämmer

  Otryggheten i hemstaden är tung att bära.

  Studentprästen Mia Pusa i Åbo har beredskap att ta emot de studenter som vill prata och få tröst efter knivdåden i Åbo.

 • Terrorforskare: Inte oväntat att knivdådet utreds som terrordåd

  Skillnaden mellan terrorism och vansinnesdåd.

  Terroristforskare Mats Fridlund vid Aalto-universitetet är inte överraskad av att polisen utreder fredagens knivdåd i Åbo som en terrorattack. Det är i såfall det första islamistiska terrordådet i Finland - men inte det första terrordådet i Finland.